VEndriuV 05.02.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Witam serdecznie, Piszą wprost - kamienica podzielona na 3 piętra, każdy ma swoje (rodzina). Ja mieszkam na parterze i mam dość cudowania innych osób z zmianą temperatury lub przykręcaniem obiegu. Mieszkanie jest w kamienicy 170m2, po spodem są piwnice - nie ogrzewane. Proszę o rade jak w miarę dobrze i tanio ogrzać to mieszkanie. Myślałem, aby odizolować sie od reszty instalacji i kupić także pieć na Eko groszek, teraz taki mamy na całą kamienice. Kaloryfery z roku mniej więcej 2000, więc nie takie najgorsze. Coś takiego. http://kaloryfer.com.pl/photos/suszarka-prania-bielizny-kaloryfer-grzejnik-tanio-2791374338.jpg Wysokie pokoje oraz po 25m2. Jak myślicie ? proszę o rady. Z góry bardzo dziękuję. Edytowane 5 Lutego 2013 przez VEndriuV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.02.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Odpisałem panu na priva, potrzeba więcej danych o mieszkaniu bo trochę chaotycznie pan to przedstawił i można coś źle zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos55 05.02.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Witam serdecznie, Piszą wprost - kamienica podzielona na 3 piętra, każdy ma swoje (rodzina). Ja mieszkam na parterze i mam dość cudowania innych osób z zmianą temperatury lub przykręcaniem obiegu. Mieszkanie jest w kamienicy 170m2, po spodem są piwnice - nie ogrzewane. Proszę o rade jak w miarę dobrze i tanio ogrzać to mieszkanie. Myślałem, aby odizolować sie od reszty instalacji i kupić także pieć na Eko groszek, teraz taki mamy na całą kamienice. Kaloryfery z roku mniej więcej 2000, więc nie takie najgorsze. Coś takiego. http://kaloryfer.com.pl/photos/suszarka-prania-bielizny-kaloryfer-grzejnik-tanio-2791374338.jpg Wysokie pokoje oraz po 25m2. Jak myślicie ? proszę o rady. Z góry bardzo dziękuję. Jeśli chodzi o żeberka to lepiej użyć nowocześniejszych coś w ten deseń http://nagrzej.pl/wp-content/uploads/2011/02/grzejniki_aluminiowe.jpg Jeśli chodzi o piec to nie na eko groszek bo to drogie paliwo (czyli odpada automatyczny podajnik) , piec wodny bez podajnika jest znacznie lepszym rozwiązaniem bo mozna palic miałem , jeżeli mieszkanie ma 170 m2 to potrzebny bedzie piec o mocy około 30-35 KW . W takiej konfiguracji jest to najtańsze rozwiązanie i najbardziej wydajne. Prawdziwy problem pojawia sie ze znalezieniem rzetelnego wykonawcy pieca ( a takich jest niewielu ) ,doszacowaniem ilosci żeberek na każde pomieszczenie i znalezieniem (jak w przypadku pieca) rzetelnego wykonawce instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VEndriuV 05.02.2013 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 a coś z podajnikiem ? tak żeby czesto nie trzeba było dokładać patrząc ile spalamy na całą kamienicę to dołożenie do takiego podajnika w eko groszku starczyłoby na kilka dni na moje mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 kolego jednopostowy kronos55dawno takiej bzdury nie czytałem więc wybacz ale muszę się do Twojego wpisu ustosunkowaćzarówno co do części dotyczącej mocy jaką proponujesz jak i rodzaju kotła kotłem 35KW ogrzeje dwa mieszkania po 170m2 i jeszcze mu na połowę 3-go zostaniezaś w temacie paliwa to nowoczesne kotły na eko z palnikami 2 generacji potrafia spalać miał węglowy mieszanki z pelletem i ziarnami zbóżmożna zatem nabyć opał tańszy niż ekogroszek "najwyższej" jakości i równie dobrze w takim kotle to spalić. jak dodamy do tego porządne sterowanie to do kotłowni będzie autor zapytania zaglądał tylko aby popiół wybrać, kocioł wyczyścić i opał zasypać czyli raz na 4 dni w mrozy a raz na tydzień lub rzadziej gdy ciut cieplej będzie. kaloryfery które autor posiada nie są złe a że mają budowę płytową a nie członową nie oznacza że są gorsze. nic nie trzeba zmieniać w tej kwestii również. VEndriuVzapewne kolega karoka coś podesłał. zapewne jest to przyzwoita oferta i nie warto się uszczęśliwiać kotłem zasypowymwarto jednak dobrze przemyśleć sposób ewentualnego odizolowania się termicznego od pozostałych lokatorow aby im tyłków za swoje złotówki nie ogrzewać.należy zrobić to w taki sposób aby odbyło się to bez szkody dla Ciebie Twoich bliskich i co równie ważne dla budynku.ciężko jest izolować od środka- nie oznacza że się nie da.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.02.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Mniej więcej timon tak to z grubsza widzę, co do mocy kotła również, napisałem własnie koledze że instalator dupa będzie go namawiał na min 25kW jak nie lepiej Powiem że kronos tez mnie ubawił po pachy, chyba na sklepie mu zalega hehe Tak kolego kronos na palnikach żeliwnych II-ej generacji można rownież z bardzo dobrym skutkiem spalać miał węglowy pod warunkiem że to jest miał a nie to co handlarzowi zostanie po odsianiu grubszej frakcji którą sprzeda jako eko groszek a piasek węglowy wciśnie komuś za miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VEndriuV 06.02.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Tylko Panowie gdzie szukać rzetelnej firmy na terenie Śląska - Katowic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 06.02.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Tylko Panowie gdzie szukać rzetelnej firmy na terenie Śląska - Katowic ? Pomysł z dodatkową kotłownią uważam za nienajlepszy. Można te problemy chyba rozwiązać inaczej. Np. za pomocą rozdziału "części instalacyjnej" na 3 niezależne obiegi wodne, z których każdy móglby być sterowany oddzielnie. Przy jednym wspólnym źródle ciepła. Wyjdzie to o niebo taniej (i lepiej). Myślę, że 3 rodziny powinny się dogadać. To nie takie trudne. W sprawach instalatorskich - poszukaj tu na forum kolegę minertu. On się zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.02.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Pomysł z dodatkową kotłownią uważam za nienajlepszy. Można te problemy chyba rozwiązać inaczej. Np. za pomocą rozdziału "części instalacyjnej" na 3 niezależne obiegi wodne, z których każdy móglby być sterowany oddzielnie. Przy jednym wspólnym źródle ciepła. Wyjdzie to o niebo taniej (i lepiej). Myślę, że 3 rodziny powinny się dogadać. To nie takie trudne. W sprawach instalatorskich - poszukaj tu na forum kolegę minertu. On się zna. Zawijan czasami to co wydaje się " nie takie trudne " jest w wielu przypadkach nie do przeskoczenia, są rożni ludzie. Oczywiście jest taka możliwość ale wiesz jak jest trafi się jeden upierdliwy w tej trójce i zaraz będzie jak oszczędzam, to dlaczego ma dać na tyle samo węgla co ci co mają w domu cieplej i już jest mała wojenka i zwady. Ludzie są tylko ludźmi. Powiem ci że miałem teraz niedawno jeden taki przypadek, dokładnie taki sam ale we Wrocławiu. Jeden kocioł zasypowy ze sterownikiem i dmuchawą, dobrze że każde mieszkanie na swojej pompie obiegowej. Po rozmowie gościu zdecydował się na zakup Bruli, każda pompka poszła pod osobne gniazdo i po czujniku do każdego mieszkania. Każde mieszkanie dostało mozliwość dostosowania temp. wewnątrz do swoich potrzeb bytowych. Dzwoniłem nawet zapytać jak to się sprawuje bo wiadomo jedno mieszkanie musiało być na czujniku CWU ale możliwość nadzoru temp przez programator jest, wystarczyło czujnik przedłużyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VEndriuV 06.02.2013 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 własnie o to chodzi, że jedna osoba na siłe chce oszczędzać, a dodatkowo ma najcieplejsze miekszanie bo w środku i obniża według siebie, co za tym idzie dwie rodziny marzną. A gdyby każdy miał swoją regulację to i tak na piecu musi byc temperatury wyższa i tu juz by było oburzenie. Dlatego wolałbym być całkowicie niezależny. Swój piec, swój węgiel, swoja temperaturę Najlepiej gdyby ktoś był z okolic i mógłby wpaśc ocenić jak to wszystko wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 08.02.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Pomysł z dodatkową kotłownią uważam za nienajlepszy. Można te problemy chyba rozwiązać inaczej. Np. za pomocą rozdziału "części instalacyjnej" na 3 niezależne obiegi wodne, z których każdy móglby być sterowany oddzielnie. Przy jednym wspólnym źródle ciepła. Wyjdzie to o niebo taniej (i lepiej). Myślę, że 3 rodziny powinny się dogadać. To nie takie trudne. . Jedyne rozsądne i zgodne z prawem rozwiązanie. Jeżeli to jest wspólnota -to na postawienie kotła musisz mieć zgodę wspolnoty i wykonać to zgodnie z przepisami. Problemy i sposoby rozliczania ogrzewania w budynkach wielorodzinnych regulują przepisy: Koszty stałe zakupu ciepła dla budynku ustala się zgodnie z powierzchnią lub kubaturą zajmowanych lokali. Koszt ogrzewania poszczególnych lokali natomiast może być określany na trzy sposoby. W nowych obiektach, w których instalacje są rozprowadzone poziomo, oblicza się go według wskazań ciepłomierzy w lokalach. Tam, gdzie przez mieszkania przechodzą piony grzewcze i określenie dokładnego zużycia nie jest możliwe, koszty wylicza się na podstawie wskazań podzielników, które pozwalają uchwycić proporcje poboru ciepła w poszczególnych mieszkaniach. Tam, gdzie mierników nie ma, nalicza się je według powierzchni lokali. Koszty przygotowania ciepłej wody określa się ze wskazań wodomierzy lub w przeliczeniu na liczbę mieszkańców, którzy z tej wody korzystają, zaś koszty ogrzewania części wspólnych budynku dzieli się proporcjonalnie do powierzchni lub kubatury mieszkań. Właściciel lub zarządca budynku powinien przy tym uwzględnić współczynniki wyrównawcze zużycia ciepła wynikające z położenia lokalu w bryle budynku, a wybraną metodę podziału kosztów umieścić w podanym do wiadomości ogółu regulaminie. Podstawa prawna: Art. 45a ustawy - Prawo energetyczne (Dz.U. 1997 nr 54, poz. 34 Art. 13.1 ustawy o własności lokali (Dz.U. 1994 nr 85, poz. 38 Jeżeli to wspólnota 3 osobowa to sąsiada z 1-go piętra przegłosujecie. Edytowane 8 Lutego 2013 przez henryk1953 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VEndriuV 09.02.2013 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Mieszkanie jest moją własnością, piwnice także. Reszta pięter także jest własnościowe - 2 piętra 2 rodziny. Więc nie musze się nikomu z niczego tłumaczyć jedynie kwestia przepisów dotyczących budynku - umiejscowienie kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 10.02.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Mieszkanie jest moją własnością, piwnice także. Reszta pięter także jest własnościowe - 2 piętra 2 rodziny. Więc nie musze się nikomu z niczego tłumaczyć jedynie kwestia przepisów dotyczących budynku - umiejscowienie kotła. A kto jest właścicielem budynku? Ty jesteś tylko właścicielem mieszkania + części piwnicy ewentualnie strychu przypisanego do tego mieszkania. Kominy i systemy ogrzewania są częścią wspólną , i bez zgody właściciela budynku(wspólnota, administracja )nie wolno ci nic zmieniać.Jak uzyskasz zgodę to musisz to zrobić zgodnie z przepisami..Na przykład do postawienia koła w piwnicy wymagane jest zgoda właściciela budynku .zezwolenie na budowę,odbiór kominiarski,itp.Zrobienie tego bezprawnie i niezgodnie z przepisami naraża ciebie na przywrócenie całości do poprzedniego stanu -a to koszta, sam pisałeś że sąsiadów masz nie tego.Skąd wiesz że nie znają prawa .Pamiętaj -jesteś tylko właścicielem mieszkania ,i współwłaścicielem tego budynku.O częściach wspólnych decydujesz wspólnie z innymi współwłaścicielami.Pomieszczenia przypisane do twojego mieszkania musisz użytkować zgodnie z przeznaczeniem.Zmiana tego stanu też wymaga zgody współwłaścicieli budynku, np.zamiana piwnicy na kotłownię. Aby uniknąć wszelkich nieprzyjemności teraz i w przyszłości uzyskaj po pierwsze : zgodę na piśmie na zamianę piwnicy w kotłownię .Po drugie zrób to zgodnie z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mark3k 10.02.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Aby uniknąć wszelkich nieprzyjemności teraz i w przyszłości uzyskaj po pierwsze : zgodę na piśmie na zamianę piwnicy w kotłownię .Po drugie zrób to zgodnie z przepisami. Dokładnie wszystko zrób z głową i na piśmie. Nic na słowo, bo "to słowo" może bardzo drogo kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts