nydar 23.02.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Do rekuperatora szarych ścieków nie jest potrzebna piwnica.Można to to zakopać tuż przy fundamencie.Wymaga jedynie rozdzielenia kanalizacji fekalnej od kanalizacji szarych ścieków, a to koszt kilku-kilkunastu mb rury fi 110.O wszystkich instalacjach trzeba myśleć na etapie projektu.O spłukiwaniu deszczówką też.Należało by to przewidzieć wcześniej.Masz poddasze nieużytkowe,możesz wykorzystać grawitację.Trzeba jedynie ,,poprawić " zawory pływakowe w spłuczkach i przewidzieć zasilanie 3/4" zamiast 1/2". Zbiornik wystarczył by 1-2m3. Wystarczyły by 2szt.po 100PLN /m3.Można kupić używane na allegro.W Polsce co kilkanaście dni pada więc 5m3 to chyba za dużo.Podłączenie tego do rynny to prosty układ hydrauliczny z małym filtrem żwirowym.Nie masz poddasza,zakopujesz takie zbiorniki w okolicach rynny i korzystasz z pompki,która napełnia 100L naczynie w budynku.Całość sterowana poziomem wody w tym naczyniu.Reszta jak w przypadku strychu.Czy to się opłaca? Oczywiście że nie, bo woda nadal tania,ale za ileś lat ?Kto wie? Na pewno wdzięczne będą praprawnuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuhoskar 24.02.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Właśnie sam planuje takie rozwiązanie zastanawiam się nad tym.Fajna pod powiedz,woda tania ale ścieki drogie a ja mam w projekcie przydomową oczyszczalnie ścieków,i to rozwiązanie z wykorzystaniem deszczówki i wody z wanny i kranu do spłukiwania mi się spodobał.Fakt czy to opłacalne ?Inwestycja jakiś droga nie jest.Sumując kilka lat wszystko się opłaca tak myślę proszę o rady,czy może ktoś już ma takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 26.02.2013 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Widzę, że wątek się rozrósł. Z założenia proste rozwiązanie wydaje się nie być już takie proste. No i nowe pojęcia jak: rekuperator ścieków i ścieki szare - człowiek uczy się całe życie;) Kubik wody 5,22, a ścieków 6,95, zasoby słodkiej wody - bezcenne Dobrze, że się teraz nie buduję bo miałbym problem do rozwiązania, a tak tylko akademicka dyskusja:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.02.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 ja przygotuję coś w tym temacie, żeby chociaż odzyskać ciepło z wody z łazienki na piętrze i wstępnie podgrzać CWU. ale to raczej rozwiązanie na przyszłość, bo nie ma u nas kanalizacji i będzie oczyszczalnia przydomowa. biologiczna, więc nie mogę zbytnio wody wychładzać. ale gdyby zrobili kanalizację to będę przygotowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selfmade man 31.03.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.gatesfoundation.org/What-We-Do/Global-Development/Water-Sanitation-and-Hygiene&prev=/search%3Fq%3Dgates%2Bfoundation%2Bwc%26hl%3Dpl%26biw%3D1280%26bih%3D622&sa=X&ei=OlNYUZn6EoSrOrDSgdgE&ved=0CDoQ7gEwAA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 01.04.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Temat jest OK, natomiast muszę dodać, że np. moje osłupienie budzą ludzie szukający oszczędności na zakupie twarożka a kupujący lekką ręką kawior. Coś jak mercedes S, z silnikiem diesla, albo jacuzi z odzyskiem ciepła.Albo wycieruchy za 400zł ze zwrotem 5zł przy wymianie na nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 01.04.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 http://www.wiocha.pl/903124,W-dobie-kryzysu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.04.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Podobno co niektórzy odzyskują ciepło nawet z powietrza wentylacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 15.04.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 rekuperacja ścieków? to może nie merc w diesl'u, ale lamborghini w gazie;) a tak poważnie: cały czas chodzi mi o setki litrów wody z mydlinami i brudem z naszych ciał, która to woda mogłaby po drodze do oczyszczalni zabrać nasze odchody. myśl globalnie - działaj lokalnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 16.04.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 w castoramie jest kompakt z umywalką 2 w 1, w miejscu przykrywki spłuczki jest umywalka z baterią, obok baterii przycisk do spłukiwania, ciekawy patent na małą toaletkę i przy okazji oszczędność, ale wygląda trochę kiczowato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts