turalyon 05.02.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Witam. Cały czas byłem pewny że rury od dgp grawitacyjnego u mnie w domu powinny byc wyprowadzone w każdym pokoju, a ostatnio instalator kominka powiedział mi że przy tak małym domu wystarczy jak rurą 13 wyprowadze gorące powietrze tylko na górny korytarz. Strzałką zaznaczone jest w którą stronę ma byc skierowany nawiew. I że niby to wystarczy by w połączeniu z gorącym powietrzem dostającym się klatką schodową osiągnąć bez problemu na górze w zimie temperature około 20stopni - czyli tak jak lubie w sypialniach Dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 05.02.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Bardziej ufaj swojej intuicji, bo instalator idzie "na skróty". Grawitacyjny nawiew ogrzeje tylko hol. Później schłodzone zejdzie sobie schodami:yes: i z powrotem pod kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.02.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 I że niby to wystarczy by w połączeniu z gorącym powietrzem dostającym się klatką schodową osiągnąć bez problemu na górze w zimie temperature około 20stopni - czyli tak jak lubie w sypialniach Pytanie zasadnicze - czy to tylko sypialnie? Czy przebywasz Ty lub ktokolwiek z Twojej rodziny poza godzinami snu? Oraz czy zamykacie drzwi do pokojów. Ja obecnie u siebie nie mam jeszcze DGP i wszystko idzie klatką schodową. Zimę przeżyliśmy, ale na górze było zdecydowanie chłodniej (2-3 stopnie mniej niż na dole). A jak się zamknęło drzwi do pokoju na dłużej, to było jeszcze chłodniej. Więc teraz latem będę robił wreszcie DGP i rury pójdą do każdego pokoju w najdalszy kącik w stosunku do drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 05.02.2013 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Tak to tylko sypialnie i drzwi mają byc do nich pootwierane. Jakby było 2-3 stopnie mniej to nie jest żle, u znajomych przy podobnym metrażu na parterze jest 25stopni jak grzeją kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts