zbich70 30.06.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Nie napisali tego w warunkach. I bardzo słusznie. Wreszcie. Dostawcę energii punkt rozdziału PEN interesuje tyle samo co punkt G żony odbiorcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.07.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 I bardzo słusznie. Wreszcie. Dostawcę energii punkt rozdziału PEN interesuje tyle samo co punkt G żony odbiorcy. Aha, czyli to ode mnie mnie (a raczej od elektryka robiącego instalację wewnętrzną) zależy gdzie będzie umiejscowiony ten punkt rozdziału PEN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 01.07.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Aha, czyli to ode mnie mnie (a raczej od elektryka robiącego instalację wewnętrzną) zależy gdzie będzie umiejscowiony ten punkt rozdziału PEN? Nie od wykonawcy ale od projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.07.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 (edytowane) Nie od wykonawcy ale od projektanta. No właśnie, a jakie są formalności wykonania instalacji wewnętrznej (WLZ + erbetka)? Należy zrobić projekt? Potrzebny jest geodeta? Czy mógłbyś w 2-3 zdaniach opisać, jak to należy wykonać, bo ja otrzymuję sprzeczne (niepełne) informacje. Jak rozmawiałem z lokalnym elektrykiem, dowiedziałem się, że on wykona instalację i podpisze papiery dla ZE. O projekcie i geodecie nie wspominał - a ja się nie dopytywałem (być może on wykona też projekt). Edytowane 1 Lipca 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 02.07.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 projekcie i geodecie nie wspominał - a ja się nie dopytywałem (być może on wykona też projekt). Może wykona może nie Raczej tylko klepnie oświadczenie dla ZE o gotowości, bo tego jeszcze ZE wymaga jako dupochron. Mniejsza o projekt i geodetę. Zapytaj go czy pomiary zrobi i protokół wystawi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.07.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Mniejsza o projekt i geodetę. Zapytaj go czy pomiary zrobi i protokół wystawi... Tak, ma te wszystkie uprawnienia D, E (nie znam się), pomiary zrobi, protokół podpisze, papier o gotowości dla ZE również. Pytanie o projekt i geodetę - jak to powinno "po bożemu" wyglądać? Zlecam projekt, na jego podstawie elektryk robi instalację, a potem do geodety żeby naniósł na mapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.07.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Mam problem kompletnie nie znam się na elektryce, niebawem zaczynam budowę domu i musze kupic 70m kabla (najlepiej kolor czarny) elektrycznego żeby pożyczyć trochę prądu od rodzinki na czas budowy, i nie wiem jaki to kabel musi być ? Żadna z ekip nie potrzebuje siły ! Jaki to musi być kabel OMY, YDY ... ilu żyłowy i jakie grube żyły ???? Przewód warsztatowy gumowy OW 4X2,5 (H05RR-F) spokojnie da radę. Jeśli więcej kasy to 5x2.5. Ja taki zasilałem budowę odległość ponad 100m. Wszystko łącznie ze spawarką śmiało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.07.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Przewód warsztatowy gumowy OW 4X2,5 (H05RR-F) spokojnie da radę. Jeśli więcej kasy to 5x2.5. Ja taki zasilałem budowę odległość ponad 100m. Wszystko łącznie ze spawarką śmiało! Fenix - "elita forum" i takie porady?! Tak z fusów radzisz 5x2,5, nie znając instalacji? Chyba, że zakładasz tylko konieczność wydania kasy na przewód 5x, nawet, jeśli w domu dawcy jest instalacja 4x. Do tego pytający napisał, że "żadna z ekip nie potrzebuje siły" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 03.07.2015 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Fenix - "elita forum" i takie porady?! Tak z fusów radzisz 5x2,5, nie znając instalacji? Chyba, że zakładasz tylko konieczność wydania kasy na przewód 5x, nawet, jeśli w domu dawcy jest instalacja 4x. Do tego pytający napisał, że "żadna z ekip nie potrzebuje siły" Lepiej dać (jak jest możliwość oczywiście) 5x i mieć lepszą ochronę. Nic nie napisał o dawcy więc gdybanie. (W pierwszej kolejności podałem 4x). Czy żadna ekipa to nie wiadomo w dalszych postach jak byś poczytał nie był do końca pewny. Zresztą może się okazać że 3F będą potrzebne do czegoś np. spawarka. Zresztą później napisał że ma 50m więc znowu to nie taki duży wydatek. Druga sprawa jak nie potrzebuje 3F to wystarczy zwykły przedłużacz 50m 2.5mm2 więc po co zakładać wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 07.07.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 (edytowane) Lepiej dać (jak jest możliwość oczywiście) 5x i mieć lepszą ochronę. Nic nie napisał o dawcy więc gdybanie. (W pierwszej kolejności podałem 4x). Czy żadna ekipa to nie wiadomo w dalszych postach jak byś poczytał nie był do końca pewny. Zresztą może się okazać że 3F będą potrzebne do czegoś np. spawarka. Zresztą później napisał że ma 50m więc znowu to nie taki duży wydatek. Druga sprawa jak nie potrzebuje 3F to wystarczy zwykły przedłużacz 50m 2.5mm2 więc po co zakładać wątek. Fenix - Ty mnie tu nie łap na na czytaniu po łebkach - jak sam poczytasz to zauważysz, że uczestniczę w wątku od początku. W tym samym miejscu o którym wspominasz jest : "...Dokładnie to mam 50m, każda ekipa ma swój kabel, ale wiadomo prąd jest jak oni są, a najwiecej mi chodzi że jak bede cos tetrał na budowie wykończeniówka, i będzie pewnie obciążenie to wiertarka, światło i inne drobne narzędzia..." o 3F jest cały czas jednoznacznie - niepotrzebne. Natomiast Ty uzasadniasz użycie przewodu 5x tylko kasą: ... Jeśli więcej kasy to 5x2.5... - porada kompletnie bez sensu. Jeśli u dawcy będzie 4x nic nie da zastosowanie 5x. A jeśli u dawcy będzie 5x to chcąc mieć bezpieczne 3F TRZEBA zastosować 5x. Kasa nie ma tu nic do rzeczy:) ..."Druga sprawa jak nie potrzebuje 3F to wystarczy zwykły przedłużacz 50m 2.5mm2 więc po co zakładać wątek...." I tak też odpowiedziałem w poście nr 6 - tu jesteśmy zgodni Ale i tak wątek jest "odgrzany" przez kemot_p i nasze jałowe dyskusje są bez sensu. Edytowane 7 Lipca 2015 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.07.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 :Ale i tak wątek jest "odgrzany" przez kemot_p i nasze jałowe dyskusje są bez sensu. Ja zauważyłem, że to odgrzewany kotlet jak już napisałem. A ty nie wiem po co nabijasz posty. I jak sam zauważyłeś dyskusja z doopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 07.07.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Ja zauważyłem, że to odgrzewany kotlet jak już napisałem. A ty nie wiem po co nabijasz posty. I jak sam zauważyłeś dyskusja z doopy. Po to, żeby ustrzec wszystkich przed złymi i pozbawionymi sensu poradami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.07.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Po to, żeby ustrzec wszystkich przed złymi i pozbawionymi sensu poradami. Jaki obrońca uciśnionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts