Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel elektryczny ???

Recommended Posts

Mam problem kompletnie nie znam się na elektryce, niebawem zaczynam budowę domu i musze kupic 70m kabla (najlepiej kolor czarny) elektrycznego żeby pożyczyć trochę prądu od rodzinki na czas budowy, i nie wiem jaki to kabel musi być ?

Żadna z ekip nie potrzebuje siły !

Jaki to musi być kabel OMY, YDY ... ilu żyłowy i jakie grube żyły ????

Mam problem kompletnie nie znam się na elektryce, niebawem zaczynam budowę domu i musze kupic 70m kabla (najlepiej kolor czarny) elektrycznego żeby pożyczyć trochę prądu od rodzinki na czas budowy, i nie wiem jaki to kabel musi być ?

Żadna z ekip nie potrzebuje siły !

Jaki to musi być kabel OMY, YDY ... ilu żyłowy i jakie grube żyły ????

Może siły nie potrzebują, ale jak zaczną mocno obciążać fazę, to nie wiadomo co będzie się działo u rodzinki (nie znam instalacji). Możesz kupic kabel YKY 3x4. Za kabel zapłacisz ponad 400 zł, ale zawsze możesz go później wykorzystać np: pod instalację bramy, ogrodu.

Ja miałem 100m do sąsiada od którego ciągnąłem prąd.

Potrzebowałem siły do betoniarki (nie dużo używali ale jednak).

Ze względów oszczędnościowych kupiłem kabel 5x2,5, zwykły (w białej otulinie), drut.

Wiadomo, że jak na 100m kabla, to przekrój 2,5 jest za mały (za duże spadki napięcia), ale jak na czas budowy, było do zaakceptowania - nie było żadnych problemów.

Co do izolacji, wiadomo, niby powinien być kabel ziemny, ale tu znów - ziemny jest znacznie droższy niż "podtynkowy."

Nie chcę tu niczego rekomendować, pisze po prostu o moich doświadczeniach. Na czas budowy można pozwolić sobie na pewne prowizorki, bo będzie później na co wydawać pieniądze:-)

pzdr

Łoooo matko :cool: nie sądziłem że aż takie przekroje a ja chciałem kupić w BricoMarche 2x1.5 :cool:

Dokładnie to mam 50m, każda ekipa ma swój kabel, ale wiadomo prąd jest jak oni są, a najwiecej mi chodzi że jak bede cos tetrał na budowie wykończeniówka, i będzie pewnie obciążenie to wiertarka, światło i inne drobne narzędzia.

TO co wybrać bo dalej nie wiem :-/

Łoooo matko :cool: nie sądziłem że aż takie przekroje a ja chciałem kupić w BricoMarche 2x1.5 :cool:

Dokładnie to mam 50m, każda ekipa ma swój kabel, ale wiadomo prąd jest jak oni są, a najwiecej mi chodzi że jak bede cos tetrał na budowie wykończeniówka, i będzie pewnie obciążenie to wiertarka, światło i inne drobne narzędzia.

TO co wybrać bo dalej nie wiem :-/

Jak 50 m do dorywczych prac we własnym zakresie, to kup 3x2,5 linkę zwykłą białą (nie do ziemi) - potem będziesz miał na przedłużacz (albo kilka).

Mam równiez pytanie jaki wąz do wody też mam do pociągnięcia 50m, czy brać najtańszy czy coś lepszego) ?

Jak budować będziesz wiosna-jesień i nie planujesz ciągłego zwijania/rozwijania, to bierz wąż 3/4" najtańszy (ew poszukaj lepszego w promocji), tylko jeśli będą potrzebne złączki, to lepiej zakup lepsze - nie będzie niespodzianek typu fontanna itp. Kabel 3x2,5 wystarczy - jak pisali koledzy spadki napięcia pewnie będą, ale spokojnie da się budować - wiem z autopsji - 2tygodnie temu zwijałem swoją prowizorkę zasilania od sąsiada - cały SSZ na tym kabelku robiłem, natomiast do siły tynkarze mieli swoje przedłużacze :)

• 2 years później...

80 m kabla od kosiarki - pomarańczowy. 2x1mm i cały czas ciągnie. Jedynie farelka nie chciała dobrze grzać reszta sprzętu dała radę.

SSZ i instalacje lecą. Niedługo będę kupował 4x 2,5 aby inst. elektryczną podłączyć na 3 fazy.

Ed.1

Teraz tak patrzę, że suchara odkopałem. Może przyda sie komuś ta informacja.

Edytowane przez aiki

• 3 weeks później...

Tak sobie przejrzałem ten odkopany wątek i smutno mi się zrobiło. Pewnie założyciel wątku nie żyje.

W gospodarstwach domowych więcej osób ginie rocznie od porażeń prądem niż od wadliwych instalacji gazowych. No ale jak gaz yebnie, to w TV pokazują, więc tu społeczeństwo jest uświadomione.

A to jest przykład skrajnej nieznajomości tematu:

Co do izolacji, wiadomo, niby powinien być kabel ziemny, ale tu znów - ziemny jest znacznie droższy niż "podtynkowy."

Na czas budowy można pozwolić sobie na pewne prowizorki, bo będzie później na co wydawać pieniądze:-)

pzdr

Chyba na stypę. To właśnie na budowie są większe wymagania wobec instalacji niż w obiekcie docelowym. Tymczasowy to nie to samo co prowizoryczny.

Tak sobie przejrzałem ten odkopany wątek i smutno mi się zrobiło. Pewnie założyciel wątku nie żyje.

W gospodarstwach domowych więcej osób ginie rocznie od porażeń prądem niż od wadliwych instalacji gazowych. No ale jak gaz yebnie, to w TV pokazują, więc tu społeczeństwo jest uświadomione.

To może ja w tym miejscu Cię zapytam - jaki kabel kupić na wykonanie WLZ od skrzynki do budynku gospodarczego (ok. 25m). Instalacja 3-fazowa, obecnie 7kW, docelowo 15kW. Chcę Twoje zdanie porównać z tym, co mi powiedział elektryk, który będzie wykonywał tą instalację.

Zależy gdzie masz punkt rozdziału przewodu PEN na PE i N.

Na razie nic nie mam, tylko warunki wydane przez ZE.

Czy to o czym piszesz będę mógł sprawdzić w warunkach przyłącza?

Ta instalacja w budynku gospodarczym ma być czasowa (kilka lat), po wybudowaniu domu ma zostać zlikwidowana razem z budynkiem. Czy w związku z tym kupować od razu kompletną rozdzielnicę którą przeniosę do domu, czy tylko jakąś zwykłą erbetkę?

Edytowane przez kemot_p

Skoro czasowa i do likwidacji, to można rozważyć użycie kabla YAKY.

W warunkach technicznych sobie sprawdzisz, ale raczej będzie 4x10mm lub YAKY 4x16.

Ja polecam zwykłą erbetkę. Przez tyle lat, to wiele się może zdarzyć. Kradzieże, zalania, pożar, przesunięcie terminu budowy, zmiana koncepcji domu, wyjazd z Peoples Republic of Bolanda , itd...

Skoro czasowa i do likwidacji, to można rozważyć użycie kabla YAKY.

W warunkach technicznych sobie sprawdzisz, ale raczej będzie 4x10mm lub YAKY 4x16.

Ja polecam zwykłą erbetkę. Przez tyle lat, to wiele się może zdarzyć. Kradzieże, zalania, pożar, przesunięcie terminu budowy, zmiana koncepcji domu, wyjazd z Peoples Republic of Bolanda , itd...

Ok, kupię zwykłą erbertkę na 3 gniazda 230V i siłowe.

Rozumiem, że do podłączenia domu za kilka lat nie będę mógł użyć tego kabla, którym teraz podłączę budynek gospodarczy, tylko i tak będę musiał kupić nowy?

P.S. Postaram się sprawdzić gdzie mam mieć punkt rozdziału przewodu PEN na PE i N, o którym pisałeś wyżej.