Espadon 06.02.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam, Proszę o radę w związku z wyborem kotła gazowego (kondensacyjnego). Załączam rzuty projektu mojego domu: http://www.archipela...ProjectMirror=1 Powierzchnia użytkowa: 157.98m² Ogrzewanie: Parter: - Hol,wiatrołap,kuchnia,jadalnia,pokój dzienny,łazienka, = ogrzewanie podłogowe- garaż, gabinet = grzejniki Poddasze - Łazienka = ogrzewanie podłogowe- Reszta pomieszczeń = grzejniki Dom ocieplony: ( z zewnątrz styropian, strych-wełną mineralna) Szczególną uwagę zwróciłem na 2 modele Wolfa: 1. Centrala kondensacyjna WOLF CGW 20/120 (GZ50) z komorą spalania pokrytą polimerami, i pompą modulowaną klasy AZestaw przyłączeniowy natynkowy. Moduł Mieszaczowy MM elektronika sterująca mieszaczem, oraz czujnik temperatury. Sterownik pokojowy Regulacja BM - moduł obsługowy BM jako regulator pogodowy z podstawą ścienną. Ta centrala to ponoć nowość: http://www.ogrzewnic...ndensacyjne-cgwJak wszystkie nowości ma na pewno plusy i minusy o których przed kupnem chciałbym wiedzieć. 2. Wiszący kocioł kondensacyjny WOLF CGB-20 (GZ50) z komorą spalania pokrytą polimerami, + Zasobnik 150lModuł Mieszaczowy MM elektronika sterująca mieszaczem, oraz czujnik temperaturySterownik pokojowy Regulacja BM - moduł obsługowy BM jako regulator pogodowy z podstawą ścienną. Koledzy jak to jest z tą najmniejszą mocą modulacji - o co w tym chodzi ? Czy np.jeżeli w przypadku modelu CGB-20 nominalna moc przy 50/30°C wynosi 20,5 kW a najmniejsza moc (modulacja) przy 80/60°C wynosi 5,6 kW to jest to dobra czy zła (za wysoka) wartość ? W ofercie którą otrzymałem sprzedawca oferuje mi na nie 5 lat gwarancji na kotły Wolfa - napisałem już do Niego z prośbą o potwierdzenie.Z tego co widzę na necie to Wolfy zazwyczaj objęte są dwuletnią gwarancją. Jaką pojemność zasobnika sugerowalibyście ? 120/150L a może większy ? Zapotrzebowanie na 4 osobową rodzinę. Zależy mi komforcie czyli nieograniczonym dostępie do ciepłej wody bez czekania aż się nagrzeje np. w wypadku brania kąpieli,prysznica i zmywania w tym samym czasie. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.Mam nadzieję,że temat się rozwinie. Nie mam nic przeciwko sugerowaniu/polecaniu innych marek. Stwierdzenie,że to do mnie należy wybór doceniam ale ja jestem laikiem i dlatego zwracam się o pomoc do Was,specjalistów. Pozdrawiam, _Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 07.02.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Policz projektowe obciążenie cieplne, a dopiero potem dobieraj kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Espadon 07.02.2013 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) W projekcie znalazłem następujące dane dotyczące ogrzewania: - Obliczenie zapotrzebowania na ciepło dla c.o wykonano przy założeniu:1) strefa klimatyczna II -18°C2) ogrzewanie konwekcyjne- Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną Qco=10690W- Wskaźnik zapotrzebowania ciepła wynoszą w odniesieniu do kubatury ogrzewanej q=21,60 W/m3 Dom buduję w świętokrzyskiem.Wygląda mi to na strefę III-cią. (-20°C). Edytowane 7 Lutego 2013 przez Espadon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts