Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia - czym obudować ?

grecko87

Recommended Posts

Witam

Odświeżam wątek, ponieważ sam zabieram mam zamiar obudować studnię. Na dzień dzisiejszy studnia jest w opłakanym stanie. Dodatkowo znajduję w widocznym miejscu. Może ktoś ma jakieś ciekawe pomysły lub wizje czym ją obudować, może jakiś ciekawy projekt. Przeglądałem internet i szczerze mówiąc nic mnie nie zaciekawiło, może kilka szczegółów, dlatego myślę, żeby samemu coś naszkicować.

Na początek muszę usunąć pień po akacji która rosłą tuż obok. Interwencja koparki odpada, więc jak usunąć pień ? bo z siekiera to chyba dam sobie spokój, za wiele energii mnie to będzie kosztować. Dodatkowo górny krąg jest pęknięty w 3 miejscach, trzeba będzie go wymienić na nowy, chciałbym tez jakoś solidnie zrobić pokrywę. Potomki w drodze, a dzieci wiadomo mają bujną wyobraźnię.

Pozdrawiam.

A nie da się wykorzystać jakoś*tego pnia ? Może z drugiej strony dać podobny, połączyć je i zrobić jakiś*daszek drewniany ? Mnie osobiście podobają się obudowy z drewna, i ładnie wyglądają i są proste w budowie.

Niestety nie da się, bo jest scięty praktycznie równo z ziemią, a odległość od studni to jakieś 10-15 cm.

Daszek na pewno będzie :) W sumie z drzewa można szybko coś zbudować, problem z tym, że materiał ten nie jest zbyt trwały i za parę lat problem wróci.

I na pewno nakrywę z betonu muszę zrobić to podstawa. A może obudować ją kamieniem polnym :) ?

Gość Konto usunięte_12*
Interwencja koparki odpada, więc jak usunąć pień ? bo z siekiera to chyba dam sobie spokój,

Z samą siekierą - na pewno nie :no:

Za to z siekierą, szpadlem i kilofem - owszem :yes:

Sporo takich pieńków i korzeni wyjąłem :D

Edytowane przez Konto usunięte_12*

żeby to była topola, brzoza lub inne drzewo to tak by mnie to nie przerażało. Ja mam doczynienia z akacją a to cholerstwo strasznie twarde jest. Myślę, że obkopie pień naokoło gdzieś na 30-40 cm i potem wodą z węża opłucze pień z ziemi :) następnego dnia wyschnie i piłą spalinową zrobię co się da :) reszta siekierą :)

Gość Konto usunięte_12*

Piły spalinowej - szkoda :(

Jeśli masz taką możliwość, to kilofem i szpadlem odkop jak najdokładniej korzenie (aż będzie widać tylko te cienkie) i zaproś najbliższego rolnika dysponującego dość mocnym ciągnikiem oraz równie mocnym łańcuchem. Najlepiej wyciągać z mokrej gleby (np. po deszczu).

Poradzi sobie na pewno :).

Koszt "operacji": tradycyjna "flaszka" lub ...cena umowna :D

I zostanie jeszcze świetne drewno do kominka :yes:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 5 months później...

Studnia powoli się buduje. Stary popękany krąg wymieniony na nowy. Średnica 100cm wysokość 80 cm koszt 350 zł. Ten stary niestety nie posiadał ani jednego drutu... nie mam pojęcia jak kiedyś go tam zamontowali, że im się nie rozleciał. Troszkę kawałków wpadło do środka niestety nie dało się inaczej. Przy okazji zmierzyłem za pomocą sznurka z odwaznikiem przywiązanym na końcu jak głęboką mam studnie i okazało się że 12 metrów. Tafla wody zaczyna się na glębokości 4.7m :). Z korzeniem już sobie poradziłem :) oszczędziłę piłę spalinową :) posłużyłem się wóżkiem widłowym i wyciągałem wszystko w górę. Korzeń rozdzielił się na 5 kawałków i tylko ten ostatni stawiał opór, reszta poszła bez problemu. Bruk praktycznie nie ucierpiał, godzinka pracy i będzie leżał jak wcześniej.

Na dzień dzisiejszy zalałem zazbrojony wieniec wokoł studni na około 50cm i powoli zaczynam obudowywać ją granitem Omega który ma odcień brązu. Kształt obudowy to 8- kąt foremny. Pozostało mi 18 cm i będę musiał myśleć nad nakrywą.

Do zrobienia. Wyżej wspomniana nakrywa.... Słupki po boku studnii. I dach z granitu :) jak szaleć to szaleć :D

• 4 weeks później...
  • 4 months później...

Od ostatniego wpisu ruszyłem z budową do przodu, pogoda pozwala na pracę wiec w ostatnich dniach nadrobiłem zaległości.

Studnia zyskała blat, który składa się z 5 części. Jedną z nich oczywiście można zdjąć, jeśli zajdzie potrzeba dostania się do środka. Nakrywa wierzchnia z granitu.

Zdjęcie0187.jpg

Zabudowałem, filary do poziomu wałka, materiał to oczywiscie granit lecz w ciemnym odcieniu. Kazdy filar lepiony z 4 części, środek zalany betonem.\

Zdjęcie0213.jpg

Kolejny etap to mały chodnik wokoł studnii. Wykonana w 8 kąt foremny z dodatkową obudową filarów, Materiał taki sam jak na filary, tylko w stanie surowym, dzieki czemu jest mniej ślizgi w okresie zimowym.

Zdjęcie0219.jpg

Pozostało dołożyć i dociąć bruk, troszke zabawy i niestety dużo czasu na to zeszło... ale udało się. Zarówno granit jak i bruk kładzony na betonie proporcja 2,5 - 1, miejscami w trudnych i wąskich miejscach na piasku.

Zdjęcie0222.jpg

W czasie fugowania zaskoczył mnie deszcz, i niestety też zbliżająca się noc, fugowanie suchym piaskiem zmieszanym z suchym cementem, dzięki temu trawa i chwasty, nie opanują szczelin miedzy brukiem.

Zdjęcie0225.jpg

Edytowane przez grecko87

Gość Konto usunięte_12*
Studnia zyskała blat, który składa się z 5 części. Jedną z nich oczywiście można zdjąć, jeśli zajdzie potrzeba dostania się do środka. Nakrywa wierzchnia z granitu.

Całkiem ładny ten...nagrobek :D;)

Pomysł z rewitalizacją studni rewelacja. Nie mój gust zdecydowanie, bo to taki trochę przerost formy nad treścią, ale podziwiam zacięcie. Tak z ciekawości, jaki był koszt inwestycji?

BTW, nie zastanawiałeś się nad pokrywą z drewna? IMHO bardziej pasowałoby niż te płyty (te skojarzenia z nagrobkiem trochę chyba przez to wieko studni ;) ).

• 2 weeks później...

Drewna nie wybiorę, nigdy do żadnej budowy pod chmurką, ponieważ o takie powierzchnie trzeba dbać, malować, lakierować a i to nie zawsze daje satysfakcjonujący wynik. Ja nie mam chęci ani czasu aby wracać do tego co pare lat. Należę do osób które podchodzą konkretnie do każdej budowy, robię to raz i mam spokój, potem mogę się zając innymi pomysłami. Granit ma bardzo szerokie zastosowanie w budownictwie od blatów, stołów, kominków schodów, parapetów. poprzez ogrodzenia, podjazdy, po popielniczki i wałki do ciast. Więc jeśli komuś obudowa studni kojarzy się z nagrobkiem, to można mu jedynie współczuć.

Jeżeli całość jest z granitu, to nie rozumiem czemu pokrywę miałbym robić z innego materiału, to tak samo jakby do eleganckiego garnituru założyć trampki. Każdy ma swój gust i swoje podejście do tematu. W podświadomości większości, studnia to betonowy krąg i zabudowa z desek... Jeśli ktoś lubi tradycje to niech sobie idzie w tym kierunku.

Jeśli chodzi o koszty to można mówić o dwóch rachunkach. Jeśli ktoś zamawia i przyjeżdza firma i stawia wszystko z gotowych pełnowartościowych materiałów, a my tylko otwieramy portfel to koszt wyniósłby w granicach 7- 8 tysięcy złotych. Ja mam to szczęście, że mam dostęp do ścinków i odrzutów z firmy kamieniarskiej, co znajdę to moje jak na razie moje koszty to 900 złotych (w tym nowy krąg 350 złotych).

Nadeszła zima ale zdążyłem z wałkiem i dalszą zabudową filarów. Elementy składane na klej szczeliwo z firmy Wurth wypełnienie filarów w pełni betonowe. Wałek tak jak podstawa studni wykonana w 8kąt foremny zainstalowany na stalowej rurce przekrój 35mm

Zdjęcie0247.jpg

Zdjęcie0245.jpg

W następnej kolejności zamierzam zająć sie konstrukcją dachu, ale o tym w kolejnym wpisie mam nadzieję, że jeszcze w styczniu.

Edytowane przez grecko87
[