turalyon 05.02.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Witam. Kierownik akurat na urlopie, wiec zapytam tutaj. Co mogę mieć nie zrobione w domu aby mi o bez problemu odebrali? 1.Ktos mi powiedział że musi być jedna łazienka, wiec jak rozumiem drugiej nie musze wykańczać. 2.Czy muszą być na piętrze np połorzone panele na podłodze i wstawione drzwi, czy wystarczy że np obrobie tynkiem otwory drzwiowe i powiem że mam taki zamysł że drzwi na pietrze nie bedzie 3,Co z elewacją? Wszyscy radzą żeby ocieplić, otynkować i nakładac dopiero tynk za rok jak wszystko wyschnie. Czy w takim razie wystarczy jak sobie zagruntuje sciany podobnym kolorem? 4.Czy musi byc wykonany porządnie taras na gruncie, czy też może przejdzie rozłorzenie prowizoryczne starych płyt chodnikowych normalnie na ziemi, a może nawet palet drewnianych przykrytcyh deskami? 5.Czy zjazd na działke musi być zrobiony jak w projekcie (w projekcie mam zjazd wykonany z asfaltu) 6.Czy droga prowadząca do garażu musi być utwarzona jak w projekcie? Bo akurat lecą mi tamtędy przyłącza i podejrzewam że i tak bedzie sie to zapadac przez najbliższy rok, wiec myślałem żeby tego na razie nie utwardzać 7.Na działce jest też wykonany stary chodnik, 20 letni, lecący przez całą jej długość. W projekcie zagospodarowania go nie ma, a na razie nie chce go rozbierać bo przydaje mi sie do doworzenia materiałów budowlanych/mebli. Bedzie z nim problem? Na pewno nie był nigdy nigdzie zgłaszany 8.Czy muszę wykonywać studzienkę chłonną, która była w projekcie zagospodarowania działki, a która nie jest mi do niczego potrzebna, bo deszczówka jest odprowadzana na koniec działki i rozlewa sie do gruntu (tam jest dużo żwiru pod ziemią i wszystko ładnie się wchłania) Edytowane 5 Lutego 2013 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 05.02.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ad.2 nie musisz wstawiaćAd. 3 ociepl i zagruntuj a tynku nie musisz miećAd. 4,5,6,7,8 też możesz nie robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 05.02.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 w praktyce to musisz mieć w dzienniku, że skończona budowa. jak sie Kier. Bud. podpisze, że chałupa skończona, to znaczy, że tak jest.Nadzór nie podejmuje decyzji na podstawie tego, co masz w chałupie tylko na podstawie papierów/podpisów/pieczątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 05.02.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Witam.W praktyce to różnie bywa. Może się trafić kontrola z PINB-u, bo złośliwy sąsiad doniesie. A wtedy to mogą być kłopoty. Coś o tym wiem, bo szczęśliwie posiadam żonę, która pracuje w nadzorze budowlanym. :PPA odnośnie kierownika budowy. Kierownik budowy podpisując lub cokolwiek podbijając swoją pieczątką, gwarantuje zakończenie budowy swoimi uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 05.02.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Witam. W praktyce to różnie bywa. Może się trafić kontrola z PINB-u, bo złośliwy sąsiad doniesie.... to jest zawsze jakieś ryzyko. Pytanie jak żyjesz z sąsiadami oraz dlaczego sąsiad zna stan wykończenia wewnątrz domu ? Ludzie rzeczywiście dziwni są, znam takiego, któremu geodeta w inwentaryzacji napisał, że niezgodnie z projektem a ten zaniósł to (jako inwentaryzację po wykonawczą) wraz z wszystkimi dokumentami do PINB-u następnie dziwił się, że nie tylko nie odebrali ale i kontrola była. No ale z takimi papierami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 05.02.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Nie musisz mieć wszystkiego tylko decyzja będzie wydana z terminem wykonania pozostałych prac. Wiąże się to z kontrolą PINB-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 05.02.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 geodeta w inwentaryzacji napisał, że niezgodnie z projektem I teraz nasuwa się pytanie... A gdzie był kierownik budowy??!! Który za wszystko odpowiada.... A co do sąsiadów, to sąsiad zawsze wie więcej niż my sami wiemy he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 05.02.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Najprościej wszystko zwalić na kierownika! Inwestor też ma odpowiedzialność i obowiązki. Często jest tak, że Inwestor jest mądrzejszy od kierownika i robi co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 05.02.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Niestety, taka mentalność w tym kraju jest. Jest KIEROWNIK i jest kierownik. Jest INWESTOR i jest inwestor.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 05.02.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Najczesciej, jesli papiery sa ok nikt nie przyjezdza i odbiór to kwestia formalności. Najczesciej ludzie z braku kasy wykanczaja dom w srodku latami, tak samo jest z tarasami, ogrodami, ogrodzeniami, etc. Mówiąc najczesciej mam na mysli siebie samego I sasiadów koło mnie wybudowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 05.02.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 To ja się do tych najczęściej przyłączam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts