Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie: Jaki będzie ten sezon budowlany? Taniej? drożej? Łatwo o wykonawcę?

Recommended Posts

Teraz mam dylemat z budową chciałem wystartować w 2014 roku ale boję się że podatek wat mnie zniszczy jak już nie będę mógł materiałów odpisać. :( bardzo mnie to zmartwiło i żałuję głosu swojego na PO ;(

Dla budujących domy nic już się nie robi zobaczymy jaki program będzie na 2014.

Co do materiałów to daj mi adresy tych firm z chęcią ponegocjuje cene :D

Co do cen.

W tamtym doku robiłem wycenę kompletu materiałów do postawienia budynku ALFAII w systemie Ytong energo 24 (cena materiałów od stanu 0 w górę, czyli bloczki, nadproża zbrojone, nadproża systemowe, elementy uzupełniające, transport materiałów). To w poprzednim roku (listopad) dostałem wycenę na 29431 zł. W poprzednim tygodniu podpisałem umowę na zakup materiałów gdzie cena wyszła mi 28672 zł. Podobno cena jest niższa, bo zakup całości materiałów odbył się poza sezonem. A w hurtowni, coś tam wspominają, że ceny w tym roku mają podskoczyć.

Ile w tym prawdy to nie wiem. I pewnie się nie dowiem bo śledzić cen materiałów, które już zakupiłem, nie planuję.

Pozdrawiam.

W tym roku jesli chodzi o posadzki przez pierwsze 2 miesiace mamy wiecej wylewania.dla informacji srednia budowa rok 2010=127m2,2011=118m2,2012=152m2.dane te moga byc mylne poniewaz liczone byly rowniez male budowy,kiku-kilkudziesieciometrowe.z tego co zauwazylem "artystow"nie brakuje w kazdej dziedzinie.z ekip ktore wchodza przede mna najbardzie roznia sie ceny hydraulikow czase o 100% za robocizne.najmniejsze roznice chyba na tynkach i posadzkach.zauwazylem ze inwestorzy coraz wiecej wiedza o swoich budowach,wiecej widza i pilnuja na szczescie i chyba czas "artystow" jesli chodzi o posadzkarzy i tynkarzy juz mija.jesli firmy z mojego regionu maja cene nizsza o 1-2zl/m2(tylko dlatego,ze nie placa ZUS ow ,podatkow czyli "na czarno"i na lokalnym serwisie ogloszeniowym(ogloszenia plockie.pl)wstawiaja 5-10razy dziennie swoje uslugi to jest tylko jeden powod-nie maja pracy bo robia zle.w budowlance jesli chodzi o tynki,posadzki 50%zlecen jest z polecenia po okolo 5latach pozniej to sie utrzymuje miedzy 40-60%,reszta to internet

pozdrawiam Artur

• 2 weeks później...