Gość 06.06.2002 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 No właśnie. Jak w temacie. Niedługo będę robił tynki zew. wap-cem. Zdecydowałem się na nie, bo chyba nie ma sensu kłaść czegoś lepszego (czyt. "droższego") na ścianę grubości około 50 cm (max w poprzek + pianka + 1/2 suporex). Czy możecie mi doradzić, czym pomalować ten tynk? Majster doradza zwykłą emulsję zewnętrzną (jaki tynk, taka farba...), ja myślałem o farbie silikatowej lub czymś takim. Jak to wygląda z Waszego punktu widzenia? Jak mogą kształtować się koszty farby w jednym i drugim wypadku? Z góry dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.06.2002 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 I jeszcze jedno mi się przypomniało... Facet od tynków polecił mi kupić do tynkowania piasek z glinką. Coś mi tu nie pasuje, bo według mojej małej wiedzy piasek do tynków piwinien być czysty a glina w każdym kruszywie traktowana jest jako zaieczyszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 06.06.2002 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 Może chodziło mu o mułek(jest drobniejszy,tynk jest gładszy ale strasznie się zaciera) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.06.2002 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 Jesli chodzi o cenę farb to niestety nic na ten temat nie wiem. Natomiast, podejrzewam, że chodzi o tzw. żółty piasek - czyli rzeczny. Jest on zanieczyszczony i nienadaje się ani do betonu ani do wylewek podłogowych. Jest za to tańszy i wystarczający do tynków. Można go spokojnie używać. Przy kładzeniu tynków ważniejsze są umiejętności pracownika i jego staraność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.06.2002 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 Dzięki za informacje. Czy ktoś może coś jeszcze dorzucić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MStan 09.06.2002 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2002 Cześć pozdrawiam.może ten facet od tynków miał na myśli zaprawę do tynkowania z dodatkiem gliny, która w znacznym stopniu poprawia przyczepnośćzaprawy. pozdrawiam Stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 10.06.2002 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 Miałem wybraną farbę do elewacji - CALSILIT firmy KABE. Podobno trwała i stosunkowo niedroga.Ostatecznie zdecydowałem się jednak na tynk polikrzemianowy NOVALIT firmy KABE. Efekt estetyczny jest jednak lepszy i trwałość nieporównywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.06.2002 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 Ważna jest jakość, ważna jest trwałość... Dla mnie ważny jest również koszt w odniesieniu do przyszłych efektów... Na co mogę liczyć w przypadku tynku takiego jak Twój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 11.06.2002 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2002 Bardzo dobra paroprzepuszczalność (ważne przy BK)Własności antystatyczne - nie łapie brudu, a jak się zbrudzi to można myć karcherem (nie zawiera żywic).Jak się znudzi kolor, można bez problemu przemalować farbą krzemianową, nie zmieniając własności tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts