Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problematyczna wymiana grzejnika w nowym bloku

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem: mieszkam w nowym bloku i noszę się z zamiarem wymiany jednego z grzejników. Instalacja jest pod podłogą, na klatce schodowej jest szafa z ciepłomierzami i zaworami na zasilaniu i powrocie każdego mieszkania. Zakładam, że jak zamknę zasilanie i odłączę grzejnik woda z instalacji znajdzie się w moim salonie... czego wolałbym uniknąć bo moja zona zna karate:)

Czy jest jakiś sposób, żeby zrobić to bez większych strat i obrażeń?

Sprawdzałem rury pod grzejnikiem i żadnych zaworów tam nie ma.

Będę wdzięczny za każdą rozsądna podpowiedź.

Doprecyzuj, bo może nie mieć o tym pojęcia. Na klatce zamykasz raz, na zaworach przy samym grzejniku dwa. A więc dwa kurki na klatce, a w domu powrót(często imbus jest potrzebny) i na dojściu głowica termostatyczna na zero.

compi czytaj uważnie - nie zamknie na grzejniku bo nie ma - musi spuścić sobie, najlepiej korkiem wode w instalacji mieszkania

Często ludzie tu pytający nawet nie wiedzą co mają za wyposażenie. Nowy blok i nie ma zaworów zwrotnych? Jeśli nie ma ich tam to faktycznie może wiader zabraknąć : ).

zwrotnych??? chyba odcinających - grzejnikowych, podgrzejnikowych, powrotnych

nie no wiader to nie, on wie że na klatce ma zawory na odejściu od pionu :)

zwrotnych??? chyba odcinających - grzejnikowych, podgrzejnikowych, powrotnych

nie no wiader to nie, on wie że na klatce ma zawory na odejściu od pionu :)

Gentox, ja mam wrażenie że Ty zapomniałeś że to forum dla zwykłego człeka, a nie branżowe. Powtórzę, ludzie nawet nie mają pojęcia, że za tą srebrną nakrętką na trójniku na dole pod grzejnikiem, kryje się taka mała śrubka, służąca do odcięcia powrotu wody z tegoż grzejnika.

Witam na forum. W przypadku jeżeli blok należy do spółdzielni- warto o całej wymianie jak i planowanym remoncie powiadomić administrację budynku. Samemu na pewno nie robiłbym nic na własną rękę.

W przypadku jak sie nie ma zielonego pojęcia jak najbardziej , i jeszcze sąsiadów bym poinformował że czeka ich potop...

Gentox, ja mam wrażenie że Ty zapomniałeś że to forum dla zwykłego człeka, a nie branżowe. Powtórzę, ludzie nawet nie mają pojęcia, że za tą srebrną nakrętką na trójniku na dole pod grzejnikiem, kryje się taka mała śrubka, służąca do odcięcia powrotu wody z tegoż grzejnika.

fakt, czasami zapominam :) masz rację

inna sprawa, że nie pytam na forum dla szewców jak se tanio buty z krokodyla zrobić bo w te wakacje jadę do egiptu - nigdy nie przyszło by mi to do głowy