Flager13 06.02.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 W 2006r. została wybudowana przez inwestora indywidualnego sieć wodociągowa przechodząca przez wewnętrzną drogę gminną oraz dwie prywatne drogi wewnętrzne. Formalne zakończenie budowy z odbiorem technicznym miało miejsce w roku 2010. Prowadzenie całego procesu budowlanego powierzyłem firmie projektowej, która "miała zająć się wszystkim". Pomijając wątek współpracy ww. pełnomocnikami kilka dni temu udało mi się odzyskać komplet dokumentów dotyczący budowy. Wobec tego zamierzałem zgłosić się w spółce wodociągowej celem przekazania sieci, gdy w dokumentacji zobaczyłem brak decyzji o zajęciu pasa drogowego na wykonanie robót oraz brak decyzji o umieszczenie w pasie drogowym urządzeń. Moi wspaniali pełnomocnicy nie wystąpili o to ograniczając się o wystąpienie o możliwość umieszczenia w pasie drogowym infrastruktury na co dostali decyzję która była niezbędna dla uzyskania pozwolenia na budowę. Jak zdążyłem się zorientować, po lekturze kilku ustaw, sprawa lekko się skomplikowała - dla mnie oczywiście jako inwestorze. Biorąc pod uwagę ww. okoliczności faktyczne, mam kilka pytań na którę mam nadzieję znaleźć na tym forum odpowiedź i za które serdecznie dziękuję. Za każdą pomoc, podpowiedz, lub pomysł wyjścia z zastanego stanu będę ogromnie wdzięczny.1. Od którego momentu nalicza się opłatę za umieszczenie urządzeń w pasie gminnej drogi wewnętrznej i czy powinienem się na nią przygotować?2. Czy fakt, że spółka wodociągowa dostarcza wodę dla podłączonych 5 budynków, od roku 2007,wykorzystując tą sieć wodociągową, bez żadnych uzgodnień ze mną ma jakieś znaczenie w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts