Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgotne miejsca na chudziaku

turalyon

Recommended Posts

Witam. Zauwarzyłem w zimie że na chudziaku pijawiły mi się 3 wilgotne plamy wielkosci 10x10cm, przy wewnetrznej scianie fundamentowej (przy kominie). Od 3 miesięcy są tej samej wielkosci, po wysuszeniu i deszczach znowu sie pojawiają, ale mają max 10x10. Wygląda na to że sciana fundamentowa ciągnie wilgoć która wychodzi na chudziaku - widocznie uszkodziła sie izolacja z izohanu wl. Czy jak później bedzie na tym izolacja z 2warstw papy to problem się rozwiąże? Chudziak około 10cm nad ziemią, pod nim z 30cm gruzu i tyle samo pospółki. Fundament siega az do gliny, wiec pewnie wilgoc z budowy nie ma gdzie w dół uciec

Gliny nie usuwałem Na gline trafilem idealnie tak jak miały byc wylane fundamenty, czyli na 1.20m, ale prawda jest taka że stopa leży na glinie i woda która np w czasie opadów dostawała się do wewnątrz fundamentów nie odpływała stamtąd. Jak zasypywałem fundamenty były such, ale było wtedy z 30stopni i chudzik był baaaardzo obficie polewany Tak samo jak później nie było dachu były takie urwania chmury że na parterze stała mi woda i wchłaniała sie w ten chudzik. Zastanawiam się własnie czy nie ma tego problemu że zebrała się wsrodku fundamentów woda, która bedzie mi się wchłaniać w tą glinę wiele lat. No ale przecież każdy wiele domów z drógiej strony ma tak jak mój że fundamenty są na glinie Edytowane przez turalyon

Działka jest pewna, dziadek kupił 70lat temu 1h i od tego czasu rodzina zbudowała na tym terenie z 5 domów. Najpierw jest z 30cm dobrej ziemi, potem z 80 wymieszana glina z ziemią i piaskiem, a na około 1.20 zaczyna się taka glina że łopate na 2cm moćna wbic - jak skała. Jakieś 50m od działki płynie strumyk, którego górna warstwa wody wypada tak 10cm poniżej mojej stopy fundamentowej - cała woda opadowa wnika w ziemi i spływa do tego strumyka - tak dzi na działce jest suchutko. Dodatkowo są porobione dreny ceramiczne.

Tak że działka sucha - ale może żeczywiscie zrobiła mi się wanna na której dnie nazbierała mi sie woda z budowy i bedzie tam teraz stać jakis czas

Jak bede robił przyłącze wodne do podkopie kawałek pod fundamentem i zobacze czy zacznie coś wyciekać. Najwyżej wtedy jakoś to usune. Potem już nic sie tam nie dostanie

Edytowane przez turalyon

turalyon IMHO robisz widły z igły, a masz małe plamki na chudziaku co jest całkiem normalne. Przecież po to na etapie wykończenia podłogi, daje się na chudziaka folię lub papę, aby się od tej wilgoci odizolować. Co do gruzu to zgodzę się z opiniami powyżej, że zrobiłeś błąd gdyż jest duże prawdopodobieństwo, że z czasem to wszystko się obniży.

jeśli nie masz kałuż na chudziaku po kilka cm wysokich to bym się nie przejmował. To jest beton - ma prawo ciągnąć wilgoć. Najlepiej obserwuj jak najdłużej, bo nie wiadomo co będzie za jakiś czas, ale solidna izolacja pozioma to odetnie. Jak będą roztopy to będzie dobry test....

Ja po budowie miałem wszędzie morko, później podeschło i na wiosnę po roztopach pojawiły się małe plamy, ale nigdy więcej niż tylko plamy - mam chudziaka w piwnicy 2,5 roku i od roku nie ma żadnych plam...

Nie ma szans - ten gruz to byłe lite kawałki betonu grubosci 30cm, ułorzone na płasko. Tak wiec nie ma szans by osiadły. No własnie tez na początku wydawało mi się że to normalne, ale jak nikt nie napisał nic takiego na forum pomyślałem że jednak nie

Rozmumiem że układałeś je jak puzle nie zostawiając szczelin - to ty masz płytę fundamentową 30cm a nie podbudowę z gruzu pod chudziakiem, to mów tak od razu :cool:

• 3 months później...

a nam też wychodzą mokre plamy na chudziaku i to tylko z jednej strony domu:(

Fundament jest dobrze zaizolowany styropian 10 cm i te czarne mazidła itd.

robimy test, bo mieliśmy ułożone drzewo z jednej strony domu tuż pod ścianą i zastanawiamy się czy to mógł być brak wentylacji i przepływu powietrza tym bardziej, że na tę ścianę często pada deszcz.

drzewo odłożyliśmy w inne miejsce i będziemy dalej obserwować. ogólnie to jesteśmy zmartwieni tymi plamami :( mam nadzieję ze to nie będzie nic poważnego