tommek82 06.02.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam Mieszkam w wielokondygnacyjnym bloku oddanym do użytku 3 lata temu i z racji wystąpienia usterek i kończącego się okresu gwarancyjnego zgłosiłem do dewelopera usterki polegające na spękaniu farby na całej szerokości mieszkania w miejscach gdzie łączą się prefabrykowane płyty stropowe (które w trakcie montażu były dodatkowo zbrojone i zalewane betonem) oraz liczne punktowe, nieregularne spęcznienia farby na suficie spowodowane najpewniej rysami skurczowymi powstałymi w stropie. W trakcie wykonywania remontu mieszkania na sufit została położona tapeta z włókna szklanego, na którą została położona gładź i dwukrotne malowanie. Niestety przedstawiciel dewelopera odmówił naprawy gwarancyjnej tłumacząc się wykończeniem sufitu niezgodnie z przekazaną instrukcją konserwacji mieszkania, która mówi, że "zalecane jest zastosowanie na sufitach tapety z włókna szklanego, celem uzyskania elastycznej powłoki wykończeniowej, niwelującej rysy skurczowe pojawiające się na betonowej powierzchni stropu" Dalej deweloper tłumaczy się, że wykonanie gładzi gipsowej na powierzchni tapety, powoduje utratę elastyczności powłoki wykończeniowej. I dlatego jest odmowa naprawy gwarancyjnej. Dodam jeszcze, że w innych mieszkaniach w tym samym bloku u znajomych, również występują podobne spękania, może nie w takiej ilości jak u mnie, ale oni nie kładli gładzi na suficie. Chciałbym Was prosić o opinię w tej sprawie, czy argumenty dewelopera są na miejscu?? Bo ja się z nią kompletnie nie zgadzam i uważam, że bez tej gładzi sytuacja też miałaby miejsce, może nie w takiej ilości jak teraz, ale jednak. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommek82 07.02.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam Mieszkam w wielokondygnacyjnym bloku oddanym do użytku 3 lata temu i z racji wystąpienia usterek i kończącego się okresu gwarancyjnego zgłosiłem do dewelopera usterki polegające na spękaniu farby na całej szerokości mieszkania w miejscach gdzie łączą się prefabrykowane płyty stropowe (które w trakcie montażu były dodatkowo zbrojone i zalewane betonem) oraz liczne punktowe, nieregularne spęcznienia farby na suficie spowodowane najpewniej rysami skurczowymi powstałymi w stropie. W trakcie wykonywania remontu mieszkania na sufit została położona tapeta z włókna szklanego, na którą została położona gładź i dwukrotne malowanie. Niestety przedstawiciel dewelopera odmówił naprawy gwarancyjnej tłumacząc się wykończeniem sufitu niezgodnie z przekazaną instrukcją konserwacji mieszkania, która mówi, że "zalecane jest zastosowanie na sufitach tapety z włókna szklanego, celem uzyskania elastycznej powłoki wykończeniowej, niwelującej rysy skurczowe pojawiające się na betonowej powierzchni stropu" Dalej deweloper tłumaczy się, że wykonanie gładzi gipsowej na powierzchni tapety, powoduje utratę elastyczności powłoki wykończeniowej. I dlatego jest odmowa naprawy gwarancyjnej. Dodam jeszcze, że w innych mieszkaniach w tym samym bloku u znajomych, również występują podobne spękania, może nie w takiej ilości jak u mnie, ale oni nie kładli gładzi na suficie. Chciałbym Was prosić o opinię w tej sprawie, czy argumenty dewelopera są na miejscu?? Bo ja się z nią kompletnie nie zgadzam i uważam, że bez tej gładzi sytuacja też miałaby miejsce, może nie w takiej ilości jak teraz, ale jednak. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Czy jest szansa na jakąś podpowiedź?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts