Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ha ha, no, bo jak inaczej powiedzieć, to już nie chodzi, żeby było tanio, ale żeby było jak najbardziej energooszczędnie.

To kto chętny na miano Pogromcy Mitów? :)

U mnie dziś ściany o 15.00 miały temp. - poł: +1*C, pn:-1, wsch i zach pomiędzy, niebo zachmurzone. Pirometr kieszonkowy, choć powtarzalność wyników na ścianach była.

Witam

U mnie dziś ściany o 15.00 miały temp. - poł: +1*C, pn:-1, wsch i zach pomiędzy, niebo zachmurzone. Pirometr kieszonkowy, choć powtarzalność wyników na ścianach była.

czyli całe 2 stopnie na powierzchni ściany - to teraz jeszcze wykonaj pomiary wewnątrz budynku i zobacz czy ta różnica zewnętrznej powierzchni ma odzwierciedlenie wewnątrz ?

Od północy pomaluj na ciemny kolor i już Ci się podniesie temperatura ściany :)

Pozdrawiam

Witam

Czyżby kolejny przykład syndromu nieomylności? :)

Wierz sobie albo nie, poczytaj, wiedza nie boli.

hmmmm ... no takiej choroby u mnie jeszcze nie zdiagnozowano ale kto wie :)

w sumie to nie ja chce za wszelką ceną uzyskać potwierdzenie na sens stosowania 3 szybek od północy.

a że wiedza nie boli to bardzo słuszne stwierdzenie więc również polecam czytanie i to nie koniecznie opracowań naukowych wystarczy ten temat - napisano już CO jest ważne od strony północnej :)

Pomieszały się trochę pojęcia no ale co ja tam wiem :)

Pozdrawiam

Witam

a ja, że te 2 stopnie na zewnętrznej elewacji nie ma większego przełożenia na temperaturę wewnątrz więc nie bardzo zrozumiałe jest diagnozowanie u mnie jakiegoś "syndromu" :)

no ale może z Ciebie jakiś biegły psychoanalityk albo coś?

i nie rozumie docinek typy "wiesz lepiej" - napisałem gdzieś, że tak nie jest ?

Pozdrawiam

Witam

W ogóle nic nie napisałeś oprócz złośliwości i zdań przypuszczajacych, więc w sumie racja, nie ma rozmowy. Może sam pomaluj pół ściany i napisz czy ciemniejsza będzie miała wyższą temperaturę i o ile.

to nie zdania przypuszczające tylko pytania retoryczne :)

co do malowania i pomiaru to nie muszę tego robić, prawo fizyki jest takie jakie jest ale skoro twierdzisz, że jest inaczej .. no cóż.

wycinek z podręcznika :)

"Ilosc ciepła pochłonietego lub odbitego przez ciało zaley od intensywnosci promieniowania i koloru

tego ciała. Czarne przedmioty sa najlepszymi absorbentami ciepła, natomiast przedmioty białe

najsilniej je odbijaja. Podział na ciała czarne i białe odnosi sie do kolorów doskonałych. Rzeczywiste

barwy nigdy nie sa doskonałe, zatem obiekty nigdy nie pochłaniaja, ani nie odbijaja całego

promieniowania."

i kolejny

"Wszystkie ciała przewodza ciepło od osrodków cieplejszych do chłodniejszych, ale z bardzo róna

predkoscia. Zaley ona od rónicy temperatur i przewodnosci cieplnej materiału. Im wysza rónica

temperatury i im wieksza zdolnosc przewodzenia, tym wiekszy jest przepływ ciepła."

Ocieplenie budynku ma na celu zwiększenie izolacyjności cieplnej albo żeby było jaśniej zmniejszenie przewodzenia ciepła

kolejny cytat

"Najważniejszym parametrem styropianu jest jego współczynnik przewodzenia ciepła, czyli λ (lambda), która w przypadku tego najpopularniejszego izolatora mieści się w przedziale od 0.031 do 0.044 W/(mK). Im mniejsza (niższa) lambda, tym lepszy (cieplejszy) styropian."

O wnioskach pisać nie będę, każdy wyciągnie je sam.

Pozdrawiam

to nie zdania przypuszczające tylko pytania retoryczne :)

co do malowania i pomiaru to nie muszę tego robić, prawo fizyki jest takie jakie jest ale skoro twierdzisz, że jest inaczej .. no cóż.

Jeśli nie musisz mierzyć to wylicz w stopniach C.

"Wszystkie ciała przewodza ciepło od osrodków cieplejszych do chłodniejszych, ale z bardzo róna

predkoscia. Zaley ona od rónicy temperatur i przewodnosci cieplnej materiału. Im wysza rónica

temperatury i im wieksza zdolnosc przewodzenia, tym wiekszy jest przepływ ciepła."

O wnioskach pisać nie będę, każdy wyciągnie je sam.

I o to chodzi? W sumie nie wiem, po co ta przegadywanka, skoro zdajesz sobię sprawę z tego co powyżej.

Wniosek jest chyba oczywisty - jeśli ściana południowa jest cieplejsza, to ma mniejsze straty. Chyba, że masz inny...

Moim zdaniem, jeśli dom w założeniach ma być energooszczędny to nie ma dyskusji - okna też powinny być 2 komorowe, z ciepłym montażem itp. Natomiast jeśli nie przewidujecie żadnych kombinacji alpejskich związanych z energetyką domu - myślę, że standardowe okna powinny Was zadowolić. Ważnym elementem na pewno będzie tutaj cena bo koszt okien "ciepłych" jest jednak troszkę wyższy niż okien standardowych z uwagi np. na szyby, a co za tym idzie także profil okna itp. Tak na marginesie, ktoś kiedyś wyliczył, że inwestycja w okna "ciepłe" zwróci się w przeciągu kilkudziesięciu lat... do tego czasu zdążycie te okna już z raz chociaż wymienić:)

....

Tak na marginesie, ktoś kiedyś wyliczył, że inwestycja w okna "ciepłe" zwróci się w przeciągu kilkudziesięciu lat... do tego czasu zdążycie te okna już z raz chociaż wymienić:)

:) jak ma się zapłacić za ogrzewanie gazem domku 140m2 , "skromne" 2500 PLN/m-c , a 1400 PLN/m-c to żal d...ę ściskać będzie za budowlanymi systemami energooszczędnymi.

Oby starczyło pieniędzy na eksploatację chałupy.

Najcieplejsze okna nie są w stanie doścignąć docieplonych ścian czy dachów także jest to nadal najzimniejszy element zewnętrznych ścian w domu żeby nie wiadomo ile te okienka miały kosztować. Wielu Inwestorów nie zdaje sobie z tego sprawy.

Edytowane przez Charlie

To prawda,że ocieplenie budynku i wentylacje trzeba traktować łącznie. I nie ma sensu stosowania droższych okien jak budynek ma przecietne ściany. Ale jeżeli ktoś ma wystarczające środki to warto stosować rozwiązania "lepsze" np.stolarkę o niższym parametrze przenikania ciepła. Poprawimy w ten sposób standard mieszkania w takim budynku .Pomijam to,że nie wiadomo jakie będą koszty energii np za 5 lat.Przypuszczam,że wyższe.