Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z cieknącym kominem

Recommended Posts

Witam,

Mój komin jest systemowy (Plewa), powyżej poziomu dachu ocieplony warstwą wełny (5cm), a na wełnę poszedł klej i siatka, nastepnie grunt bodajże CT17, takie jakby białe mleczko). To wszystko cierpliwie znosi próbę czasu i kaprysy pogody od listopada 2011, więc ponad rok.

Ostatnio zaczęło przeciekać przy jednym z kominów. Dzieje się tak po intensywnym deszczu.

Obróbki są zrobione moim zdaniem dobrze. Na moje oko to wełna jest głównym problemem. Ona po prostu łapie wodę, która przesiąka przez nią i sączy się po kominie na dół.

Jak zabezpieczyć wełnę? Czy drugi raz oblecieć gruntem, a może jakąś folią w płynie? A może jedynym rozsądnym wyjściem będzie położenie tynku? Jeśli tak, to jakiego? Takiego samego jaki się daje na elewacje?

Tynk już dawno położyłbym na te kominy, ale chciałem to zrobić jednocześnie z wykonywaniem tynkowania elewacji aby się zgrać kolorystycznie. Jednak elewacji szybko nie zrobię, więc muszę przynajmniej zrobić te kominy.

Pozdrawiam,

BWP

Brunet, mam podobny problem, tak samo zrobione kominy. Podczas odwilży w styczniu miałem mokry tynk w pomieszczeniu. Fachowiec od komina powiedział że wszystko gra, kazałem poprawić - zobaczymy co dalej będzie.

Zakładając że tynk przepuszcza wodę, następnie klej i nasiąka wełna, to przy elewacji jest identyczny problem. Bardziej obstawiam na obróbkę komina

Jeśli użyto właściwej wełny skalnej to nie ma prawa niczym nasiąkać.

Klej do siatki niestety nie stanowi bariery dla wody i przesiąknie, wtedy woda spłynie pod nim na dól do wnetrza.

Pomaluj ten komin farba elewacyjną silikonową bo ta tworzy już barierę dla wody i woda spłynie po niej na poszycie dachu.

Dobre są też farby na bazie żywic.

Szybko i małym kosztem załatwisz problem.

Jeśli użyto właściwej wełny skalnej to nie ma prawa niczym nasiąkać.

Klej do siatki niestety nie stanowi bariery dla wody i przesiąknie, wtedy woda spłynie pod nim na dól do wnetrza.

Pomaluj ten komin farba elewacyjną silikonową bo ta tworzy już barierę dla wody i woda spłynie po niej na poszycie dachu.

Dobre są też farby na bazie żywic.

Szybko i małym kosztem załatwisz problem.

O faktycznie, może tymczasowo wystarczyłoby pomalować odpowiednią farbą. Nie wpadłem na to, dzięki.

Brunet, mam podobny problem, tak samo zrobione kominy. Podczas odwilży w styczniu miałem mokry tynk w pomieszczeniu. Fachowiec od komina powiedział że wszystko gra, kazałem poprawić - zobaczymy co dalej będzie.

Zakładając że tynk przepuszcza wodę, następnie klej i nasiąka wełna, to przy elewacji jest identyczny problem. Bardziej obstawiam na obróbkę komina

A masz już tynk na kominie?

U mnie jednak chyba obróbki są w porządku. Zresztą mały deszcz nie powoduje problemów. Musi intensywnie popadać aby zaczęło cieknąć.