Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odzysk wody z wanien, pryszniców i umywalek + deszczówka do spłuczek. Warto?

Recommended Posts

Do rekuperatora szarych ścieków nie jest potrzebna piwnica.Można to to zakopać tuż przy fundamencie.Wymaga jedynie rozdzielenia kanalizacji fekalnej od kanalizacji szarych ścieków, a to koszt kilku-kilkunastu mb rury fi 110.

O wszystkich instalacjach trzeba myśleć na etapie projektu.O spłukiwaniu deszczówką też.Należało by to przewidzieć wcześniej.Masz poddasze nieużytkowe,możesz wykorzystać grawitację.Trzeba jedynie ,,poprawić " zawory pływakowe w spłuczkach i przewidzieć zasilanie 3/4" zamiast 1/2". Zbiornik wystarczył by 1-2m3. Wystarczyły by 2szt.po 100PLN /m3.Można kupić używane na allegro.W Polsce co kilkanaście dni pada więc 5m3 to chyba za dużo.Podłączenie tego do rynny to prosty układ hydrauliczny z małym filtrem żwirowym.

Nie masz poddasza,zakopujesz takie zbiorniki w okolicach rynny i korzystasz z pompki,która napełnia 100L naczynie w budynku.Całość sterowana poziomem wody w tym naczyniu.Reszta jak w przypadku strychu.

Czy to się opłaca? Oczywiście że nie, bo woda nadal tania,ale za ileś lat ?Kto wie? Na pewno wdzięczne będą praprawnuki.

Właśnie sam planuje takie rozwiązanie zastanawiam się nad tym.Fajna pod powiedz,woda tania ale ścieki drogie a ja mam w projekcie przydomową oczyszczalnie ścieków,i to rozwiązanie z wykorzystaniem deszczówki i wody z wanny i kranu do spłukiwania mi się spodobał.Fakt czy to opłacalne ?Inwestycja jakiś droga nie jest.Sumując kilka lat wszystko się opłaca tak myślę proszę o rady,czy może ktoś już ma takie rozwiązanie

Widzę, że wątek się rozrósł. Z założenia proste rozwiązanie wydaje się nie być już takie proste. No i nowe pojęcia jak: rekuperator ścieków i ścieki szare - człowiek uczy się całe życie;) Kubik wody 5,22, a ścieków 6,95, zasoby słodkiej wody - bezcenne ;) Dobrze, że się teraz nie buduję bo miałbym problem do rozwiązania, a tak tylko akademicka dyskusja:)

pozdrawiam

ja przygotuję coś w tym temacie, żeby chociaż odzyskać ciepło z wody z łazienki na piętrze i wstępnie podgrzać CWU. ale to raczej rozwiązanie na przyszłość, bo nie ma u nas kanalizacji i będzie oczyszczalnia przydomowa. biologiczna, więc nie mogę zbytnio wody wychładzać. ale gdyby zrobili kanalizację to będę przygotowany :)

• 1 month później...

Temat jest OK, natomiast muszę dodać, że np. moje osłupienie budzą ludzie szukający oszczędności na zakupie twarożka a kupujący lekką ręką kawior. Coś jak mercedes S, z silnikiem diesla, albo jacuzi z odzyskiem ciepła.

Albo wycieruchy za 400zł ze zwrotem 5zł przy wymianie na nowe.

• 2 weeks później...