dwiemuchy 12.02.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Swoją drogą ja upewniłbym się jeszcze raz co do MPZP - bo spora część gmin podkrakowskich raczej nie pozwala na piętrowe domy czy też na dachy o tak małym spadku (kilka MPZP które przeglądałem szukając działi - wszędzie dach 35-45 stopni, zabudowa z poddaszem użtkowym). Jak dla mnie podane 200k za stan surowy to zdecydowanie zbyt mało - nie wiem czy macie już wycenę od fachowca, ale przynajmniej wycena za robociznę powinna dać jakieś pojęcie. Dużo przeszkleń, więc za to też zapłacicie no i wykończeniówka - tego też trochę będzie (zwłaszcza że kosztorysy uwzględniają raczej wykończeniówkę najtańszym kosztem, a chyba nie o to chodzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 12.02.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 tak czytam te wasze komentarze które są tak strasznie na nie... nie wiem skad wynika wasz pesymizm. (...) Zatem pytanie skąd wam się rodzą sumy 870tys? (...) no coż dziękuje wam za wszystkie wasze opinie, Mój "pesymizm" wynika między innymi z tego, że znam ceny materiałów i robocizny, zwracam uwagę na rozwiązania w projekcie, które znacznie podbijają cenę w stosunku do rozwiązań standardowych i z autopsji wiem, jak bardzo trzeba zasuwać samemu na budowie, żeby z kosztami zejść w okolice 2 tysięcy za metr, co najwyraźniej planujesz nic jednocześnie nie wspominając o własnym wkładzie pracy. Sumy się nie rodzą - są wynikiem mnożenia kwoty wielokrotnie potwierdzonej przez forumowiczów, którzy zakończyli budowy, budowali systemem gospodarczym ale nie własnoręcznie i wykańczali w standardzie określanym jako średni. No cóż, pozostaje mi życzyć, aby warunki zabudowy pozwoliły na wybudowanie wymarzonego domu i w podanej kwocie udało się zamieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 tak czytam te wasze komentarze które są tak strasznie na nie... nie wiem skad wynika wasz pesymizm. To realizm, nie pesymizm. A wielu wypowiadających się już wybudowało/buduje/jest na starcie budowy i trzeba się zastananowić nad ich jednomyślnością... Ja sam jestem życiowym optymistą, ale Twoje podejście jest mega optymistyczne, aż nawet niefrasobliwe. Oczyma duszy już mieszkasz w tym domu, a nawet nie wiesz, czy MPZP pozwoli o staranie się o PnB. Nawet jeśli tak, to tej wiosny nie wystartujesz z budową (o ile nie masz znajomości w Urzędzie miasta). Miesiąc minie, zanim otrzymasz mapę do celów projektowych, dwa tygoddnie na uzyskamie warunków przyłączy, potem adaptacja kolejny tydzień i do 65dni oczekiwania na decyzję urzędu. Później jeszcze dwa tygodnie na uprawomocnienie i już wystarczy zgłosić rozpoczęcie robót, po czym, po kolejnym tygodniu można wbijać pierwszą łopatę. Masz już umówioną ekipę ? Bo może trzeba będzie poczekać jeszcze jeden miesiąc, aż zwolni im sie termin ? Co do kosztów - nie traktuj tego domu jak budynek o 200m2. Nie na każdym metrze będą może marmury, ale pod te metry trzeba będzie wykopać sporą dziurę w ziemi, wylać jakąś podłogę, obudować ścianami postawić strop(dach). Ocieplić, ogrzać itp, itd... Budowa domu to nie zakup zagranicznej wycieczki z folderu. Emocje trzeba umieć odłożyć na półkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 13.02.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Swoją drogą ja upewniłbym się jeszcze raz co do MPZP - bo spora część gmin podkrakowskich raczej nie pozwala na piętrowe domy czy też na dachy o tak małym spadku (kilka MPZP które przeglądałem szukając działi - wszędzie dach 35-45 stopni, zabudowa z poddaszem użtkowym). Mogę tylko potwierdzić , oglądałem w Krakowie i na południu od Krakowa wiele działek i wszystkie miały zapis ,że max wysokość kalenicy zwykle 6-7m , kilka razy było 9 metrów .A osiągnąć te pierwsze wysokości przy domu z poddaszem jest bardzo ciężko a z pełnym piętrem niemożliwe .Bo do tego był przepis ,że kąt dachu czasem był 40 stopni a zwykle 45 . Także posłuchałbym przedmówców i to sprawdził. Swoją droga jest jakaś tolerancja czy bardzo się czepiają o 30-50cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajgon 13.06.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Temat moze kuz troche umarł ale odświeżam ponieważ kończe budowe lk 827- podobny ,ciut mejszy. Stan deweloperski zamknął się w 500k. Jednak nie oszczędzałem na materiałach( ytong,styro grafit, pompa ciepła,rekuperator mitsubishi itp.). Najdroższy jest dach- musi być karpiówka,podbitka najlepiej z desek elewacyjncy bo trzeba ciąć po łuku. Cały dach materiał plus robocizna wyniósł ok. 140 k. Wykonczenie to juz inna rzecz - ja szacuje 300 k ale to sprawa indywidualna. Jedno jest pewne- drugiego takiego domu prawdopodobnie nie ma w całym województwie w którym mieszkam- i to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 14.06.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Jedno jest pewne- drugiego takiego domu prawdopodobnie nie ma w całym województwie w którym mieszkam- i to jest najważniejsze. W moim województwie też nie widziałam realizacji tego projektu. Dzięki za podanie kosztów. Projekt w podobnym stylu, z tym, że w LK&671 jest jeszcze piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts