Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi metalowe Porta - regulacja?

Gość 80mariusz80

Recommended Posts

Gość 80mariusz80

Witam,

jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem drzwi metalowych Porta (tradycyjne metalowe, nie Aqua, nie Enduro, nie EI30). Skrzydła haczą o ościeżnicę.

Czy jest jakiś sposób regulacji tych skrzydeł? Z tego co zauważyłem, nie ma tam jakiś śrub regulacyjnych przy zawiasach. Co najwyżej śruba w ościeżnicy, która po odkręceniu luzuje zawias z płetwą (wsadzany do ościeżnicy). Czop zawiasu plastikowy, jejku, na stalowy już brakło pieniędzy?

W instrukcji montażu dołączonej do ościeżnicy oczywiście jest opisane jak wyregulować skrzydło, tylko że to nie ten ... zawias. Zupełnie inna konstrukcja.

Proszę o pomoc, próbowałem tam jakoś zmieniać ustawienie tech zawiasów-płetw i na mojego czuja nic to nie daje. Mam walić młotkiem gumowym po futrynie? Czy są jakieś cywilizowane sposoby regulacji tej serii? @finlandia?

Dziękuję.

Pozdrawiam.

Nie wiem. Nie widziałem tego skrzydła.. metalowych nie miałem okazji montować..Mój majster opiera się tu o dokładność i dobre rozparcie całości przy montazu.

To skrzydło od początku obcierało? Czy dopiero teraz zaczęło? Zawiasu w skrzydle nie da się bardziej wkręcić?

Moze jakas fotka?

Gość 80mariusz80

Drzwi są nowe; zgłosiłem to firmie gdzie kupowałem drzwi. Mają przyjechać to podregulować - tylko nie wiem jak, bo jak wspomniałem próbowałem samemu ten feler zlokalizować i usunąć. Martwię się trochę na wyrost. Przypuszczam, że pianka jeszcze porządnie nie zaschła i powiesili już skrzydło na ościeżnicy. A ościeżnica już zatynkowana... No i masz babo placek.

Zawiasu w skrzydle nie próbowałem dokręcać, z tego co widziałem to nie wystawał tam wolny zwój gwintu - jednak nie jestem tego pewien co do innych drzwi. Sprawdzę jutro.

Dziękuję za podpowiedź :)

Edytowane przez 80mariusz80