Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przebudowa rurociądów drenarskich

Recommended Posts

Witam! Mam pewny problem. Ponieważ czekam na decyzję w sprawie warunków zabudowy, wpływają do mnie różne pisma z różnych urzędów, i o tuz wczoraj przyszło pismo z wojewódzkiego zarządu melioracji i urządzeń wodnych(ponieważ moja działka biegnie wzdłuż rowu melioracyjnego).

Oni chcą, aby w decyzji, był następujący zapis:

1.Przestrzegania zapisów ustawy z dnia 18lipca 2001r. Prawo wodne podczas projektowania i wykonywania inwestycji,

2.ustalenia w terenie lokalizacji rurociągów drenarskich w miejscu planowania inwestycji

3.przebudowy urządzeń drenarskich występujących na działce

4.przekazania do WZMiUW dokumentacji powykonawczej przebudowy urządzeń melioracji wodnych szczegółowych :bash:

Ponieważ to była kiedyś działka rolna (chociaż nie wiem, czy cokolwiek oprócz chwastów na niej uprawiali) w 1974r (tak, tak prawie 40lat temu) wykonane zostały urządzenia melioracji wodnych szczegółowych które nie podlegały inwentaryzacji geodezyjnej.

Moje pytanie, jak mam interpretować te punkty w zapisie (oprócz 1 punktu, bo to jest jasne),ale następne? Czy im chodzi o to, że mam przebudować tylko te rury w miejscu, w którym będzie stał mój dom, czy na całej działce? Czy mimo wszystko ten zarząd powinien mieć dokumentację gdzie znajdują się te rury, i czy mogę do nich o to wystąpić? Przecież nie sposób jest, abym całą działkę była w stanie przekopać, a ni chodzić z jakąś "różdżką" i odczarowywać, gdzie te rury się znajdują:jawdrop:

Liczę na to, że ktoś mądrzejszy w tych sprawach się wypowie. "Przekopałam" internet i znalazłam tylko tyle, że mogę do nich wysłać mapę z prośbą o naniesienie tych rurociągów. Absurd!!!