Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie o kocioł CO i temp.

luka5z

Recommended Posts

Otoz na moim kotle CO mam mozliwosc jedynie regulacji temperatury wody. Na kaloryferach mam termostaty. I tu moje pytanie. Jak ustawie na kotle temp. wody 30 stopni (wtedy w domu mam jakies 19 stopni), a np. w danym pomieszczeniu termostat mam na maksa, to co wtedy sie dzieje? Chyba nie ma roznicy, bo maks. temp wody to i tak 30 bedzie, wiec czy na tym termostacie ustawie maks czy tez np. poziom 4 , to i tak temp ebdzie ta sama tak? Pytam bo we wszysktich pomieszczeniach mam na 4 albo 5 (maks) ustawione. I zastanawiam sie czy nie powinienem pokretel termostatu wyrownac z temp. wody w kotle jakos

Termostat nie zmienia temperatury wody grzewczej. On ma za zadanie nie dopuścić do wyższej temperatury w pomieszczeniu niż ta którą zadałeś ustawiając termostat na odpowiednią pozycje. Termostat wyłączy grzejnik jak temperatura w pomieszczeniu podniesie się w skutek nasłonecznienia, gotowania, palenia w kominku lub nadmiernej temperatury wody grzewczej co raczej tobie nie grozi.

Termostat nie zmienia temperatury wody grzewczej. On ma za zadanie nie dopuścić do wyższej temperatury w pomieszczeniu niż ta którą zadałeś ustawiając termostat na odpowiednią pozycje. Termostat wyłączy grzejnik jak temperatura w pomieszczeniu podniesie się w skutek nasłonecznienia, gotowania, palenia w kominku lub nadmiernej temperatury wody grzewczej co raczej tobie nie grozi.

dzieki za precyzyjna odpowiedź!