Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osiadanie, nośność fundamentów

krecia

Recommended Posts

Witam , proszę o wyczerpującą odpowiedź na temat dlaczego fundament posadowiony np. na 3m osiądzie bardziej niż ten na 6m i jak wyjaśnić to , że ten fundament na 6m ma większą nośność?

Jak rozumiem takie artefakty jak książki parzą w ręce. Jak ja studiowałem to się uczyło z książek i zajęć, a nie z forum. Jak napiszę że fundament ma większą nośność, bo jest bliżej jądra Ziemi to na zaliczenie też dasz taką odpowiedź? Nie ma co fachowców będziemy mieli

Jak rozumiem takie artefakty jak książki parzą w ręce. Jak ja studiowałem to się uczyło z książek i zajęć, a nie z forum. Jak napiszę że fundament ma większą nośność, bo jest bliżej jądra Ziemi to na zaliczenie też dasz taką odpowiedź? Nie ma co fachowców będziemy mieli

Idzie dwóch studentów korytarzem i jeden mówi do drugiego:Jak sobie pomyśle jakim będę inżynierem to aż się boję iść do lekarza.:D

Jest taki artefakt (nie ma na facebooku ale istnieje) zwany książką i biblioteką a tam są autorzy pokroju Krzysztofa Pisarczyka z odpowiednimi pozycjami do studiowania, które jak nazwa mówi polega na zgłębianiu wiedzy i wyciąganiu wnioskó a nie odbieraniu ich na talerzu.

Za 10 lat faktycznie ne będzie konkurencji w zawodzie jak wszyscy wszystko zasysają "z netu".

Witam , proszę o wyczerpującą odpowiedź na temat dlaczego fundament posadowiony np. na 3m osiądzie bardziej niż ten na 6m i jak wyjaśnić to , że ten fundament na 6m ma większą nośność?

oj tam oj tam...teraz jest zima wiec sama zrób doświadczenie...idź na śnieg w szpilkach a idź w rakach( takie rakietki śnieżne:) )....i sobie odpowiedz

bez zbędnego biadolenia. Im głębiej tym grunt twardszy i mniej podatny na czynniki atmosferyczne. Ale to nie reguła. Skąd to pytanie w ogóle?

ee tam. To jest dopiero fascynujące:

Jest taki artefakt (nie ma na facebooku ale istnieje) zwany książką i biblioteką a tam są autorzy pokroju Krzysztofa Pisarczyka z odpowiednimi pozycjami do studiowania, które jak nazwa mówi polega na zgłębianiu wiedzy i wyciąganiu wnioskó a nie odbieraniu ich na talerzu.

Za 10 lat faktycznie ne będzie konkurencji w zawodzie jak wszyscy wszystko zasysają "z netu".

bez zbędnego biadolenia. Im głębiej tym grunt twardszy i mniej podatny na czynniki atmosferyczne. Ale to nie reguła. Skąd to pytanie w ogóle?

Wcale nie! Siła grawitacji jest tym większa, im bliżej centrum ziemi się znajdujemy. Dlatego fundament zakopany głębiej będzie jak przyklejony do ziemi. Uwierz mi - 3m robią kolosalną różnicę. To również odpowiedź, dlaczego na Mt Everest żadna z ekspedycji jeszcze nie postawiła bazy - grawitacja jest zbyt słaba, żeby pokonać wiatr.

MM

polecam:

http://www.youtube.com/watch?v=DqSG6H3l8nk

Pozdrawiam wszechwiedzące głowy mędrców (Elita Forum :D). Proszę szukać odpowiedzi w linku (jest zaszyfrowana tylko dla inteligentnych osób - z pewnością pan ją odczyta)

Ja polecam koledze ukończyć jakąś szkołę budowlaną i później popracować trochę na budowie. Mniej bzdur wtedy się na forach wypisuje.