Charlie 06.02.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Pax Różnice w teperaturze elewacji są takie, że niektórzy pasjonaci forumowi dają na północnej ścianie 30cm styropianu, a na innych 25cm na przykład. niesamowici pasjonaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.02.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ha ha, no, bo jak inaczej powiedzieć, to już nie chodzi, żeby było tanio, ale żeby było jak najbardziej energooszczędnie. To kto chętny na miano Pogromcy Mitów? U mnie dziś ściany o 15.00 miały temp. - poł: +1*C, pn:-1, wsch i zach pomiędzy, niebo zachmurzone. Pirometr kieszonkowy, choć powtarzalność wyników na ścianach była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.02.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 ...ale chyba piszesz o temperaturach ścian na zewnątrz budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.02.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 No tak, a gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.02.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 2 * C różnicy - jak bym miał wychodek stawiać to na tej cieplejszej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.02.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ale jak słonko przygrzeje to będzie 20* różnicy i wtedy nawet gazetę poczytasz w takim kibelku spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 06.02.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam U mnie dziś ściany o 15.00 miały temp. - poł: +1*C, pn:-1, wsch i zach pomiędzy, niebo zachmurzone. Pirometr kieszonkowy, choć powtarzalność wyników na ścianach była. czyli całe 2 stopnie na powierzchni ściany - to teraz jeszcze wykonaj pomiary wewnątrz budynku i zobacz czy ta różnica zewnętrznej powierzchni ma odzwierciedlenie wewnątrz ? Od północy pomaluj na ciemny kolor i już Ci się podniesie temperatura ściany Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 07.02.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Czyżby kolejny przykład syndromu nieomylności? Wierz sobie albo nie, poczytaj, wiedza nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.02.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam Czyżby kolejny przykład syndromu nieomylności? Wierz sobie albo nie, poczytaj, wiedza nie boli. hmmmm ... no takiej choroby u mnie jeszcze nie zdiagnozowano ale kto wie w sumie to nie ja chce za wszelką ceną uzyskać potwierdzenie na sens stosowania 3 szybek od północy. a że wiedza nie boli to bardzo słuszne stwierdzenie więc również polecam czytanie i to nie koniecznie opracowań naukowych wystarczy ten temat - napisano już CO jest ważne od strony północnej Pomieszały się trochę pojęcia no ale co ja tam wiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 07.02.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Zgadzami się Ja też nie szukam potwierdzenia, jedyne co napisałem, to że ściana północna jest zimniejsza, ale skoro wiesz lepiej, to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.02.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam a ja, że te 2 stopnie na zewnętrznej elewacji nie ma większego przełożenia na temperaturę wewnątrz więc nie bardzo zrozumiałe jest diagnozowanie u mnie jakiegoś "syndromu" no ale może z Ciebie jakiś biegły psychoanalityk albo coś? i nie rozumie docinek typy "wiesz lepiej" - napisałem gdzieś, że tak nie jest ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 07.02.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 W ogóle nic nie napisałeś oprócz złośliwości i zdań przypuszczajacych, więc w sumie racja, nie ma rozmowy. Może sam pomaluj pół ściany i napisz czy ciemniejsza będzie miała wyższą temperaturę i o ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.02.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam W ogóle nic nie napisałeś oprócz złośliwości i zdań przypuszczajacych, więc w sumie racja, nie ma rozmowy. Może sam pomaluj pół ściany i napisz czy ciemniejsza będzie miała wyższą temperaturę i o ile. to nie zdania przypuszczające tylko pytania retoryczne co do malowania i pomiaru to nie muszę tego robić, prawo fizyki jest takie jakie jest ale skoro twierdzisz, że jest inaczej .. no cóż. wycinek z podręcznika "Ilosc ciepła pochłonietego lub odbitego przez ciało zaley od intensywnosci promieniowania i koloru tego ciała. Czarne przedmioty sa najlepszymi absorbentami ciepła, natomiast przedmioty białe najsilniej je odbijaja. Podział na ciała czarne i białe odnosi sie do kolorów doskonałych. Rzeczywiste barwy nigdy nie sa doskonałe, zatem obiekty nigdy nie pochłaniaja, ani nie odbijaja całego promieniowania." i kolejny "Wszystkie ciała przewodza ciepło od osrodków cieplejszych do chłodniejszych, ale z bardzo róna predkoscia. Zaley ona od rónicy temperatur i przewodnosci cieplnej materiału. Im wysza rónica temperatury i im wieksza zdolnosc przewodzenia, tym wiekszy jest przepływ ciepła." Ocieplenie budynku ma na celu zwiększenie izolacyjności cieplnej albo żeby było jaśniej zmniejszenie przewodzenia ciepła kolejny cytat "Najważniejszym parametrem styropianu jest jego współczynnik przewodzenia ciepła, czyli λ (lambda), która w przypadku tego najpopularniejszego izolatora mieści się w przedziale od 0.031 do 0.044 W/(mK). Im mniejsza (niższa) lambda, tym lepszy (cieplejszy) styropian." O wnioskach pisać nie będę, każdy wyciągnie je sam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 08.02.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 to nie zdania przypuszczające tylko pytania retoryczne co do malowania i pomiaru to nie muszę tego robić, prawo fizyki jest takie jakie jest ale skoro twierdzisz, że jest inaczej .. no cóż. Jeśli nie musisz mierzyć to wylicz w stopniach C. "Wszystkie ciała przewodza ciepło od osrodków cieplejszych do chłodniejszych, ale z bardzo róna predkoscia. Zaley ona od rónicy temperatur i przewodnosci cieplnej materiału. Im wysza rónica temperatury i im wieksza zdolnosc przewodzenia, tym wiekszy jest przepływ ciepła." O wnioskach pisać nie będę, każdy wyciągnie je sam. I o to chodzi? W sumie nie wiem, po co ta przegadywanka, skoro zdajesz sobię sprawę z tego co powyżej. Wniosek jest chyba oczywisty - jeśli ściana południowa jest cieplejsza, to ma mniejsze straty. Chyba, że masz inny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mak47 11.02.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Moim zdaniem, jeśli dom w założeniach ma być energooszczędny to nie ma dyskusji - okna też powinny być 2 komorowe, z ciepłym montażem itp. Natomiast jeśli nie przewidujecie żadnych kombinacji alpejskich związanych z energetyką domu - myślę, że standardowe okna powinny Was zadowolić. Ważnym elementem na pewno będzie tutaj cena bo koszt okien "ciepłych" jest jednak troszkę wyższy niż okien standardowych z uwagi np. na szyby, a co za tym idzie także profil okna itp. Tak na marginesie, ktoś kiedyś wyliczył, że inwestycja w okna "ciepłe" zwróci się w przeciągu kilkudziesięciu lat... do tego czasu zdążycie te okna już z raz chociaż wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 11.02.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) .... Tak na marginesie, ktoś kiedyś wyliczył, że inwestycja w okna "ciepłe" zwróci się w przeciągu kilkudziesięciu lat... do tego czasu zdążycie te okna już z raz chociaż wymienić jak ma się zapłacić za ogrzewanie gazem domku 140m2 , "skromne" 2500 PLN/m-c , a 1400 PLN/m-c to żal d...ę ściskać będzie za budowlanymi systemami energooszczędnymi. Oby starczyło pieniędzy na eksploatację chałupy. Najcieplejsze okna nie są w stanie doścignąć docieplonych ścian czy dachów także jest to nadal najzimniejszy element zewnętrznych ścian w domu żeby nie wiadomo ile te okienka miały kosztować. Wielu Inwestorów nie zdaje sobie z tego sprawy. Edytowane 11 Lutego 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 14.02.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 To prawda,że ocieplenie budynku i wentylacje trzeba traktować łącznie. I nie ma sensu stosowania droższych okien jak budynek ma przecietne ściany. Ale jeżeli ktoś ma wystarczające środki to warto stosować rozwiązania "lepsze" np.stolarkę o niższym parametrze przenikania ciepła. Poprawimy w ten sposób standard mieszkania w takim budynku .Pomijam to,że nie wiadomo jakie będą koszty energii np za 5 lat.Przypuszczam,że wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts