Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ a glina

waz_2000

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja mam glinę na wierzchu, wykonałem sam POŚ. Wykopałem kanały 1 metr głębokości, dałem żwir i piasek i po sprawie. Wszystko hula. kanałów mam 20 mb, dwie nitki. Trochę za mało i woda na wiosnę wychodzi na zewnątrz, możliwie, że to wody gruntowe a nie POŚ, nic mi to nie przeszkadza, bo mam spadek, woda nie śmierdzi. W warunkach miałem zbudować POŚ w nasypie. Doszedłem do wniosku, że to zbędna inwestycja i miałem rację. Skoro POŚ możno wypuścić prosto do fosy a tą wodą możno śmiało podlewać ogródek i nic nie śmierdzi, to poco kombinować i utrudniać sobie życie. Jestem zadowolony z tej decyzji, nie dosyć, że taniej wyszło od szamba betonowego, to mam minimalne koszta eksploatacji.

Żeby woda nie zalegała na działce, musisz wykopać studnię 4-6m3 która będzie łapać nadmiar wody. Pozdrawiam

Odpowiednio duży drenaż w nasypie chyba może wystarczyć.

Ważne jak głęboko sięga ta glina.

To co pisze pkorol jest pozytywne - czasami się udaje (rozumiem że wszystko to w glinie, że nie dokopałeś się głębiej np. do piasku).

Pamiętajcie że glina gline nierówna. W glinie ilastej nie robiłbym POŚ-u nawet na dużej powierzchni. W glinie piaszczystej jest szansa że się uda ale trzeba większej powierzchni niż na piasku.

Jeszcze też zależy sporo zależy od tego ile się ścieków produkuje (ja np. ~5m3/mies.) ale znam przypadek że 3 osobowa rodzina produkuje dziennie 1m3 ścieku i POŚ daje u nich radę. Ale to piaszczysty teren więc ośrodek skalny jest w stanie to odebrać. W samej glinie nierealne. Choć i w tym wypadku po lecie z dużą ilością opadów + intensywne rozsączanie z POŚ-u w piwnicy pojawiła się wilgoć(ale to już inna historia).

Jak więc widać na tych prostych przykładach trzeba za każdy razem do sprawy podchodzić bardzo indywidualnie. A znam też sytuację że ktoś miał w piasku 20cm przewarstwienie mułku i krzyczał że ma glinę i nic mu z drenażu nie wyjdzie;)

• 2 weeks później...

Rasowa glina bez piasku, piasek się pojawia na głębokości 3-5 m, skała 15 m. Najważniejszym atutem który mam to spadek od domu. Więc wypływające ścieki (czy woda gruntowa) w zimie nie przeszkadzają. Latem dookoła drenażu sucho. Nic a nic nie śmierdzi. U znajomych ziemia dobra ale dookoła drenażu rośnie wyrażanie gęstniejsza trawa. U mnie nie, wszędzie taka sama.

Wykopanie 20 m + żwir około 300 zł. Nawet jeżeli po latach się zamuli to i tak będę w plusie.

Wykopie obok następne drenaże i już. Z resztą nie wiele mam do wyboru, robić drenaż w nasypie kosztowna inwestycja.

3 osoby+ dziecko, produkujemy nie więcej niż 26m3 na kwartał (tyle zużywamy wody)

Gdybym podchodził do sprawy indywidualnie i głową a finanse by pozwalały to robiłbym według wytycznych producenta POś a tak zrobiłem tak jak się dało i działa. Gdybym miał fosę, to nie zastanawiałbym się długo i podłączyłbym się do niej bezpośrednio, bo możno i po problemie.

• 3 weeks później...
Witam znalazłem coś takiego Tunel rozsączający, oczyszczalnia deszcz Graff 300 http://allegro.pl/tunel-rozsaczajacy-oczyszczalnia-deszcz-graff-300-i3042685738.html

Niby ok. tylko to kosztowana zabawa, radziłbym zrobić rozsączanie znacznie niższym kosztem. Tylko albo głębiej do warstwy przepuszczalnej albo na dużej powierzchni zakładając że glina to odbierze.

Edytowane przez pieknyromek