kkas12 18.05.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Najpierw powoływałeś się na angielskojęzyczne publikacje na temat obwodów zasilanych w pętli.Więc może pozostaw na razie starą normę polską i wskaż w tych angielskich publikacjach akceptację rozwiązania jakie proponujesz .Mam na myśli dwa zabezpieczenia.Troszkę konsekwencji w twym postępowaniu wskazane.Nie sądzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 18.05.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Najpierw powoływałeś się na angielskojęzyczne publikacje na temat obwodów zasilanych w pętli. Więc może pozostaw na razie starą normę polską i wskaż w tych angielskich publikacjach akceptację rozwiązania jakie proponujesz . Mam na myśli dwa zabezpieczenia. Troszkę konsekwencji w twym postępowaniu wskazane. Nie sądzisz. No chwilę kolego,powoływałem się ale odnośnie odbwodów pętlowych, a kwestia dobepzieczenia podwójnego z obu stron pętli, aby wyeliminowac wadę w postaci sytuacji że jak ktoś uszkodzi ring to będize asymetria w obciązeniu i może przegrzać obwód jeśli zabezpieczenie będzie dobrane do wartości obciązenia 2x przekroj żył będzie podwójne dobezpieczenie czyli mamy własnie tu sytuacjię rówlnolegle połączonych przewodów, to zaproponwałem sam. Wiec o jakim oparciu mówisz, jak zawsze deklarowałem że to mój pomysł Pozostaje tylko podperzeć ją jakimiś normami i jest takowa. a wiec sie nie pomyliłem jak na razie. Ring brytyjski ma wadę że jak uszkodzi sie ring to może przegrzac przewody jeśli zabepzieczenie będzie większe od wartości dopuszczalnej dla całej długości linii jak była magistralą , a jesli wg mojej koncepcji, dam dwa zabezpieczenia to obciązlanośc wzrośnie 2 krotni , albo mozna zmniejszyć przekrój zył aby otrzymac tą samą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.05.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Ring brytyjski ma wadę że jak uszkodzi sie ring to może przegrzac przewody ...Bzdura. Nie ma takiej możliwości. Wypowiadasz się więc na temat o którym w dalszym ciągu (mimo iż było to wyjaśniane) pojęcia nie masz. Natomiast w Twoim "rozwiązaniu" wada pogania wadę. O tym również pisałem wcześniej. Więc może pora byś zaczął wnioski wyciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 18.05.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Bzdura. Nie ma takiej możliwości. Wypowiadasz się więc na temat o którym w dalszym ciągu (mimo iż było to wyjaśniane) pojęcia nie masz. Natomiast w Twoim "rozwiązaniu" wada pogania wadę. O tym również pisałem wcześniej. Więc może pora byś zaczął wnioski wyciągać. Oj kolego tak sobie nazwałem że to "ring brytyjski" bo w Polsce nigdy nie sotsowano, my zawsze bylismy 100 lat za murzynami. No jak wada goni wadę? Że daję 2 zabezpieczenia więcej. Porównaj to do 2 obwodów tyle samo zabepzieczeń będzie co w przypadku ringu z moja koncepcją. To nie prawda też jak piszesz że od tego typu rozwiązań się odchodzi przejrzałem 17th edition i dalej tam się pisze o tym rozwiązaniu że ma zastosowanie. Wada podstawowa o której poinformowałeś, czyli przerwanie ringu może mieć konsekwencje w postaci asymetrii obciążenia przewodów, jest jak najbardziej realna. wiec co płakac nad tym czy może próbowac poprawić rozwiązanie. Ja spróbowałem i jak na razie mi się udało, bo nikt tu nie podał racjonalnych argumentów, tylko że to bzdury itd, Logiczne wytłumaczenie proszę czy to bzdura bo ja nie widzę jak na razie. Norma jest o równoległym zabezpieczaniu linii,wiec zastosowałem zamiast jedno zabezpieczenia 2 podwójne a korzyści są bo przerwanie ringu nie stwarza ryzyka przeciążenia kabla, mało tego jest dość łato to wykryć, mało tego pomiary kontrolne takiego ringu są łatwiejsze niż wg norm brytyjskich, bo w moim przypadku normalnie rozłączam wyłączniki i elektryk robi pomiary jak by to była linia typu radial. Chyba doświadczalnie musze to sprawdzić, bo inaczej sie nie dowiem nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.05.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 (edytowane) Skoro piszesz że coś przejrzałeś to wskaż w którym miejscu Brytyjczycy propagują stosowanie dwóch zabezpieczeń.Wskaż również w którym miejscu stosują zabezpieczenie obwodu o prądzie znamionowym mniejszym niż prąd znamionowy gniazd.Zapewniam Cię również iż mimo, że rozwiązanie to jest opisane to jednak na wyspach stosowane jest coraz rzadziej.Co to jest asymetria obciążenia przewodów???Kolejny termin mający "uzasadnić" wielkość "wynalazcy". Argumenty przeciw twemu rozwiązaniu padają non stop. Ty jednak w swym przekonaniu o "doskonałości" ich nie dostrzegasz.O pomiarach nie pisz bo nie masz o nich pojęcia. A gdy przyjdzie do twego "wynalazku" pomiarowiec z prawdziwego zdarzenia to je zdyskwalifikuje chociażby dlatego że nie będzie ona zgodna z projektem gdyż żaden projektant czegoś takiego nie zaprojektuje.A jeśli tego nie zrobi pomiarowiec to użytkownik tej hybrydy prędzej czy później przeklnie jej autora. O tym czy jesteśmy 100 lat za murzynami nie decyduje Twoja opinia lecz dostęp do odpowiedniego osprzętu gwarantującego wcielenie w całości tamtejszego rozwiązania.Zapewniam Cię również iż rozwiązanie to było w Polsce nieudolnie stosowane, lecz z powodu braku odpowiedniego osprzętu zostało zarzucone. Więc nie spodziewam się byś cokolwiek wskazał, gdyż nic wskazać w stanie nie jesteś. Edytowane 18 Maja 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 18.05.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 kiedys ludzie nie latali i tez im wmawiano że nie da sie polecieć, ale wk oncu ktoś spróbował ee zapytam sie na forum sepowców, tu juz nic nie wypłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.05.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Los Ikara powinien być dla Ciebie przestrogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 18.05.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Los Ikara powinien być dla Ciebie przestrogą. albo los eistana zachętą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.05.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Kogo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 19.05.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) Witaj, koleżko andsoon. Czasu mało, to od razu przejdę do sedna. Pieprzysz od rzeczy, jakbyś szmaty gryzł. Znajdź sobie literaturę, jakie prądy i napięcia indukują się w obwodzie promieniowym i pierścieniowym podczas wyładowania atmosferycznego oddalonego od tych obwodów np jeden kilometr, czyli tysiąc metrów. Nawet nie piszę o wyładowaniu doziemnym, tylko o wewnątrz chmurowym. I napisz, ile rocznie wyładowań atmosferycznych jest notowanych w Polsce, a ile w UK. Tłumaczyć takie sprawy można tym, co szukają wiedzy, takim pyszałkom jak ty, najlepiej dać bateryjkę i żaróweczkę. Najpierw naucz się podstawowych praw, reszta przyjdzie z czasem. Edytowane 19 Maja 2013 przez 15kvmaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.05.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) Widzisz kolego jest taka zasada, że jeśli coś się cytuje to należy podać źródło pochodzenia cytatu.http://en.wikipedia.org/wiki/Ring_circuitInaczej istnieje przekonanie (w Twoim przypadku pewność) że cytujący wybiera wyrwane z kontekstu zdania w celu wykazania jaki to on jest "wielki" a wszyscy co mają odrębne zdanie to kretyni a nie w celu rzetelnego omówienia zagadnienia.Przytaczasz powód powstania tego układu w 1940 roku sugerując innym iż jest to stan obowiązujący w dniu dzisiejszym.A to jest już manipulacja. Dla mnie osobiście Wilkipedia wyrocznią nie jest, ale nie twierdzę też że są tam tylko głupoty.Natomiast Ty brnąc dalej w absurdalne bo nieudolnie "zmodyfikowane" przez siebie a zarzucane przez autorów rozwiązanie piszesz i głosisz jednak głupoty. Natomiast ten dział http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2362314-300.html#12320847 nie służy do wyjaśniania a do ostrzegania innych przed dawaniem wiary nawiedzonym odkrywcom i różnej maści szarlatanom lansującym się w necie. Edytowane 19 Maja 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 19.05.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Krzysztof, geneza pierścienia tkwi w zapętlonej magistrali. A magistrala ma kompensować spadki napięć w obwodzie promieniowym. Natomiast patrząc pod kątem historycznym, wojenna bieda i hermetyczność wysp wymusiła takie rozwiazanie, co w połączeniu z jedną i jedyną w swoim rodzaju brytyjską wtyczką po latach owocuje, jak wino. Ale tego systemu po prostu nie da się przenieść na Kontynent. No, ale, niech inni kombinują, jak koń pod górkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.05.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) I ta wtyczka również jest owocem powstania i wdrożenia tego sytemu.Słabe punkty i wady układu również tam są wskazane.I informacja, że na kontynencie rozwiązanie nie przyjęło też jest. To i wszystko czym piszesz jest w artykule wilkipedii zawarte. Ale nie współgra to z nieczystymi intencjami koleżki andsoon więc z premedytacją je ukrywa nie podając linku do całości.Ot kolejna tak wybiórczo podawana "prawda" której głosiciel robi wszystko aby wykazać jakim jest "geniuszem". Edytowane 19 Maja 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 19.05.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Widzę skąd co niektórzy biorą wiedzę wikipedii, bo ja akurat znalazłem inne źródło, bo wikipedie to ja sprawdzam zawsze, różnie bywa, ale spoko, przynajmniej wiem skąd wasza wiedzę czerpiecie koledzy super elektrycy:D.Opłaciło się dać wam roboty panowie ignoranci. Ładnie tak się mówi nie ma czegoś bzdury, zamiast wziąść coś na tapetę i przeanalizować tak na poziomie akademickim. Ale nie co niektórzy wola na poziomie prownicjonalnym -czyli doda elektroda,pl rzadzi A co do zapisu kolegi 15kvmaciej "Witaj, koleżko andsoon. Czasu mało, to od razu przejdę do sedna. Pieprzysz od rzeczy, jakbyś szmaty gryzł. Znajdź sobie literaturę, jakie prądy i napięcia indukują się w obwodzie promieniowym i pierścieniowym podczas wyładowania atmosferycznego oddalonego od tych obwodów np jeden kilometr, czyli tysiąc metrów. Nawet nie piszę o wyładowaniu doziemnym, tylko o wewnątrz chmurowym. I napisz, ile rocznie wyładowań atmosferycznych jest notowanych w Polsce, a ile w UK. Tłumaczyć takie sprawy można tym, co szukają wiedzy, takim pyszałkom jak ty, najlepiej dać bateryjkę i żaróweczkę. Najpierw naucz się podstawowych praw, reszta przyjdzie z czasem." Nie kompromituj się kolego bo już tyle bzdur tu napisałeś, nie czepiał się ciebie,a tu prosze indukują ci się prądy w domu podczas wyładowania, dobre dobre. Cało polska ma linie napowietrznych w układach multipierscieniowych i pewnie się im indukuje ale oni dalej będą je budować, weżcie i walnijcie jakiś wykład na temat jak to się robi fachowo:lol2: co do kwestii wyrwania z kontekstu zacytowałem to co dotyczyło meritum. Nie pieprz któryś tam że to już niby be, bo sami przynajecie że to rozwiązanie ekonomiczne cytując literaturę, a przypomnę czytelnikom, ze jeden z kolegów podważał opłacalność tego typu rozwiązania. teraz nie teraz to jest do d..., bo czego się czepić można. Elektryka zeszła u nas jednak na psy... Można temu rozwiązaniu zarzucić że może nie jest idealne, ale poprawne. A je trochę analizowałem to rozwiązanie sieci , i naprawdę ono kiedyś się upowszechni tylko nieco w zmodyfikowanej formie, która już tu nakreśliłem. Jakby ktoś czytał moje posty gdzie indziej to by zuważył że szukam oszczędności ekonomiczych związanych z budową domu jednorodzinnego, zachowaniem jak największej funkcjonalności , prostoty rozwiązania, przy zachowaniu odpowiedniego poziomu jakości i standardów bezpieczeństwa. I w elektryce to znalazłem oszczedności na co najmniej 1000zł. To dużo bez wyraźnej utraty na jakości sieci. Tera pytanie do panów co się przyglądają tej dyskusji, czy zależy wam na oszczędnościach czy nie , w sytuacji gdy bierzecie na ten swój dom dość spory kredyt. Może warto trochę pogłówkować, bo projekty instalacji elektrycznych naprawdę rzadko kiedy są ekonomiczne, bo w końcu tych panów tez ktoś sponosoruje, podobnie jak np. nauczycieli żeby akurat ten podręcznik był w szkole a nie innej. Uważajcie na projekty sponsorowane zatem . Dalej... o poziomie elektroda.pl, to się nie chce wypowiadać, bo dla mnie to jest żenujące tam czasami co się pisze. Osobiście nie polecam. Uśmiało mnie jak się pastwiliście nad zaleceniem SEPowców dotyczącym gniazdek elektrycznych, zarzuty w stylu na pół je ciąć chcąc ą nam kazać. Panowie po co to roździeranie szat, prownicja normalnie. Zlecenie to zalecenie, nie musisz jak nie chcesz. Taki uregulowany układ poszczególnych żył przewodu zasilającego, wynika z pewnych zaszłości. Kiedyś filtry przeciwzakłuceniowe co niektórych urządzeń były asymetryczne i w tym był cały problem, ze urządzenie mogło siać zakłócenia po całej sieci. A wy panowie wiadro pomyj na kogoś wylaliście, dobre dobre. Nie wiem czy na wszystko odpowiedziałem, bo normalnie taka nagonka. drodzy czytelnicy ci obiektywni, w najbliższym czasie postaram się przedstawić wersję ekonomiczną sieci , może i na ringach bo one naprawdę mogą być najtańszym rozwiązaniem. nie słuchajcie tylko tych pierdoł o 3 fazach po całym domeczku, bo to rozwiązanie ani najtańsze, ani za bardzo funkcjonalne, ani za bardzo bezpiecznie , dość skomplikowane, że naprawdę musielibyście co róż przy jakiejś awarii wzywać fachowca któremu trzeba będzie płacić słono. No jak ktoś oglądał kiedyś program "Usterka "o naszych elektrykach to wie o czym mówię,to jest realny obraz naszych fachurów elektryków:D. Wiec panowie albo rozmawiamy poważnie i rozkładamy ten ring na części pierwsze i analizujemy, albo dalej się obrażamy. Poziom akademicki rozmów czy prowincjonalny w stylu elektroda.pl ? Wybór należy do was. Bo ja z 10 bulterierami to naprawdę nie wygram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.05.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Tak na marginesie to powiem Ci koleżko, że Maciek od kilku lat mieszka w UK i pracuje cały czas jako elektryk ja natomiast od 2006 roku przebywam i pracuję jako elektryk w Irlandii.Więc to co usiłujesz spaprać swymi nieudolnymi "modyfikacjami" jest nam doskonale znane, gdyż jest to nasz chleb powszedni.Uwzględnij więc te fakty przed zamieszaniem swych kolejnych "gorzkich żalów" beletrystyką podszytych i nie ucz ojców jak dzieci mają robić gdyż naprawdę bardzo źle trafiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 19.05.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 A nie jest aby tak że do tych krajów pojechali polacy i swoje wiem lepiej przed anglikami pokazujecie? Anglik tam zamawia nie pyta za bardzo ma działać, w końcu sieci typu radial to tez jak najbardziej poprawna sieci, a siła robocza tania, to tam wyższe koszty to wiesz nie tyle co robocizna. Wiec klient bierze i nie pyta, cieszy się. Widze że mam do czynienia z elektrykami no proszę, ale wy ttez błedy połeniacie niestety Przypomnę cie kkka12 twoją wypowiedź może: „Co do treści dotyczącej przerywania toru N to nic z tych wymysłów (czyt: bzdur) zrozumieć nie można. Przerywanie toru N na początku instalacji (wyłącznik główny w rozdzielni w której początek biorą obwody jednofazowe) powinno być traktowane jako błąd w sztuce. Błąd który może przynieść wymierne szkody w postaci uszkodzonych odbiorników jednofazowych. Jest to niemal pewne jeśli zastosuje się nieodpowiedni do tego celu aparat.” Cztatamy to i co tu mamy? Otoż mamy kolejną teorię elektryka ale z epoki przeszłej, któremu wbito łopatą wiedzę i do dziś nie zrobił sobie upgradu. Oczywiście dla kolegi to będzie błąd w sztuce do emerytury, bo nauczony jeszcze na obwodach TN-C że zero jest tez uziemieniem czyli ten słynny przewód PEN, nie śmie go rozłączyć. Człowiek który myśli zada sobie jednak pytanie to po co są produkowane wyłączniki nadpradowe 3+N biegnowe, po są produkowane wyłączniki różnicowoprądowe 4 biegunowe, rozłączniki główne IS 4biegowe? Oczywiście pewnie to błąd w sztuce samego producenta. Podobnie jak produkcja całej gamy zabezpieczeń nadprądowych. Koledze się nie klei to, bo jak do dziś nie jest w stanie zweryfikować czy przewód N jest przewodem roboczym czy nie to jest problem. Jakby kolega zaktualizował swoje dane to by wiedział, ze nowe aparaty są tak skonstruowane że w przypadku odłączenia zera następuje to nieco później, a załączenia nieco wcześniej i no problemo. Proponuję koledze iść na jakieś szkolenie tam zrobię tzw. rest. i wbiją łopatą aktualne dane. No wada że znowu kolega będzie działał w określonych ramach, bo widzę że to co wbite to święte. Na liste matołów elektrody kolegi nie wrzuce niech się kolega nie martwi:D/ Nie che mi się już bawić w dogryzanie . Wolę się zając analizą ringu. Macie panowie z UK szansę uzasadnić swoje argumenty przeciw moim. Proponuje zrobić tak. Ja będę może adwokatem rozwiązania, zatem wypiszę wszystkie jego zalety, a kolega i ci co popierają kolege wypiszcie wady z krótkim uzasadnieniem ale tak na prawde króciutko zdanie dwa. A potem zrobimy zestawienie małe. I będziemy wzajemnie kontrargumenty ale rzeczowe wysuwać. I jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.05.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Widzę koleżko, że dołączyłeś do grona tych co to gdy brak im argumentów merytorycznych sięgają po obelgi.I to właśnie jest Twój prawdziwy żywioł trolla jak się okazuje.Tak koleżko jesteś rasowym trollem. Więc nie sil się na ponowne nawiązanie dialogu bo właśnie go zerwałeś a ponadto wszystkie wady i absurdy twej radosnej twórczości zostały wskazane w poprzednich postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 19.05.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Brawo,brawo kolego. Tekst z argumentem is especially intersting jak to wy tam mówicie. Ja znosiłem twoje gadki w stylu, bzdury , nie masz pojęcia, itd. Cały czas starałem sie argumentowć, przedstawiałem rzeczowe zrozumiałe , opierałem sie na literaturze, itd , a kolega bez argumentów bo to za drogie, okazało sie w koncu tansze bo w czasie wojny GB uzyła bo metale rzadkie na potrzeby przemysłu szły itd. Teraz mamy że to niepraktyczne, rozwiązanie. No cóż nie to nie. zamiast merytorycznej dyskusji to kolega mnie wrzucił na liste matołków, no pieknie;) Jak miało dojść do poważnej merytorycznej dyskusji ? To już nie rozmawiamy. nie oszukujmy się przecież od razu chciałeś tak skwitowac moją propozycję, niezaleznie od tego co napisałem . A co zresztą ja napisałem.Tak sie mówi idzie sie na jakiś kurs czy wykład wbijają łopatą wiedzę, czy inaczej oprawiają kogoś w ramkę i go on. Slang . Dobra to może ktoś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 19.05.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 A co ty kolego andsoon chcesz analizować? Masz jakieś wątpliwości co do rewelacyjnej pętelki rodem z Wysp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 19.05.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 A co ty kolego andsoon chcesz analizować? Masz jakieś wątpliwości co do rewelacyjnej pętelki rodem z Wysp? No widze że kolega odważny się znalazł. Nie do końca. Otoż uważam że rozwiązanie trochę potraktowane po macoszemu zostało przez kontynent, a nie jest złe i aspekt ekonomiczny i inne jeszcze naprawdę mogą czynić to rozwiązanie z którego można korzystać, i nie będa odbiegać od konwencjonalnych rozwiązań. niech kolega wypisze wady rozwiązanie wszystkie jakie dostrzegł ja zalety ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts