beniaxvii 05.02.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Witam. Mam pytanie do wprawionych w bojach Piwniczników . Pod folią przy deszczu pojawia się przemakanie (załącznik). Co prawda to jedynie chudziak i przyjdzie jeszcze folia i wylewka, ale martwi mnie, że zbierająca się tam woda spowoduje jakieś procesy gnilne. Drenaż dookoła wykonany (nie ma jeszcze dachu). Czy jest możliwe, że woda potrafi przejść dołem pod ławą, przez piasek i wyjść na styku chudziaka z ławą ? Czy to normalne, czy popełnione zostały błędy wykonawcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T.W. 05.02.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) tak nie ma byćna posadzce woda , ściany też miejscowo są nasiąknięte masz w piwnicy chwilowo wilgoć w dalszej perspektywie basen znaczy trzeba to zabezpieczyć.budynek na płycie fundamentowej ?doczytałem ławyzmienia to niewiele tak czy inaczej temat trzeba dopracować na tym etapie jeszcze koszty Cię nie powinny przeskoczyć Edytowane 7 Lutego 2013 przez T.W. uzupełniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 05.02.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Nie powinno tak być, przesiąka woda pomiędzy ściana a ławą. Takie pytanie co jest po zewnętrznej stronie na ścianach piwnicznych? Tam po prawej to okno i dlatego jest wilgotno A tak pozatym to projektant się bał ze ci ściany to środka wejdą że słupy i wieniec pośredni wstawiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 05.02.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 tak nie ma być na posadzce woda , ściany też miejscowo są nasiąknięte masz w piwnicy chwilowo wilgoć w dalszej perspektywie basen znaczy trzeba to zabezpieczyć. budynek na płycie fundamentowej ? A to dlaczego nie? Robota nie skończona to i woda jest. Woda spokojnie może przejść pomiędzy chudziakiem i ławą. Trzeba wykonać izolację poziomą na chudziaku . Mam tylko obawy o zapewnienie ciągłości izolacji. Z pod ściany powinna wystawać na całym obwodzie folia lub papa min 10 cm. Wykonując izolację folię lub papę kleimy z tą wystającą folią. Folia ma być cała sklejona, sam zakład nie wystarczy. Na to warstwa dociskowa w postaci wylewki. Rozumiem ,że drenaż jest opaskowy w okół budynku. Jaki jest grunt rodzimy ? Czy czasem przy wykonywaniu drenażu ziemia nie została wybrana poniżej ławy, następnie nasypany żwir i wyżej ułożona rura drenażu . Wtedy woda poniżej rury nie zostanie odprowadzona przez rurę, tylko przesącza się pod ławę i do budynku. Bardzo ważne dokładne wykonanie izolacji poziomej . Zapewnić ciągłość z izolacją pod ścianami. Jeżeli trzeba to delikatnie podkuć ścianę przy posadzce, nie uszkadzając izolacji pod pustakami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 05.02.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 A tak poza tym to projektant się bał ze ci ściany to środka wejdą że słupy i wieniec pośredni wstawiony? Przy bloczkach fundamentowych nie zalewanych to konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 05.02.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Nie powinno tak być, przesiąka woda pomiędzy ściana a ławą. Takie pytanie co jest po zewnętrznej stronie na ścianach piwnicznych? Tam po prawej to okno i dlatego jest wilgotno A tak pozatym to projektant się bał ze ci ściany to środka wejdą że słupy i wieniec pośredni wstawiony? Słuszna uwaga. Możliwe że brak ciągłości izolacji zewnętrznej. Sam drenaż nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniaxvii 05.02.2013 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Wygląda na to, że błędów nie ma... Nie oszczędzałam na piwnicy, wiedząc, że może być potem problem. Z zewnątrz ściana pomalowana dysperbitem. Na dole oczywiście te trójkątne kształtki. Na to przyklejony styrodur z wyciętym na dole trójkątnym kształtem aby przylegał do tych kształtek. I jeszcze dołożona, (choć nie trzeba podobno) folia kubełkowa. Pewne zastrzeżenia mogę mieć do drenażu, bo "książkowo" powinien on opadać wzdłuż domu aż do odprowadzenia a tu jest po prostu położony w żwirze. Zastanawiało mnie też, dlaczego izolacja pozioma (folia 0,4) jest kładziona a nie przyklejany, no ale się nie znam... Tak głośno myślę i może kurczę dachu nie ma i woda gdzieś się sączy w dół albo np odstająca folia kubełkowa zbiera wodę i przenosi ją gdzieś w dół... Padło pytanie odnośnie gruntów. Mam "gliny pylaste i pyły w stanie twardoplastycznym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 06.02.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Odkopać budynek zawsze zdążysz . Na teraz , to 1. wykonać dokładnie izolację poziomą na chudziaku / 2 x i kleić na zakładach/.2. wykonać wyraźny spadek terenu od budynku / może niepotrzebnie woda napływa na budynek / Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniaxvii 06.02.2013 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Dzięki ! Będę walczyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts