trafyc 07.02.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam, Mam rolety zewnetrzne z radiowymi napedami Mobilus, sterowanie pilotem Cosmo HTC. Niestety w poniedzialek padl mi pilot, mam juz nowy i chce go zaprogramowac. Pilot ma 12 kanalow, w domu jest 10 rolet, chce wiec jak to bylo dotychczas, aby jeden kanal oblugiwal jedna rolete. I tu pojawia sie problem, bo aby rolety weszly w stan programowania, musze im na chwile odlaczyc zasilanie elektryczne, niestety wszystkie sa na jednym bezpieczniku i jak odlaczam im zasilanie to wszystkie wchodza tryb programowania i pilot przypisuje mi wszystkie 10 rolet do 1 kanalu, bo ma je w zasiegu. Aby wiec poprawnie zaprogramowac pilota tj. 1kanal=1 roleta, musialbym poodpinac kostki z zasilaniem w kasetach rolet, i zostawic zasilanie tylko na jednej rolecie tej która programuje, tego za bardzo nie chce mi sie robic, bo pogoda nie sprzyja pracom na zewnatrz. Drugim rozwiazaniem jest wylaczyc bezpiecznik ze wszystkimi roletami, wprowdziac wiec wszystkie rolety w stan programowania i spowodowac by pilot mial mniejszy zasieg który obejmuje tylko jedna rolete tą która chce przypisac do kanalu na pilocie, cykl taki powtorzyc tyle razy ile rolet. Pytanie zatem czy znacie jakis domowy sposob, moze mozna włożyć pilot do jakiegoś worka , tak by ograniczyc jego zasieg na chwile by złapął tylko najbliższa rolete??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 07.02.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Ciężko będzie tak zrobić aby nie znalazł innej włączonej chyba pozostaje ci tylko podłączanie każdej osobno bo w mobilusie nie ma też opcji zaprogramować pilot od pilota przy mobilusie z odbiornikiem nie można też zrobić włącznika klawiszowego więc nawet tu nie ma jak się podpinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 07.02.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Tak jak pisze Witek, ja już się dawno wyleczyłem z takich rozwiązań. Przyszłym inwestorom zalecam moduł radiowy podtynkowy, wbudowany w przełącznik lub np. silnik selve, który można niezależnie od wbudowanego radia podpiąć pod przełącznik. Mało osób wykonuje silniki na oddzielnych bezpiecznikach ze względu na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafyc 26.03.2013 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Witam ponownie, minelo pare chwil, a moj zaprogramowany ponownie pilot HTC znow sie rozprogramowal i nie podnosi rolet, jakie moga byc tego przyczyny? Czesc rolet sie nie rozkodowala, a czesc nie chce sie otworzyc..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts