lysymurator 18.04.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Stoje przed decyzja o wyborze materialu na sciane 2- lub 3-warstwowa. Rozwazam material na sciane nosna zewnetrzna: - pustaki zuzlobetonowe 390x190x190 (dl x sz x wys) - max 288x188x220 (dl x sz x wys) Pytanie czy ktos buduje z pustaka zuzlo-betonowego i jesli tak to czy scianka ma grubosc 19 czy 39, bo to zasadnicza roznica. (moj architekt po konsultacji z konstruktorem i otrzymaniu odpowiedzi o wytrzymalosci na sciskanie: 8-12MPa, powiedzieli, ze moze byc 19cm, czyli jedna warstwa. Domek jest parterowy bez stropu zelbetonowego 7x16. Drugie pytanie o maksa, jakie grube sciany nosne budujecie na 288 czy na 188? (Max ma lepszy parametr odzpowiedzialny za sciskanie: w okolicach 15MPa). Wiem, ze konstruktor to okresli jaka ma byc sciana, ale jesli ktos powie, ze ma parterowy domek i buduje z maxow na 18,8 to byloby nas dwoje. -- Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 19.04.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 od kilku tygodni mam projekt domu (bliźniak) z poddaszem uzytkowym. Wszystkie ściany konstrukcyjne z maxa zaprojektowane na grubość 18,8 (tak chciałem, a projektant nie miał zastrzeżeń), więc nie boję się, że dom mi się zawali. W poblizu mojego osiedla buduja się 5cio pietrowe bloki chyba z maxa (gr.29) lub chyba nawet z "U"(gr.25), a tutaj pewnie jest znacznie większy nacisk i stoją! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts