Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozdzielnia elektryczna w domku jednorodzinnym

Recommended Posts

...wyłacnziki nadpradowe bez modułu zwłocznego, które tez nazywane są ogranicznikami mocy...

Nieprawda.

Ogranicznik mocy nie posiada członu zwarciowego. Natomiast człon przeciążeniowy posiada jak najbardziej.

Zw względu na spełnienie warunku SWZ musi być poprzedzony przez zabezpieczenie które zadziała w określonym czasie w przypadku zwarcia.

Więc kolejna naciągana i dlatego chybiona "teoria".

Zatem w domku jednorodzinnym 2 obwody po 16 A plus obwody trójfazowe to już naprawdę nadmiar... ...Żarówki to już niedługo LEdy beda po 6-10W to naprawdę nie bedzie problemu.

Bez komentarza.

Chociaż kolejną "rewelacją" może być ilość gniazd w obwodzie.

I co ma wspólnego oświetlenie z obwodami gniazd?

Edytowane przez kkas12

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego adsoon, bez obrazy ale tego nie da się czytać. Brak polskich znaków, interpunkcja, styl. Jednym słowem MASAKRA. Proszę Cię pisz po Polsku, a nie jakimś niezrozumiałym narzeczem, bo to forum jest Polskie.

Tyle co zrozumiałem z wypowiedzi, kolega chce zmniejszyć ilość obwodów stosując połączenie pierścieniowe. Problem polega na tym, że pakując więcej gniazd jak i opraw do jednego obwodu (nawet pierścieniowego) tak jak kolega chce zrobić, ogranicza sumaryczną moc odbiorników jakie można podłączyć do danego obwodu, stwarza sytuację, w której zabezpieczenia mogą pracować długotrwale na granicy wyłączenia (czyli będą się znacząco grzać, czyli potencjalne ryzyko pożaru), zwiększa prawdopodobieństwo zadziałania zabezpieczeń i pozbawienia przez to prądu znacznej części odbiorników.

Obecnie dąży się do tego, żeby zwiększać liczbę obwodów, bo jest to jak najbardziej dobre rozwiązanie zarówno pod względem bezpieczeństwa jak i funkcjonalności. Jedynym przeciwwskazaniem dla znacznego zwiększania tej liczby są względy ekonomiczne i ewentualnie ilość miejsca w rozdzielnicy.

Kolega chce wrócić do czasów komuny, gdzie rzeczywiście Jego zdaniem było super bo były tylko 2 zabezpieczenia na cały dom/mieszkanie.

Kila słów o symetrii faz i obwodach trójfazowych i c o zrobić gdy enrgetyka wyłączy fazę.

Otóż nie jest to takie skomplikowane można to zrobić na stycznikach każdy obwód, czy grupa obwodów (w przypadku sieć promieniowej) może mieć stycznik który gdy będzie przerwa w o dostawie do energetyki przełączy ten obwód na inną fazę, jak się prąd pojawi to stycznik znowu włączy na właściwą. To już oczywiście sfera sieci inteligentnych. Ale tu przemawia argument za tym, aby jednak upraszczać sieć, bo chociażby ten stycznik jak 3 fazy będziemy mieli zamieszane w w grupie obwodów, to trzeba styczniki na trzy fazy a tak jak jedna jest to na jedną fazę , a stycznik trochę kosztuje na 3 fazy więcej. Poza tym uważam że to niepotrzebna komplikacja, takie rozdzielanieobwodów na kondygnacji oświeltenie na innej gniazda na innej to dobre ale dla obiektów komercyjnych o wielkiej kubaturze. W domu jednorodzinnym, mieszkaniu to jaki to sens komplikowąć sobie życie, potem do naprawy elektryk sobie będzie sporo żądał, za komplikowannie mu życia z 3 fazami:)

A co do asymetrii faz. to naprawdę, jesli energetyka daje zabezpieczenie główne 25A to je gwarantuje i nieważne czy pozostałe fazy będą czynne czy nie. W mieszkaniu jedną faze masz i leci. W domku tez nie jest tak że wszystkie urzadzenia pracują na raz. wystarczy że pralka jest na innej fazie i zmywarka, lodówka to staly element, piekarnik to tam rżnie no nie da się uniknąc asymetri musiałbyś zaprzęgnąc do tego układy inteligentne,czyli te styczniki które będziesz sterował np, przełczajac fazy tak na poszczególne obwody aby mieć symetrię. Tylko po co, to nie nasza broszka to kłopot zakłądu energetycznego. I znalexli na to sposób ograniczajac obciązenie fazy, zmuszajack lienta do kupienia 3 odrazu. A naprawdę gościu tyen miał rację co mówiłże na jednej fazie pociągnie domek. zamiast do domu przyłącze 4xYKY 10mm2, doprowadzić 3xYKY 25mm2 i co w domu bezpiecznik 60A i hula, No moze nie ma sie protekcji jak wywali fazę, ale coś za coś, tansze przyłącze mniejsza niezawodność. Licznik 1-fazowy w szafce kosztuje mniej niż 3-fazowy. ;)

sory za interpunkcje lae na bieżąco bede poprawiał

Edytowane przez andsoon

Ilość gniazd w obwodzie. Załóżmy że na poddaszu będą 4 sypialnie i łazienka . Sypialnia potrzebuje może powiedzmy 4 gniazdka podwójne a łazienka 1 . Czyli łącznie 17 zakładając ze to odpowiada 2 obwodom promieniowym połączonym w ring to wypadało by 9 na obwód. Nie jest tak źle.

błąd dotyczący ogranicznika mocy poprawiłem, bo to oczywiście pomyliłem się.

co może mieć wspólnego oświetlenie z obwodami gniazd, co może kolego.

Otóż może być ich częścią ;)

Edytowane przez andsoon

Kolego policz sobie obciązenie na poddaszu, a potem na parterze bez kuchni-trójfazówki

Policzę za ciebie krótko. sypialnia- oświetlenie-50W, lampka nocna 40W, telewizor 100W, komputer 200W,sprzet audio 50W razem 440W. Cztery takie sypialnie to 1800W, Łazienka, lokówka/suszarka-50W -1850W. Odkurzac gdzies tam sobie krąży 1200W. Razem 3050W/230-13A. Przy zabezpieczeniu obwodu 16A mamy 3A zapasu czyli 700W. A to co napisałem to ekstremalny przypadek bo by na raz w każdej sypialni ktoś musiał słuchać muzyki, oglądąć tv, włączyć komputer, światła na max , i i jeszcze jedna osoba musiała by przyjść w gości i kozystać z suszarki po kąmpieli . Można by się uprzeć jeszcze że mata grzejna będzie w łazience to wtedy liczmy 150W/m2 przy 4m2 będzie 600W. Przekroczy wtedy dopuszczalne obciążenie ,ale to co tu opisałem to by musiała być jakaś rodzinka sadystów sieci . co do aparatów jak pisze 16A to tyle wytrzyma i sie ne spali zapewniam. Mało tego, prędzej przewody wywołają pożar domu niż tablica rozdzielcza:)

a co do zabezpieczeń to jak kogoś stać to może i na każdy obwód monobloka sobie kupić wyłącznik prądowy z członem róznicowoprądowym, będzie drożej.

sieć w ukłądzie ring możsesz zawsze zmodyfikowac, na kondygnację 2 ringi a nie jeden, układ mieszany itd. Generalnie moim celem było udowodnienie że ringi mogą mieć zastosowanie praktyczne, i czzasami warto. np gdy masz oddalone skrzydło domu i długie linie musisz ciągnąc od przełacznicy do dwóch pomieszczeń. To może warto wtedy zamiast ciągnąc 2 obwody promieniowe i zostawić kikuty na końcu, dokupic te 3 metry więcej i zamknąć w pętle to będzie bezpieczniej i lepsze parametry tej sieci,. ;)

Wiec dlaczego o tym rozwiązaniu zapominać jak można je wykorzystać sporadycznie.

no i może jeszcze chciałem wyeliminowac wadę ringu związaną z ryzykiem jego przerwania. udało mi się to, no wyszło jak wyszło. Niby skomplikowane ale cóż po prostu ring nie jest popularny brakuje aparatów dedykowanych specjalnie dla tego typu obwodów.

Edytowane przez andsoon

Skoro w jednym promieniowym obwodzie gniazd wykonanym według zasad, czyli wykonanym przewodem 3x2,5mm2 i zabezpieczonym wyłącznikiem nadmiarowoprądowym B16 można zamontować dziesięć gniazd gdzie te oszczędności skoro Twoja propozycja zawiera tych gniazd mniej a jeszcze trzeba przewodem do rozdzielni powrócić.

Czyżbyś znów się pomylił?

Miejsce bezsensownie zajęte w rozdzielni przez zbędne aparaty pomijam.

Na elektrodzie jeden z kolegów założył temat w którym "skarży" się iż w zakupionym i własnoręcznie wyremontowanym mieszkaniu o powierzchni 54m2 zamontował 54 gniazda a żona i tak znalazła takie miejsce do prasowania, że bez przedłużacza się nie obejdzie.

Dla Ciebie 17 gniazd w budynku o powierzchni około 100m2 jest ilością wystarczającą.

Dla mnie takie twierdzenie to objaw choroby psychicznej i kompletnego niezrozumienia słowa funkcjonalność (instalacji).

I nastepna "pomyłka".

Ponadto norma PN-HD 60364 7-701 dotycząca łazienek wyraźnie precyzuje:

701.415.1 Ochrona uzupełniająca: urządzenia ochronne różnicowoprądowe (RCD)

Dodaje się:

W pomieszczeniach zawierających wannę lub prysznic, jedno lub kilka urządzeń ochronnych różnicowoprądowych

(RCD) o znamionowym prądzie różnicowym nieprzekraczającym 30 mA powinno zapewniać ochronę

wszystkich obwodów.

Czyli do łazienki wprowadzamy oddzielne obwody nie powiązanie z innymi pomieszczeniami.

I pamiętaj, że nie mieszamy obwodów gniazdowych z oświetleniowymi.

Tak robią partacze.

Dalsze swoje wywody sobie daruj.

Wyjaśnij najpierw jedno zagadnienie.

Edytowane przez kkas12

17 gniazd na kondygniacji kolego na kondygnacji. Na parterze kolejne 17 + kuchnia swoje gniazda na urządzenia dużej mocy i ok

Piwnica swoje moze 10 wystarczy tylko

Masz łącznie 30-40 gniazd podwójnych. wystarczy?

to na łazienki zrobisz oddzielny obwód dedykowany. Albo odgałęzienie na mini skrzynke na dosłownie 2 moduły tam zamontujesz RCD i do łazienki na gniazdo ;).

no kolego ja tu żebym wszystkie szczegóły opisac miał to bym musiał dniami i nocami siedzieć, nie mam za bardzo czasu na to musze pracowac w miedzyczasie ;). Jesteście elektrykami dopowiedćie sobie. Mnie w mojej specjalizacji nie trzeba ja sobie dopowiadam sam, nie męczę kolegów ;)

kolego 10 gniazd podwójnych na obwód promieniowy, radże nie stosowac w budynkach komercyjnych to wielki błąd, spotkałem się że 7 zamontowlai na obwód i były cyrki z siecią ;)

ale jak chcesz wpierścieniu wiecej to montuj mi 3-4 gniazda na pomieszczenie wystarczy ;)

W czym problem w mieszaniu obwodó oświetleniowych z gniazdkowymi. Ja np w układzie promieniowym wolę mieć cały pokój łacznie ze oświelteniem na jednym obwodzie. to nie biurowiec , tylko dom ;). Prosto wychodze z gniazdka pod łacznikiem do łacznika i pionowo do sufitu i jest proste niezawodne. spróbuj zrobic instalacje w silikatach to wtedy poznasz tego zalety, upraszczać sieci ;)

Co do zony i prasowania po co budować dom w którym nie ma pralni???

No architekt spartolił projekt , tyle kasy żeby nie było poomieszczenia gospodarczego na pralke i na deskę do prasowania?no szok. A w kuchni gniazda są to ja nie wiem co za żona złośnica wredna ;)

np ja mam wswoim gabinecie 4 gniazdka. z tymże 2 są za regałami , inie korzystam z nich. mógłby wykorzystać je do oświeltenia szafy wnekowej, ale aż 2 to za dużo. a kolejne dwa biurko, listwa i serwer 2 drukarki , komputer, switch i drugie gniazdo toteż na listwę do której wpina tv i audio sprzęt . no kolego ja oszczedzam prąd ide z domu to listwy 2 pstryk i koniec roboty, anie bieganie po gniadkach i wyączanie wszystkiego ;)

Edytowane przez andsoon

Napisałeś wyraźnie:

Zatem w domku jednorodzinnym 2 obwody po 16 A...

Znów pomyłka?

Nie za dużo tych pomyłek na jeden temat?

Ale niech Ci będzie.

Ja nie wiem czy wystarczy? Zasada jest taka aby do maximum wyeliminować przedłużacze.

Każdy przedłużacz w mieszkaniu to porażka elektryka.

A na ponad stu metrowej powierzchni te 30-40 gniazd przedłużaczy na pewno nie wyeliminuje.

...ring nie jest popularny brakuje aparatów dedykowanych specjalnie dla tego typu obwodów...

Już w piątek Ci o tym pisałem.

Ale Ciebie jak żyrafę (elektryki alternatywnej) trzeba w piątek w d_ _ę kopnąć aby w poniedziałek do głowy dotarło.

Edytowane przez kkas12

Kolego policz sobie obciązenie na poddaszu, a potem na parterze bez kuchni-trójfazówki

Policzę za ciebie krótko. sypialnia- oświetlenie-50W, lampka nocna 40W, telewizor 100W, komputer 200W,sprzet audio 50W razem 440W. Cztery takie sypialnie to 1800W, Łazienka, lokówka/suszarka-50W -1850W. Odkurzac gdzies tam sobie krąży 1200W. Razem 3050W/230-13A. Przy zabezpieczeniu obwodu 16A mamy 3A zapasu czyli 700W. A to co napisałem to ekstremalny przypadek bo by na raz w każdej sypialni ktoś musiał słuchać muzyki, oglądąć tv, włączyć komputer, światła na max , i i jeszcze jedna osoba musiała by przyjść w gości i kozystać z suszarki po kąmpieli . Można by się uprzeć jeszcze że mata grzejna będzie w łazience to wtedy liczmy 150W/m2 przy 4m2 będzie 600W. Przekroczy wtedy dopuszczalne obciążenie ,ale to co tu opisałem to by musiała być jakaś rodzinka sadystów sieci . co do aparatów jak pisze 16A to tyle wytrzyma i sie ne spali zapewniam. Mało tego, prędzej przewody wywołają pożar domu niż tablica rozdzielcza:)

a co do zabezpieczeń to jak kogoś stać to może i na każdy obwód monobloka sobie kupić wyłącznik prądowy z członem róznicowoprądowym, będzie drożej.

Kolego instalacje wykonuje się z reguły dla kogoś, a nie dla siebie. Nie wiesz kto co i jak tam będzie podłączał. To że Ty masz komputer 200 W, to wcale nie znaczy, że inni też tak będą mieli. Ba! Teraz komputery dla graczy to > 600 W (pomijając monitor i inne peryferia), dodatkowo wyobraź sobie, że w rodzinie jest kilku takich graczy z komputerami.

Ty mierzysz wszystkich swoją miarą i zakładasz, że skoro sam używasz laptopa, czy komputera sprzed 10 lat co pobiera 200 W i jakiejś lampki, to inni też mają to samo. Instalacja ma być uniwersalna, przystosowana dla różnych odbiorców i umożliwiająca pełne jej wykorzystanie. Poza tym instalację wykonuje się na kilkadziesiąt lat, a nie wiesz jakie odbiornik będą dostępne nawet za 10 lat. Poprzez własną ignorancję znacznie ograniczasz możliwości instalacji już na samym starcie.

Ilość gniazd w obwodzie. Załóżmy że na poddaszu będą 4 sypialnie i łazienka . Sypialnia potrzebuje może powiedzmy 4 gniazdka podwójne a łazienka 1 . Czyli łącznie 17 zakładając ze to odpowiada 2 obwodom promieniowym połączonym w ring to wypadało by 9 na obwód. Nie jest tak źle.

błąd dotyczący ogranicznika mocy poprawiłem, bo to oczywiście pomyliłem się.

co może mieć wspólnego oświetlenie z obwodami gniazd, co może kolego.

Otóż może być ich częścią ;)

Cały czas w obwodzie pierścieniowym i tak będzie to 17 gniazd. Tylko zamiast zrobić dwa obwody promieniowe po 9 gniazd zabezpieczone każdy z nich 16 A, to Ty chcesz jeden obwód z 17 gniazdami, z dwoma zabezpieczeniami których sumaryczna wartość prądu nie może przekraczać 16 A, czyli świadomie w niczym nieuzasadniony sposób zmniejszyć znacznie funkcjonalność instalacji i zwiększyć prąd płynący przez poszczególne zabezpieczenia.

Już koledzy pisali, że takie rozwiązanie (poza naprawdę nielicznymi, indywidualnymi przypadkami) nie ma w tym kraju prawa bytu. O ile jeszcze na wyspach z pewnych względów jest ono dopuszczalne i stosowane, o tyle u nas już nie. A powody te opisał w którymś z postów kolega kkas.

Mam na co dzień doczynienia z obwodami pierścieniowymi, które na terenie wysp są efektywne, ale jakiekolwiek próby przeniesienia tego rozwiązania na kontynent, są od razu skazane na porażkę, mijają się z celem i z sensem. Rewelacje głoszone przez andsoon tylko tutaj mogą żyć własnym życiem, na każdym innym branżowym forum jego posty poszłyby do kosza i trzeba by ponadto otworzyć na chwilę okna i popsikać jakimś zapachem..:D

gościu nie przeginasz z tym kompem 600W . Policz wydajnośc źródła 230V*16A= 3680W

$ pokoje czyli przypada ci na jeden 920W. no rozumiem synek ma kompa 600W+audio 200W, córeńka ma super suszarkę do włosów 300W+ bieżnie na prąd 600W, mąż w sypialni wlaną ekran 70cali 450W, a zona ma super wibrator co by konia nawet zgwałcił 500W . I wszyscy jadą na raz ;) No gościu zastanów sie co mówisz. Ja mam w mieszkaniu sytuację że 4 telewizory grają , kino domowe, sprzet audio, 2 komputery, jedzie zmywarka, właczone oświetlenie i nic. ;)

A jesli nawet to się zastanów po co ci zabezpieczenia, czy to normalne tak żeby wszystko w domu grało na raz?

kolego to nie chodzi żeby się upowszechniły. bo powiem ze jestem raczej zwolennikiem obwodów mieszanych niż któregokolwiek z tych wyłacznie. Tylko jak jest problem w stylu albo przekrój kabla zwiekszyć albo pierścienie to ja bym wybrał pierścień. Podałem przykład skrzydło domu i znaczne oddalenie od rozdzielnicy. korzystaj z tego jak coś jest, jedno i drugie ma swoje wady i zalety . Pozostaje kwesta gustu;)

No co ty chwalisz się gościom w domu, patrz kolego ale sobie rozdzilenicę pierdyknąłem , bajera co, każde gniazdko to inny obwód a co. Kolego ekonomia też jest waznym czynnikiem, funkcjonalność, wygoda itd. chesz to rób. ale ja wyraźnie podkreslałem że mnie intersuje równiez czynnik ekonomiczny. Dlatego np nic nie stoi na przeszkodzie dla mnie jak obwód gniazdkowy będzie zasilał oprawę w domu jasne czytelne dla mnie a nie w stylu góra idzie kabel do oprawy,a potem gdzieś musze zejśc w dół do łącznika a potem z powrotem do góry bo to inny obwód no kolego , bez jaj . Prostota przjerzystośc instalacji też wpływa na bezpieczeństwo, a przynajmniej łatwiej dojśc co jest gdzie. ;) 100 elektryków kazdy zrobi po swojemu i ok. Ja już powiedziałem przykład ze sztukowaniem kabli że nie lubię jak elektryk rozszywa kabel na kazdej puszcze , gdy ściany nie otynkowane, bo robi chlew, i obniża jakość instalacji. Pociągnij od puszki do puszki w kuchni zostaw petelkę nie rozdzieraj, potem znowu do następnej zostaw nie rozdzieraj, i tak aż do ostatniej. a potem jak już zarzuca tynk to umyj szmatką brudy po zaprawie, ładniej obierz jak się pomarancze obiera powłokę, potem powłoke zył i broń boże nie przecinaj żył miedizanych tylko wsadź to w gniazdko i będzie git instalacja ;)

Edytowane przez andsoon

Wyeliminować przedłużacze. Kolego to się tak łatwo mówi . Masz wieże stereo. wzmacniacz, Tuner cyfrowy, odtawrzacz DVD, adpater, plazmę, jeszcze do tego, i oświetlenie za ekranem żeby wyeliminować za dużą róznice kontrastów z otoczeniem, budzik,zasilacz wzmacniacza antenowego i co . montujesz 4 gniazdka wokół regału, i masz pajęczynę kabli, czy jednak wybierasz opcję B ta złą listwa z filtrem najlepiej i 8 gniazdami przykręcona ładnie tak żeby nie było widac . Powiedz to inwestorowi , że nie wolno mu stosować listw, zobaczymy ile jego nerwy wytrzymają ;)

A propo kolego teraz ja. Pytanko:

Co niby takiego daje u kolegi to ze oświetlenie jest na odrębnym obwodzie jak najbardziej poprawna forma wykonania instalacji, w domku jednorodzinnym, albo mieszkaniu. Załóżmy że mamy obwody promieniowe , żeby już sobie nie komplikować. Koledzy to czytają wiec chcą pewnie wiedzieć dlaczego akurat to jest poprawne wg kolegi a oswietlenie z obwodu gniazdek już jest niechlujstwem ?

Ja już powiedziałem przykład ze sztukowaniem kabli że nie lubię jak elektryk rozszywa kabel na kazdej puszcze... Pociągnij od puszki do puszki w kuchni zostaw petelkę nie rozdzieraj, potem znowu do następnej zostaw nie rozdzieraj, i tak aż do ostatniej.
Intencja szczytna, ale utrudniająca życie a czasem wręcz niewykonalna. Gniazda w ramkach wielokrotnych jednak przeszkadzają.

W UK oraz ie również nikt sobie życia nie utrudnia.

images.jpg

I wcale nie jest tak, że ten sposób wykonywania instalacji jest na wyspach hołubiony jak kolega pisze.

11.jpg

Jest to fragment zaleceń irlandzkiego RECI dla elektryków.

O pętli ani słowa.

Tak kolego ciężko, ale to jest krytyczny punkt,tu najczęściej sie coś fajczy, a tu jeszcze coś drewnianego, no ładnie ;). Przy obwodach promieniowych gdzie nie masz drugiego obejścia to takie miejsca przy zwarciu na końcu to czasami świeci się jakby ktoś spawał. Ale to nie najgorsze, ale fakt że przez to przy zwarciu może nie zadziałać wyłącznik nadpradowy, bo takie kilka miejsc plus długi obwód i katastrofa . A rysunki obwodów pierścieniowych wyraźnie pokazywane jest że kabel wchodzi i wychodzi taki trójkącik na rysunku jest robiony, czy sztrzałeczka. To że nie ma to nie znaczyże rozwiązanie niedobre.

Panowie ja genralnie wyznaję zasadę zero puszek odgałęźnych, zero sztukowania, odgałęzienia jak robić to od gniazdka elektrycznego bo puszkę gniazdka widać, i jak sie zlikwiduje kiedyś odgałęzienie z jakichś powodów to nie ma puszki widma. nie lubię obwodów oświelteniowych wuodrębnionych w mieszkaniach i domkach bo uważam że to skomplikowanie zbyt, za dużo takich odgałęzienie od jakiś puszek niepotrzebne dublowanie się trasowe do łacznika i z powrotem, no generalnie nie mój gust. Wolę jak najkrótszy obwód oświelteniowy. Jak idzie od gniazdka to zawsze można na gniazdku cały obwód wyłaczyć w razie potrzeby, jakbym coś na suficie malował, a potrzebuje pradu z gniazdek , a jak odrębny obwód oświetlenie to co zrobić? Można na łaczniku faze odłaczyć, a zero ? nie zostawię go tak sobie przypadkiem dotknę to zadziała RCD wyłaczy pół domu z oświetlenia, do du..py za przeproszeniem taka robota jak dla mnie :cool:

Żadnego znaczenia nie ma jakie zasady wyznajesz ani to co lubisz.

Ma natomiast znaczenie to, że Twoje posty oparte są na dyletanctwie i wydumanych problemach.

Termin SWZ jest Ci kompletnie obcy i dlatego jest ignorowany.

Więc "troska" o niezadziałanie wyłącznika wyłącznika nadmiarowoprądowego w przypadku zwarcia to bzdura.

Wystąpienie takiej sytuacji jest niemożliwe, gdyż najpierw liczy to projektant a później sprawdza elektryk odpowiednim miernikiem i potwierdza lub nie dopuszczenie instalacji do eksploatacji.

Drugą bzdurą jest mieszanie oświetlenia z gniazdami.

Zakazuje tego pewne rozporządzenie do którego stosowania każdy elektryk powinien zobligowany.

Ponadto jak wyobrażasz sobie zastosowanie przewodu o przekroju 1,5mm2 w oświetleniu jeśli obwód zabezpieczony jest wyłącznikiem 16A?

Kolejny przykład indolencji w drelich "troskliwego racjonalizatora" ubranej.

Ale brnijmy dalej w opary absurdu.

...a jak odrębny obwód oświetlenie to co zrobić? Można na łaczniku faze odłaczyć, a zero ? nie zostawię go tak sobie przypadkiem dotknę to zadziała RCD wyłaczy pół domu z oświetlenia...

Po pierwsze. Jeśli w instalacji występuje przewód "zerowy" to RCD stosować nie wolno.

Po drugie. Nie ma takiej opcji by kontakt człowieka z przewodem N spowodował przepływ prądu przez organizm powodującego zadziałanie RCD.

Po trzecie. W obwodach oświetleniowych (oprócz łazienki) nie ma obowiązku stosowania RCD.

Po czwarte. Nie pytaj dlaczego a sam sobie poszukaj.

A po piąte. (fragment Regulaminu tego portalu) 1.3 Użytkownik jest zobowiązany do powstrzymania się od jakichkolwiek działań mogących utrudnić lub zakłócić funkcjonowanie Portalu oraz korzystania z Portalu w sposób uciążliwy dla innych Użytkowników.

Więc stosuj się do tego regulaminu i pisz po polsku. Gdyż to co z tym językiem wyprawiasz to nic innego jak utrudnianie innym osobom korzystania z forum.

Edytowane przez kkas12

Tak kolego ciężko, ale to jest krytyczny punkt,tu najczęściej sie coś fajczy, a tu jeszcze coś drewnianego, no ładnie ;). Przy obwodach promieniowych gdzie nie masz drugiego obejścia to takie miejsca przy zwarciu na końcu to czasami świeci się jakby ktoś spawał. Ale to nie najgorsze, ale fakt że przez to przy zwarciu może nie zadziałać wyłącznik nadpradowy, bo takie kilka miejsc plus długi obwód i katastrofa

Widać kolega nie ma pojęcia o czymś takim jak pomiary i oględziny instalacji co jakiś czas, a także o czymś takim jak pomiar IPZ i sprawdzenie warunku SWZ dla każdego z gniazd i wypustu?

gościu nie przeginasz z tym kompem 600W .

Kolega widać nie na bieżąco z branżą komputerową. Proszę bardzo: http://www.skapiec.pl/site/cat/37/filtr/_0_37142_0_0_0_0_0_0_0_0

Policz wydajnośc źródła 230V*16A= 3680W

$ pokoje czyli przypada ci na jeden 920W. no rozumiem synek ma kompa 600W+audio 200W, córeńka ma super suszarkę do włosów 300W+ bieżnie na prąd 600W, mąż w sypialni wlaną ekran 70cali 450W, a zona ma super wibrator co by konia nawet zgwałcił 500W . I wszyscy jadą na raz ;) No gościu zastanów sie co mówisz. Ja mam w mieszkaniu sytuację że 4 telewizory grają , kino domowe, sprzet audio, 2 komputery, jedzie zmywarka, właczone oświetlenie i nic. ;)

A jesli nawet to się zastanów po co ci zabezpieczenia, czy to normalne tak żeby wszystko w domu grało na raz?

Kolega dalej nie rozumie, że nikogo to nie obchodzi co Ty masz w domu. Zamknąłeś się w swoim świecie i nie potrafisz dopuścić, że ludzie mają różne zapotrzebowanie na moc. Głupi remont i młotowiertarka + czajnik elektryczny są w Twojej instalacji abstrakcją. My mamy iść do przodu a nie się cofać. Już pisałem, że nie mierz innych swoją miarą. Dla siebie możesz nawet zrobić jeden pierścień na wszystko zabezpieczony B10A i nikogo to nie będzie obchodzić. Ale nie próbuj nikogo namawiać na tak absurdalne rozwiązania, żeby zamiast w pełni funkcjonalnej instalacji udostępniać jedynie jej marną namiastkę. Twoja koncepcja była stosowana przez wiele lat komuny (2 bezpieczniki na całą instalację) i jak widać się nie przyjęła, bo niektórzy poszli do przodu i używają więcej niż suszarkę i telewizor.

Bo chyba kolega zapomniał o czymś takim jak:

- pralka,

- piekarnik,

- lodówka,

- żelazko,

- czajnik elektryczny,

- bojler elektryczny,

- odkurzacz,

itp. itd.

W 5 osobowej rodzinie prawie nie możliwe, żeby nie trafiały się sytuację że kilka urządzeń chodzi na raz. Na ale widać kolega preferuje ekologiczny tryb życia bez urządzeń elektrycznych, a jeżeli już to pewno w regulaminie mieszkania będzie zawarte "nie prasować podczas pieczenia".

@edit

Już nie wspomnę o czymś takim:

http://www.ceneo.pl/Ogrzewanie_przenosne;017Grzejniki_olejowe_P1-50551.htm

Ale w końcu kolega wie lepiej, kto, co kiedy i gdzie będzie miał podłączone.

Edytowane przez Miniax

Kolego Andsoon.

Masz dużo racji pisząc o zaletach obwodów typu ring, ale moim zdaniem przeceniasz je. Mniejsze obciążenie przewodów, ale kosztem większej ilości przewodów. Rozważanie co będzie gdy się przetnie jest niewiele warte, są to jednak bardzo sporadyczne przypadki, a jeśli z ringu mają powstać dwa obwody promieniowe o równoważnej wartości, to niestety, musi on być zrobiony z 3*2.5. Ale wykonanie ringu nikomu nie zaszkodzi, w specyficznych warunkach może pomóc.

Jesteś niekonsekwentny pisząc, że nie chcesz puszek, rozgałęzień, a za chwilę, aby podłączać oświetlenie sufitowe od gniazdka. Toć właśnie proponujesz odgałęzienie.

Poza tym jest całkowicie pomijany przez Ciebie argument przeciwko projektowaniu oświetlenia od gniazd: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Par 188 p. 2 W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych w łazience, gniazd wtyczkowych do urządzeń odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników wymagajàcych indywidualnego zabezpieczenia.

Zatem Twoje rozwiązanie, pomijając kwestie przekrojów (ciągniemy 2.5 do oprawy, czy 1.5 ale dajemy zabezpieczenie 10A na cały obwód, a może pod gniazdkiem na gałęzi oświetleniowej dajemy miniaturowy topik 2A - tyle wystarczy na każdy normalny żyrandol), jest niezgodne z prawem, zatem nie może być polecane, rekomendowane czy też projektowane przez profesjonalistów. Ty, nie będąc elektrykiem, możesz sobie tak zrobić i raczej nikt nigdy się o to nie przyczepi.

Kwestia nierozcinania przewodów to bardzo dobry pomysł, jednak niepraktykowany ze względu na większy kłopot z ułożeniem potem w puszce.

Kolego ja ich nie przeceniam, bo nie oto mi chodziło, tylko je zauważam, jak byś czytał od początku moje wpisy, to zauważyłbyś że zareagowałem na czyjąś te zę że tego typu sieci do niczego się nie nadają, że nie ma z nich żadnych korzyści, bo to nie prawda. Sztukowanie obwodów jak to robi kks czy jak mu tam uważam za dość ryzykowne rozwiązanie. Od gniazdka owszem mamy sztukowanie ale obwód do oprawy świetlnej jest stosunkowo krótki i o niewielkim obciążeniu. Puszka nie jest puszką widmem, bo gniazdkiem, w zasadzie często mało praktycznym i dobrze ,bo ma być takim. Jak coś nawet tam się niedobrego stanie to znajduje się to i tak w dość bezpiecznym miejscu , bo widocznym i jak coś tam się poluzuje kiedyś nawet to domownik to zauważy.

to co czytujesz z przpeisów stoi pózniej w sprzeczności z następnymi zapisami , bo coś każą niby potem się to rozpłynnia to, bo jak się tak pomyśli dobrze to jaki ma to sens w mieszkaniach czy domkach jednorodzinnych. Gdzie są argumenty przeciw? No kolega ma jakieś rzeczowe? Nie bo nie? Jesteście elektrykami to może warto wiedzieć czasami dlaczego nie ? Bo jak zapyta klient to co bo taki przepis i już? no mało to wiarygodne.

I jeszcze jedno co wy z tymi pomiarami? Wydaje się że ten miernik to jakieś kryterium bezwzględnej oceny sytuacji. Pomiary wyjdą dobrze, a i tak coś się może zepsuć, albo wytworzy nieprzewidziane sytuacji sam użytkownik. 10 gniazdek na obwód promieniowy, przełużacz i przykładowo wlączymy coś w pierwszym i ostatnim gniazdku, nie widać na tym prostym przykładzie że coś może być nie tak z takim obwodem . Czy pomiary sąw stanie zasymulowac takie stany? Czy pomiary na pewno gwarantują pełne bezpieczeństwo sieci? To po co są okresowe?. Mało tego zaleca sie po każdej awarii kolejne, albo jak sieć dziwnie się zachowuje

Edytowane przez andsoon