drinkos75 04.02.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witam Mieszkam w około 40 letnim domu murowanym parterowym w którym chcę wymienić na dachu eternit na blachodachówke.Konstrukcja dachu to więźba krokwiowo-jętkowa oparta na drewnianych belkach stropowych. Odkryłem że jest do niczego nie za kotficzona, po prostu leży.Brak wieńca !Boję się że po wymianie eternitu na lekką blache przy pierwszej wichurze wszystko pofrunie.Czy może ktoś z Was mi podpowie jak wylać wieniec bez zdejmowania konstrukcji dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 06.02.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 zrób zdjecie bo trudno mi to sobie wyobrazic. Krokwy musza byc chociaz przybite do belek albo wpuszczone w nie. Jak nie wiesz co zrobic zlec rozwiazanie tego dekrzom. Moze skreca ci lacznikami ciesielskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drinkos75 07.02.2013 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 oczywiscie krokwy sa polaczone i przybite z belkami stropowymi.Ale belki stropowe nie maja pod soba zadnego wienca i w zaden sposob nie sa zwiazane z murami tylko na nich leza.Naprawde nie wiem jak tak mozna bylo zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 07.02.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 To jak wymiana fudamentu pod istniejacym budynkiem drewnianym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drinkos75 08.02.2013 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Nie zrozumielismy sie .Napisalem w-1 poscie ze jest to murowany dom a nie drewniany,tylko niewykonano w nim wienca do ktorego zazwyczaj sa przykrecone belki stropowe drewniane. Jezeli mowimy o konstrukcji dachu ze stropem drewnianym a jezeli betonowym to murlaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.02.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Jeżeli dom jest parterowy , to prawdopodobnie ścianki kolankowe sa niskie więc wystarczy tylko przymocować murłaty do stropu. Nie są potrzebne słupki pionowe które przenoszą siły poziome. Proponuję wykonać otwory z zewnątrz lub wewnątrz pod stropem , wsunąć np. podkładki kwadratowe / np. 10 x 10 cm / i mrzymocować belki. Mocowanie w odległościach co około 2 m Można też rozkuć mur pod belką , miejscowo tak aby można było aplikować żywice montażową w otworach wykonanych w płycie . Warunek dobrze oczyścić otwory , odpowiednia głębokość , dobra jakość betonu. można zastosować np to ; R-KEX PRĘT GWINTOWANY adres http://www.koelner.pl/serwis-produktowy/produkty/grupy-asortymentowe/kotwy-chemiczne/kotwy-chemiczne-w-kartridzach/rkex-zywica-epoksydowa.html zamiast orginalnej kotwy stosujemy pręty gwintowane cięte na odpowiednią długość Proponuję pręty fi 16 - 20 mm ps. Remont dachu , potrzebne pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drinkos75 09.02.2013 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Zgadza sie to dom parterowy bez scianki kolankowej, strop sklada sie z belek drewnianych.Zrobilem prowizoryczny rysunek .http://images35.fotosik.pl/1801/bf470294b4acca5fm.jpg A-Pustak dziurawkaB-pusta przestszen miedzy pust. a czerw. ceglaC- czerwona ceglaD- planowany wieniec ktory chce zrobic Na rys nr 1 narysowalem jak obecnie to wyglada,a na rys nr 2 jak bym chcial to zrobic. Zdjac jedna warstwe pustakow od zewnacz budynku i wylac wieniec na dwoch scianach na ktorych opieraja sie belki jak na rys.nr 2.Strop nie opadnie bo bedzie oparty na sciankach z cegly.Oczywiscie nie wiem czy tak mozna zrobic ?Panie Zbigniewie co pan sadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 09.02.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Jak robić to najpierw jedna stronę później drugą.Ścianka 12 nie jest ścianka nośną, nie wiadomo na czym jest postawiona. Trzeba uważać. Można by dać dodatkowe podpory pod strop. Jeżeli mam być szczery to co pomoże taki wieniec. 0,25x0,2 x10m =0,5 m3 betonu =1000 kgCzy to zasadniczo wzmocni mocowanie dachu?Może wykonać pionowe bruzdy i przymocować dach dodatkowo do fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drinkos75 10.02.2013 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 No to nieciekawie .Z tymi bruzdami to chyba za duza dewastacja, tym bardziej ze dom jest ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drinkos75 11.02.2013 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 A moze wygiac drut 12 w U i przelozyc przez belke stropowa i wpuscic w ta przerwe miedzy pustakiem a czerwona cegla na glebokosc fundamentu i szer np. 30cm i zalac betonem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 11.02.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 A moze wygiac drut 12 w U i przelozyc przez belke stropowa i wpuscic w ta przerwe miedzy pustakiem a czerwona cegla na glebokosc fundamentu i szer np. 30cm i zalac betonem ? Skoro dom jest ocieplony z zewnątrz , to ta pustka straciła już znaczenie . Myślę ,że to będzie najlepszy pomysł. Musiało by rozwalić cały dom . Pewnie tornado musiało by być. Uwaga. Zalewać partiami , ponieważ mógłby wepchać ściankę z cegły do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts