miki1 18.04.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Witam serdecznie. Temat był już na pewno poruszany lecz nie znalazłem odpowiedzi czy warto ponieść koszty z tym związane.Rodzice postanowili wymienić stary kocioł gazowy ELKA na nowoczesny kocioł jednofunkcyjny wiszący.Na dzień dzisiejszy do instalacji podpięty jest kocioł węglowy i kocioł gazowy oczywiście układ jest otwarty i grawitacyjny bez pompy obiegowej.Wczoraj był instalator z autoryzacją firmy której ma być nowy kocioł gazowy i rozmawialiśmy dość długo o modernizacji kotłowni. Wnioski są zaskakujące jeśli miał rację. Otóż kocioł węglowy wraz z nowoczesnym kotłem gazowym nie mogą pracować na układzie otwartym. Propozycja instalatora podłączyć kocioł węglowy poprzez wymiennik płytowy z pompami i armaturą za ok 2500zł + naczynie wyrównawcze otwarte w pomieszczeniu kotłowni. Na moją propozycje aby przy istniejącym naczyniu wyrównawczym pod naczyniem dać zawór odcinający i w ten sposób odcinamy układ otwarty na czas pracy kotła gazowego, natomiast gdy rodzice będą chcieli palić w kotle węglowym otwierają ten zawór i jest z powrotem układ otwarty.Odpowiedź pana instalatora była zaskakująca oczywiście można i tak lecz jest duze prawdopodobieństwo iż rodzice (70 lat) zapomną otworzyć ten zawór pod naczyniem wyrównawczym na czas pracy kotła węglowego i nieszczęście gotowe bum... mimo iż byłby zawór bezpieczeństwa na kotle.Dlatego właśnie pan instalator powiedział iż w takim wypadku się takiego montażu nie podejmuje bo bezpieczeństwo i życie są ważniejsze od kosztów. Być może ma rację. Mimo propozycji zrezygnowania z kotła węglowego rodzice upierają się aby pozostał.Tak więc nasuwa się pytanie czy warto inwestować w zabezpieczenia za ok 2500 zł plus coś tam jeszcze na to aby pozostał kocioł węglowy ?Druga dość kłopotliwa sprawa to właśnie nowy kocioł gazowy. Po oględzinach pana instalatora okazało się że nie ma możliwości doprowadzenia powietrza do kotła i w takim wypadku proponuje kocioł z zamkniętą komorą spalania z poborem powietrza z zewnątrz kanałem kominowym. Zgrozo po rabacie koszt takiego rozwiązania ta aż 2300 zł za 12mb.Po podsumowaniu kosztów kotła 2800, komin 2300, zabezpieczenie 2500, plus jakieś dodatki wychodzi suma 7600 zł nie licząc wykonawstwa za to aby mieć nowoczesny kocioł gazowy współpracujący z kotłem węglowym.Czy warto ? Jakie jest wasze zdanie ?Ale się rozpisałem. Chciałbym użyć jakiś argumentów aby rodziców przekonać do rezygnacji z kotła węglowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17602-wymiana-kota-dlaczego-tak-musi-by/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 18.04.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Przy takich kosztach instalacji gazowej proponowałbym zmianę koncepcji. Jesli pozostawić piec węglowy to tanśzym rozwiazaniem jest dołożenie kotła przepływowego elektrycznego (są polskie) dołączonego do obejścia na starej instalacji. Plus załozenie licznika 2 taryfowego. Grzejąc tanim prądem rozwiązanie to może być tańsze. (gaz ma zdrożeć).pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17602-wymiana-kota-dlaczego-tak-musi-by/#findComment-296302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torian 18.04.2004 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Z tym bezpieczeństwem to niestety on ma racje nie warto za te pieniądze ryzykować a jestem skłonny twierdzić że i nie jeden młodszy może o takim otwarciu układu zapomnieć jeżeli tego na węgiel nie używacie na razie bym podłączył tylko tem gazowy a węglowy zostawił awaryjnie niech oczy rodziców cieszy że jest a w razie potrzeby kryzysu który nas może spotkać podłączyć tylko radze go zamknąć na kłódke bo jeszcze pod twoją nieobecność mogą rodzice rozpalić .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17602-wymiana-kota-dlaczego-tak-musi-by/#findComment-296372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 18.04.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Dokładnie tak nie chodzi tu nawet o przepisy ale o zdrowy rozsądek Jeśli piec węglowy jest okresowo używany to go podłącz ale jeśli jest on od lat tylko meblem poprawiającym samopoczucie dziadków to ja bym go zdemontował Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17602-wymiana-kota-dlaczego-tak-musi-by/#findComment-296447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 19.04.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Koszt jest nie mały lecz instalacja kotła węglowego poprzez wymiennik płytowy połączony z kotłem gazowym zgodnie z przepisami i normą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17602-wymiana-kota-dlaczego-tak-musi-by/#findComment-296797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts