Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czego nie muszę wykańczać do odbioru budynku?

Recommended Posts

Witam. Kierownik akurat na urlopie, wiec zapytam tutaj. Co mogę mieć nie zrobione w domu aby mi o bez problemu odebrali?

1.Ktos mi powiedział że musi być jedna łazienka, wiec jak rozumiem drugiej nie musze wykańczać.

2.Czy muszą być na piętrze np połorzone panele na podłodze i wstawione drzwi, czy wystarczy że np obrobie tynkiem otwory drzwiowe i powiem że mam taki zamysł że drzwi na pietrze nie bedzie :)

3,Co z elewacją? Wszyscy radzą żeby ocieplić, otynkować i nakładac dopiero tynk za rok jak wszystko wyschnie. Czy w takim razie wystarczy jak sobie zagruntuje sciany podobnym kolorem?

4.Czy musi byc wykonany porządnie taras na gruncie, czy też może przejdzie rozłorzenie prowizoryczne starych płyt chodnikowych normalnie na ziemi, a może nawet palet drewnianych przykrytcyh deskami?

5.Czy zjazd na działke musi być zrobiony jak w projekcie (w projekcie mam zjazd wykonany z asfaltu)

6.Czy droga prowadząca do garażu musi być utwarzona jak w projekcie? Bo akurat lecą mi tamtędy przyłącza i podejrzewam że i tak bedzie sie to zapadac przez najbliższy rok, wiec myślałem żeby tego na razie nie utwardzać

7.Na działce jest też wykonany stary chodnik, 20 letni, lecący przez całą jej długość. W projekcie zagospodarowania go nie ma, a na razie nie chce go rozbierać bo przydaje mi sie do doworzenia materiałów budowlanych/mebli. Bedzie z nim problem? Na pewno nie był nigdy nigdzie zgłaszany

8.Czy muszę wykonywać studzienkę chłonną, która była w projekcie zagospodarowania działki, a która nie jest mi do niczego potrzebna, bo deszczówka jest odprowadzana na koniec działki i rozlewa sie do gruntu (tam jest dużo żwiru pod ziemią i wszystko ładnie się wchłania)

Edytowane przez turalyon

Witam.

W praktyce to różnie bywa. Może się trafić kontrola z PINB-u, bo złośliwy sąsiad doniesie. A wtedy to mogą być kłopoty. Coś o tym wiem, bo szczęśliwie posiadam żonę, która pracuje w nadzorze budowlanym. :PP

A odnośnie kierownika budowy. Kierownik budowy podpisując lub cokolwiek podbijając swoją pieczątką, gwarantuje zakończenie budowy swoimi uprawnieniami.

Witam.

W praktyce to różnie bywa. Może się trafić kontrola z PINB-u, bo złośliwy sąsiad doniesie....

to jest zawsze jakieś ryzyko. Pytanie jak żyjesz z sąsiadami oraz dlaczego sąsiad zna stan wykończenia wewnątrz domu ? Ludzie rzeczywiście dziwni są, znam takiego, któremu geodeta w inwentaryzacji napisał, że niezgodnie z projektem a ten zaniósł to (jako inwentaryzację po wykonawczą) wraz z wszystkimi dokumentami do PINB-u następnie dziwił się, że nie tylko nie odebrali ale i kontrola była. No ale z takimi papierami...