Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, będzie wyglądać zdecydowanie źle. Rozumiem, że chcesz uzyskać ścianę kolankową minimum 130cm? W tym drugim projekcie pokoje na poddaszu też mają skosy, ale nie otwierają mi się przekroje, więc nie wiem dokładnie od jakiej wysokości. No i ten drugi projekt ma ten portyk na froncie właśnie celem zniwelowania efektu wyższej ścianki kolankowej. W przypadku lukarny to już nie zadziała.

A ja myślę że powinnaś dalej szukać " idealnego " projektu. Przy pierwszym pisałas że jest wymarzony i spełnia wszystkie wasze wymagania a dziś pokazujesz zupełnie inny. To nie jest zarzut, wbrew pozorom wybór projektu wcale nie jest łatwy. Na Twoim miejscu przejrzałabym jeszcze wiele projektów, ewentualnie zdecydowałabym się na projekt indywidualny.

Takie zabiegi byłyby konieczne dla zachowania atrakcyjnego wyglądu. Pamiętaj, że przesunąć można też przedścianki i wówczas uzyskuje się wyższe ściany w pokojach poddasza, ale zmniejsza się ich powierzchnia. I szczegół - standardowe szafy mają bodaj 194cm wysokości. :)

Szukaj ideału - Scarlet dobrze radzi.

no wiem, ale ja juz przejrzałam tysiące tych projektów i znalazlam 2 domy ktore spelniaja nasze oczekiwania tamten tylko ze średnio użyteczny i drogi i ten ktory wydawal sie byc idealny tylko ze chcielismy troche chociaz podniesc scinamy... nie wiem bede jeszcze szukac ale wszystkie projekty ktore przegladam widze juz po raz 2-3 ;/

Na pewno jest jeszcze wiele projektów których nie widziałaś :) Gdzie szukasz ?

ja na Twoim miejscu zdecydowałabym się na projekt indywidualny, tak jak napisała Scarlet, na projekt co pokazałaś wydasz 2600 plus adaptacje, zmiany i wyjdzie Ci tyle ile indywidualny. Ja np.też przejrzałam mnóstwo projektów, nie mówiąc o wydanej kasie na katalogi, ale każdy projekt nie był idealny i za dużo zmian chciałam wprowadzać. I mimo, że mój dom będzie miał ok 90m2, to zdecydowałam się na indywidualny, przynajmniej wiem, że będę miała idealnie dopasowany do moich potrzeb. Jak już bardzo chcecie tak duzy dom i zamiast podnosząc ściankę kolankową, żeby uzyskać piętro, poszukaj domu piętrowego, np.:

http://z500.pl/projekt/Zx29,Wspolczesna-willa-z-pelnym-pietrem-duzym-salonem-i-kuchnia-oraz-garazem-w-bryle.html

http://z500.pl/projekt/Zx24,Wspolczesny-dom-z-pelnym-pietrem-dodatkowy-pokoj-na-parterze-i-garaz-w-bryle.html

http://www.mgprojekt.com.pl/szmaragd-3

Mają ładne kopertowe dachy, sporą powierzchnię i pełne piętro

Architekt nie odpowiada finansowo za swoje "wróżby kosztorysowe". Dobrze dla architekta. :)

290 m2 * 3 tysiące (zakładając, że warunki gruntowo-wodne doskonałe) i wychodzi 870 tysięcy. I dopiero teraz można mówić, że dom jest pod klucz.

A dom typowo reprezentacyjny i sporo rozwiązań ma fajnych, ale - wielkie okna (na którą stronę wypadną? północ? wschód?), bardzo duży hol (większy od kuchni, gabinetu i każdej sypialni w domu), kuchnia w wersji z projektu bardzo niewygodna do pracy.

ja osobiście podziwiam ludzi, którzy budują tak duże domy. Tylko później (jak zdążyłam zaobserwować) albo te domy są nie wykończone, albo są tak wykończone, że szkoda gadać, albo w stanie surowym zamkniętym czekają, aż ktoś zechce je kupić (u mnie w miasteczku taki jeden właśnie stoi, bardzo podobny do tego co pokazałaś) Jak już się ktoś porywa na taką wielką wille, to wydaję mi się, że powinien być przygotowany finansowo. 600tyś do duża kwota, ale ja nie wierzę, że ten dom wybudujecie za tyle. Góry nie chcecie na razie wykańczać, jak nie zrobicie tego od razu, to przez następne 10 lat będziecie tak mieli (nie żebym tak życzyła). Dlatego napisałam o dzienniku, żeby móc się na koniec przekonać, że się Wam udało. Mój dom będzie miał po podłogach 110m, 90 użytkowej plus garaż w bryle i życzyłabym sobie, żebym zmieściła się w 250tyś.

Ja tylko ku przestrodze. Mój szanowny sąsiad buduje od trzech lat takiego wielkiego gargamela. 250m2 po podłodze + poddasze + piwnica. Posiadając nienajgorsze dochody doprowadził dom do stanu używalności czyli zrobił tynki, podłogi na parterze i już się wprowadził. Piwnica nieskończona, na poddaszu magazyn materiałów budowlanych, brak ocieplenia i czarna papa na dachu. Dwie dorosłe osoby i dwójka dzieci. Mówi, że nie spodziewał się, że chałupa będzie taka duża:D. Współczucia dla żony, powierzchnia do sprzątania jak w markecie. Pomijam temat ogrzania takiej kubatury. Niech moc będzie z nimi, a rozsądek z nami :D. Pozdrawiam

Na wycenach się nie znam, więc tu nic nie jestem w stanie dodać. Zwrócę tylko uwagę, że ten dom ma salon na dwie kondygnacje, więc z dołu będzie widać to, co na piętrze. Żeby to jakoś wyglądało, piętro musi być przynajmniej częściowo wykończone (tzn. drzwi wstawione, ściany pomalowane itp.).

tak czytam te wasze komentarze które są tak strasznie na nie... nie wiem skad wynika wasz pesymizm. Gdyby wszyscy tak myśleli na temat takich domów nikt by ich nie budowal a jest ich przeciez pelno. Co do kosztow po dzisiejszych mrożących odpowiedziach poszperalam trochę i necie i znalazlam kilka forum na ktorym wypowiadali sie ludzie ktorzy faktycznie wybudowali ten dom. Udało mi się zadzwonić do jednej z rodzin która ten dom zaczęła budowac w 2012 roku, obecnie juz w nim mieszkaja i jak sie okazuje stan deweloperski kosztował ich ok 470tys. Zreszta panstwo ci byli tak mili ze zgodzili sie abym mogla zobaczyc ich dom. A z tego co widzialam w galeriach udostępnianych nich dom wcale nie był "biednie" wybudowany. Zatem pytanie skąd wam się rodzą sumy 870tys? ten dom ma 204m powierzchni użytkowej a przecież piwnic i garażu nie bedę sobie wykladać w marmurach... a co do ogrzewania, moja siostra ma 300m dom i maja piec gazowo-wsadowy, do tego kominek i koszty ogrzewania tego domu wychodzą jej w granicach 600-800max zl na miesiac wiec cena 1500 tez kosmiczna. no coż dziękuje wam za wszystkie wasze opinie,

Ja należę do tych optymistów, wybudowałem duży dom z pełną piwnicą i nie żałuję :) Mieszkam czwarty rok.

Miałem projekt indywidualny. Też chcieliśmy na początku zostawić otwarty salon na poddasze, ale szkoda nam było miejsca na poddaszu, więc z tego zrezygnowaliśmy.

Co do kosztów to dla stanu deweleperskiego musisz brać pod uwagę powierzchnię całowitą, w Twoim przypadku 360m2, pamiętaj budujesz dom, który ma po podłodze 360m2, wylewkarz prawdę Ci powie :) Powierzchnia użytkowa to ściema marketingowa :)

No może te 204 m2 to na te "marmury"

Budowałem 2008/2009 i myślę że 800 tys. na biedę starczy, ale na mniej bym nie liczył.

Masz pytania to pytaj?