Ostap 06.02.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Tak mnie zastanowiło że obecnie przy szerokich profilach coraz częściej producenci dają taką listwę.Pytanie następujące jakie jest jej U?Oraz porównanie jak ono wypada gdy listwy nie dajemy a stosujemy piankę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.02.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Dobre pytanie odnośnie PVC - producent listew powinien mieć jakieś obliczenia.W drewnie tego typu oparcie dla parapetu jest produkowane on-line - kantówka jest w odpowiedni sposób frezowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 06.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam Tak mnie zastanowiło że obecnie przy szerokich profilach coraz częściej producenci dają taką listwę. Pytanie następujące jakie jest jej U? Oraz porównanie jak ono wypada gdy listwy nie dajemy a stosujemy piankę? a czy ma to większe znaczenie ? listwa zazwyczaj jest jeszcze dodatkowo obrobiona/zaizolowana - np częściowe opianowanie, parapety itd. to co na moje ważne w listwie to jej połączenie z profilem i możliwość "utrzymania" tych ciężkich okienek skoro ma stanowić podparcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.02.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Najgorsze jest jednak to, że na wiekszości szkiców/zdjęć parapety są dosuwane bezpośrednio do listwy i jej U ma wtedy znaczenie, bo jako tako ratuje błędy późniejszych wykonawców od parapetów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 07.02.2013 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) Znaczenie takie co jest cieplejsze:- taka listwa poprawnie zrobiona czy- bez listwy a pianka też poprawnie zrobiona Jak ktoś dba o jak najlepsze zrobienie to wolałby wybrać cieplejsze (lub lepsze z innych względów) rozwiązanie ale widać producenci nie kwapią się z podaniem takiej informacji. Wnioskuję że nie ma się czym chwalić. Edytowane 7 Lutego 2013 przez Ostap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 07.02.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Wg mnie lepiej z listwa bo okno trzeba podeprzeć na stałe w odpowiednich miejscach i jeżeli będzie to pod listwą to zostanie to zapewne opianowane przy montażu parapetu wewnętrznego. Dając podpory bezpośrednio pod okno narażamy się na nieszczelność wokół podparcia, której niczym nie zasłonimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 07.02.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 W Alphaline, Geneo, Rehau Euro Design 86 i pewnie jeszcze kilku innych jest na tyle miejsca od środka, że można ją dodatkowo ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 07.02.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 najlepiej bez listwy a z ciepłym parapetem. W każdym razie to uszczelnienie dolnej szerokości okna ( parapety) to najbardziej newralgiczne miejsce dla dobrego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.02.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam no i w sumie Wszyscy macie rację mój ranking 1 - "ciepły parapet" - najdroższy ale daje pewne podparcie na całej szerokości i cieplejszego rozwiązania nie widziałem 2 - listwa + jej odpowiednie zaizolowanie (zdj. marmax`a) - pod warunkiem, że to listwa podokienna a nie transportówka 3 - bez listwy na podporach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts