zygabb 07.02.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam, Mam taki problem: mieszkam w nowym bloku i noszę się z zamiarem wymiany jednego z grzejników. Instalacja jest pod podłogą, na klatce schodowej jest szafa z ciepłomierzami i zaworami na zasilaniu i powrocie każdego mieszkania. Zakładam, że jak zamknę zasilanie i odłączę grzejnik woda z instalacji znajdzie się w moim salonie... czego wolałbym uniknąć bo moja zona zna karate:) Czy jest jakiś sposób, żeby zrobić to bez większych strat i obrażeń? Sprawdzałem rury pod grzejnikiem i żadnych zaworów tam nie ma. Będę wdzięczny za każdą rozsądna podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 07.02.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Czy blok należy do jakiejś spółdzielni? Jeśli tak ich hydraulik może zakręcać wodę sam tego nie powinieneś robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 07.02.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 zakręc zasilanie i powrót i hulaj dusza , wody pocieknie może pół wiaderka - wiaderko i po wszystkim , odkręć dolny śrubunek , pod dolny podstaw miskę i górnym odkręcając delikatnie regulujesz spływ wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 08.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Doprecyzuj, bo może nie mieć o tym pojęcia. Na klatce zamykasz raz, na zaworach przy samym grzejniku dwa. A więc dwa kurki na klatce, a w domu powrót(często imbus jest potrzebny) i na dojściu głowica termostatyczna na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.02.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Doprecyzuj, bo może nie mieć o tym pojęcia. Na klatce zamykasz raz, na zaworach przy samym grzejniku dwa. A więc dwa kurki na klatce, a w domu powrót(często imbus jest potrzebny) i na dojściu głowica termostatyczna na zero. compi czytaj uważnie - nie zamknie na grzejniku bo nie ma - musi spuścić sobie, najlepiej korkiem wode w instalacji mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 08.02.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Często ludzie tu pytający nawet nie wiedzą co mają za wyposażenie. Nowy blok i nie ma zaworów zwrotnych? Jeśli nie ma ich tam to faktycznie może wiader zabraknąć : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.02.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Często ludzie tu pytający nawet nie wiedzą co mają za wyposażenie. Nowy blok i nie ma zaworów zwrotnych? Jeśli nie ma ich tam to faktycznie może wiader zabraknąć : ). zwrotnych??? chyba odcinających - grzejnikowych, podgrzejnikowych, powrotnych nie no wiader to nie, on wie że na klatce ma zawory na odejściu od pionu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EcoEnergyPower 08.02.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Witam na forum. W przypadku jeżeli blok należy do spółdzielni- warto o całej wymianie jak i planowanym remoncie powiadomić administrację budynku. Samemu na pewno nie robiłbym nic na własną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 08.02.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 zwrotnych??? chyba odcinających - grzejnikowych, podgrzejnikowych, powrotnych nie no wiader to nie, on wie że na klatce ma zawory na odejściu od pionu Gentox, ja mam wrażenie że Ty zapomniałeś że to forum dla zwykłego człeka, a nie branżowe. Powtórzę, ludzie nawet nie mają pojęcia, że za tą srebrną nakrętką na trójniku na dole pod grzejnikiem, kryje się taka mała śrubka, służąca do odcięcia powrotu wody z tegoż grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 08.02.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Witam na forum. W przypadku jeżeli blok należy do spółdzielni- warto o całej wymianie jak i planowanym remoncie powiadomić administrację budynku. Samemu na pewno nie robiłbym nic na własną rękę. W przypadku jak sie nie ma zielonego pojęcia jak najbardziej , i jeszcze sąsiadów bym poinformował że czeka ich potop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.02.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Gentox, ja mam wrażenie że Ty zapomniałeś że to forum dla zwykłego człeka, a nie branżowe. Powtórzę, ludzie nawet nie mają pojęcia, że za tą srebrną nakrętką na trójniku na dole pod grzejnikiem, kryje się taka mała śrubka, służąca do odcięcia powrotu wody z tegoż grzejnika. fakt, czasami zapominam masz rację inna sprawa, że nie pytam na forum dla szewców jak se tanio buty z krokodyla zrobić bo w te wakacje jadę do egiptu - nigdy nie przyszło by mi to do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts