ChłopZmazur 06.02.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Zaczynam instalację elektryki. Prace wykona elektryk. Wkuwamy przewody. Na każdej ścianie gniazdko, zostawiam przewody na oświetlenie sufitu podwieszanego. Kable pod bramę wjazdową, domofon o ile będzie ale kabel dam bo koszt relatywnie żaden. Na co zwrócić uwagę. Co warto zastosować by inwestując relatywnie małe pieniądze obecnie mieć możliwość komfortowego użytkowania. Jakich błędów uniknąć na starcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 07.02.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 To, co najtrudniejsze na etapie projektu i budowy, czyli wirtualnie umeblować pomieszczenia i zastanowić się, gdzie i ile gniazdek będzie potrzebnych. Gniazdka 230V to oczywiste, ale też jakieś anteny, telefony, bramofony, internety, alarmy, sterowania roletami, piecem, klimą i co tam jeszcze do głowy Ci przyjdzie. Podoba mi się opisane gdzieś tu rozwiązanie koło odbiornika TV: gniazda, anteny przy podłodze, w ścianie kanał (z płaskiej wentylacyjnej) na wysokość planowanego odbiornika, coby tam okablowanie wraz z wtyczkami dociągnąć. I druga strona, dobrze przemyśleć rozdzielnię, pod kątem funkcjonalności, ekonomii i ewentualnych awarii - co musi być tak niezawodne jak się da, co może zostać przypadkowo wyłączone o czym nawet niekoniecznie będziesz wiedział. (jak wywali różnicówka bramy, to zauważysz to dopiero (nie)otwierając bramę; gorzej, jak równocześnie przestaną działać pompy w CO). I z tą perspektywą planujesz obwody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 07.02.2013 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Obwody oczywiście oddzielne . Pytanie nasuwa mi się o rozdzielnię. Będzie 1 duża i zamierzam, ją umieścić w garażu przylegającym do domu. Oryginalnie jest w holu i szpeciła pomieszczenie by przy głównych drzwiach wejściowych. Garaż będzie miał podłączony grzejnik, ale docelowo garaż będzie nie ogrzewany. Czy mróz i większa wilgotność niż w domowych warunkach mogą źle wpłynąć na bezpieczeństwo i funkcjonalność rozdzielni ? Czy wystawienie kabla na zew + jego włącznik światła wystarczy na późniejsze zamontowanie oświetlenie w podbitce? Czy dzielicie oświetlenie podbitki na 2 niezależne obwody włączniki np przód i tył domu, czy 1 obwodem z 1 włącznikiem.Co do alarmu jaki kabel polecacie /proszę o link/W łazience aby mieć oświetlenie przy wannie na 12 czy 24 V jaki kabel tam dać , gdzie zaplanować położenie transformatora. Gniazdko z prądem na zewnątrz jak je dobrze zabezpieczyć /wyłącznik w rozdzielni czy jeszcze inne rozwiązanie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.02.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Zaczynam instalację elektryki. Prace wykona elektryk. Wkuwamy przewody. Na każdej ścianie gniazdko, zostawiam przewody na oświetlenie sufitu podwieszanego. Kable pod bramę wjazdową, domofon o ile będzie ale kabel dam bo koszt relatywnie żaden. Na co zwrócić uwagę. Co warto zastosować by inwestując relatywnie małe pieniądze obecnie mieć możliwość komfortowego użytkowania. Jakich błędów uniknąć na starcie. Było już nie raz na forum wystarczyło się podpiąć! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172927-O-czym-nie-zapomnie%C4%87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 07.02.2013 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Dzięki za link /stary kotlet sprzed 2 lat więc ciężko na niego trafić/ kilka wskazówek zanotowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boss1-1984 07.02.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 to na co znalazłeś odp a co potrzebujesz jeszcze wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 07.02.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Zalazłem :- ręczy przycisk do otwierania bramy w garaży - połączenie otwierania bramy garażowej i zapalenie światła- kabel do włącz / wył pompy od cyrkulacji REWELACYJNY pomysł- kable do otwarcia furtki, do otwarcie bramy wjazdowej A czego jeszcze szukam? Tego typu pomysłów + opcje z inteligentnym domem na zasadzie dziś montuję tanie kable / skrętki a za rok dwa podpinam pod nie drogie elementy ułatwiające codzienne życie w swoim bunkrze. Proszę o pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boss1-1984 07.02.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) kolego ale tego typu rozwiązań może być od groma zależy co chcesz i gdzie chcesz to montować, podświetlanie schodów (stopni) czasowe i na ruch, rozprowadzenie audio w pokojach , rolety w oknach uchylanie okien, sterowanie ogrzewaniem, wentylacją czujniki ruchu sterowanie oświetleniem kamery itd naprawde dużo tego Edytowane 7 Lutego 2013 przez boss1-1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 09.02.2013 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Piszcie wszystko co ciekawe. Rolety i otwieranie okien akurat nie ale już podświetlenie schodów TAK /planuję dać schodowy wyłącznik i kabel pod który potem podepnę ledy/ to chyba standard czy jest jakieś ciekawsze wykorzystanie.Rozprowadzenie audio w pokojach co masz na myśli ?Powiedzcie mi jak rozwiązać włączenie się radia / muzyki podczas zapalania światła w WC i łazience ? Czy na 1 kablu faza idzie do żarówki i do radia. Czy jeśli mam na dole i na górze łazienkę to trzeba na to 2 radia?Sterowanie reku i piecem dam 2 kabelki z piwnicy do salonu. Czujniki ruchy sterujące oświetleniem pomysł mi się podoba, ale elektrycy odradzają jako mało praktyczne.Kamery na zewnątrz palnuję, wewnątrz sam nie wiem aby nie zrobić wielkiegobrata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.02.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Piszcie wszystko co ciekawe. Rolety i otwieranie okien akurat nie ale już podświetlenie schodów TAK /planuję dać schodowy wyłącznik i kabel pod który potem podepnę ledy/ to chyba standard czy jest jakieś ciekawsze wykorzystanie. Rozprowadzenie audio w pokojach co masz na myśli ? Powiedzcie mi jak rozwiązać włączenie się radia / muzyki podczas zapalania światła w WC i łazience ? Czy na 1 kablu faza idzie do żarówki i do radia. Czy jeśli mam na dole i na górze łazienkę to trzeba na to 2 radia? Sterowanie reku i piecem dam 2 kabelki z piwnicy do salonu. Czujniki ruchy sterujące oświetleniem pomysł mi się podoba, ale elektrycy odradzają jako mało praktyczne. Kamery na zewnątrz palnuję, wewnątrz sam nie wiem aby nie zrobić wielkiegobrata. Kable pod głośnik do kina domowego. Co do radia w łazience to tak. Napięcie z włącznika światła na radio. Do każdej łazienki osobny radioodbiornik chyba że chcesz słuchać tego samego jednocześnie na dole i u góry. Z czujnikiem ruch to dobry pomysł, ale jakie oświetlenie chcesz nim sterować? Np. to podświetlanie schodów to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 15.02.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Gdzie te radio montować, jak rozwiązujecie łączność z radiem zmiana kanału natężenie głośności. Stosujecie jakiś potencjometr / gałką które np w ścianie pokręcanie i zmienia się natężenie dźwięku + przycisk góra dół zmiana kanałów. Czy stosuje się zwykłe radia czy dedykowane. Czy dla taśm LED do podświetlania sufitu podwieszanego dawać gniazdko po sufitem, które będzie schowane regipsem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.02.2013 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Gdzie te radio montować, jak rozwiązujecie łączność z radiem zmiana kanału natężenie głośności. Stosujecie jakiś potencjometr / gałką które np w ścianie pokręcanie i zmienia się natężenie dźwięku + przycisk góra dół zmiana kanałów. Czy stosuje się zwykłe radia czy dedykowane. Czy dla taśm LED do podświetlania sufitu podwieszanego dawać gniazdko po sufitem, które będzie schowane regipsem? Wszystko zalezy od modelu radia. Możesz np. zastosowac coś takiego: Radio RDS Gira http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/radio-rds-gira-natynkowe-aluminiowe-biale-czarne,szczegoly.html Wtedy montujesz w puszce i masz przyciski. Albo takie na pilota w podwieszanym suficie: KbSound. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 02.03.2013 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) Dzięki za linki. Patrzę, że za cenę 800 zł mam dobre kino domowe. To już chyba lepiej dać zasilanie z oświetlenie łazienki na mini wieżę za 200/300 zł a pewnie i za 100 by się znalazło - zlokalizować je w zabudowanej szafce lub pomieszczeniu obok. Taka wieżyczka o wiele lepszy dźwięk i moc będzie miała.Czy ktoś z Was tak robi? II pytanie dotyczące rozdzielni w domu. Chcę ją na obecnym etapie robienia instalacji zaprojektować tak aby można było w razie braku prądu podpiąć akumulator z przetwornicą lub generator prądu. Po wstępnej rozmowie z elektrykiem powiedział żeby dać zamiast mniejszej skrzynki przyłączeniowej - większą na rogu domu/garażu kabel doprowadzający prąd a tam rozdzielacz którym będę wyłączał prąd z Energi i włączał kabel doprowadzający prąd z awaryjnego zasilania. Czy to dobre rozwiązanie. Możecie mi podesłać link do takiego rozdzielnika 2 napięć?W przyszłości być może /o ile prąd podrożej 2-3 krotnie/ będę stawiał przydomowy wiatrak czy to rozwiązanie będzie pasowało przy wiatraku? Elektryk wspominał coś o oddzielnej automatyce łączącej prąd z wiatraka i prąd z Energii - czyli rozwiązanie z dobudową zastępczego obwodu na generator prądotwórczy/akumulator byłoby wówczas nie wykorzystane.Możecie podesłać linki do tej automatyki lub opisać jak to wygląda w praktyce wraz z cenami materiałów. III pytanie dotyczące alarmu. Czy wstawiać centralę alarmu w garażu - najbardziej podatnego na włamanie, czy w piwnicy w pomieszczeniu bez okien, czy też w którymś pokoju na poddaszu?Jakie kable do alarmu polecacie proszę o linki do aktualnych aukcji. Edytowane 2 Marca 2013 przez ChłopZmazur literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 03.03.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 III. Centrale alarmu należy zainstalować w miejscu na pewno chronionym przez elementy tego systemu. Garaż: moim zdaniem, średnie miejsce. Jeżeli masz poddasze użytkowe, to można i tam. Jeśli w piwnicy, to pamiętaj o modułach komunikacji (do użytkowników, ochrony). Mogą występować problemy z zasięgiem. Miej na uwadze również temperaturę tam panującą. Elektronika nie lubi mrozów, akumulatory tym bardziej. Kable do alarmów: albo YTKSY albo YTDY. Producent Bitner, Madex, itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.03.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 II pytanie: Tak właśnie zrób, druga rozdzielnia a przynajmniej wyprowadzenie zasilania na wierzch spod tynku/wylewki.W przyszłości będzie Ci trudno zmieniać coś w rozdzielnicy mieszkaniowej. A to jest rozwiązanie na przyszłość (agregat/wiatrak) Z tą przetwornicą elektroniczną to jakiś żart, całego domu na niej nie ruszysz, chyba że masz do dyspozycji baterie trakcyjne stosowane w PKP. III pytanie: Masz sucho w piwnicy? Centralka to mała skrzynka, do której zagląda się raz na 2 lata. Możesz ją umieścić w garderobie nad drzwiami. Nikomu nie będzie przeszkadzać, a dostęp zapewniony. No i najważniejsze, nie chwal się wszystkim gościom.... "tu sypialnia, tu garderoba, o a tu mam alarm"Są również obudowy wtynkowe, wtedy nic nie wystaje ze ściany. Wybór lokalizacji należy do Ciebie i do alarmiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 18.06.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 3 posty i wszystkie 3 o TEMie. Aż tak nie idzie sprzedaż, że się na forach zaczynacie reklamować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts