Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwa podparapetowa i jej U

Recommended Posts

Witam

Tak mnie zastanowiło że obecnie przy szerokich profilach coraz częściej producenci dają taką listwę.

Pytanie następujące jakie jest jej U?

Oraz porównanie jak ono wypada gdy listwy nie dajemy a stosujemy piankę?

a czy ma to większe znaczenie ? listwa zazwyczaj jest jeszcze dodatkowo obrobiona/zaizolowana - np częściowe opianowanie, parapety itd.

to co na moje ważne w listwie to jej połączenie z profilem i możliwość "utrzymania" tych ciężkich okienek skoro ma stanowić podparcie.

Pozdrawiam

Najgorsze jest jednak to, że na wiekszości szkiców/zdjęć parapety są dosuwane bezpośrednio do listwy i jej U ma wtedy znaczenie, bo jako tako ratuje błędy późniejszych wykonawców od parapetów..

Znaczenie takie co jest cieplejsze:

- taka listwa poprawnie zrobiona czy

- bez listwy a pianka też poprawnie zrobiona

Jak ktoś dba o jak najlepsze zrobienie to wolałby wybrać cieplejsze (lub lepsze z innych względów) rozwiązanie ale widać producenci nie kwapią się z podaniem takiej informacji. Wnioskuję że nie ma się czym chwalić.

Edytowane przez Ostap

Wg mnie lepiej z listwa bo okno trzeba podeprzeć na stałe w odpowiednich miejscach i jeżeli będzie to pod listwą to zostanie to zapewne opianowane przy montażu parapetu wewnętrznego. Dając podpory bezpośrednio pod okno narażamy się na nieszczelność wokół podparcia, której niczym nie zasłonimy

Witam

no i w sumie Wszyscy macie rację :)

mój ranking

1 - "ciepły parapet" - najdroższy ale daje pewne podparcie na całej szerokości i cieplejszego rozwiązania nie widziałem

2 - listwa + jej odpowiednie zaizolowanie (zdj. marmax`a) - pod warunkiem, że to listwa podokienna a nie transportówka

3 - bez listwy na podporach

Pozdrawiam