denis911 07.02.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) WitamMam nadzieje, że pisze w dobrym dziale - jeśli nie proszę o przeniesienie do właściwego. Szukałem odpowiedzi w necie na moje pytanie, ale nigdzie nic konkretnego nie mogę znaleść. Otóż mamy już projekt z PnB i dach naszego domu wg. projektu ma być dwuspadowy, ale doszliśmy z żoną po wielu namysłach do wniosku że wolelibyśmy najprostszy kopertowy. Dom jest w kształcie kwadratu, parterowy bez poddasza użytkowego i sama wysokość dachu nie uległaby zmianie. Jak wygląda sytuacja od strony prawnej, tzn co musimy właściwie w tej sytuacji zrobić? Zmiana w projekcie jest oczywista ale czy konieczne będzie nowe PnB? Czy coś jeszcze?Na forach są różne wzmianki o tym ale nic konkretnego popartego przepisami. Dlatego byłbym wdzięczny za podanie mi informacji jak to się odbywa. Wole najpierw popytać na forum zanim spytam kierbud-a bo on może mnie zbyć czymkolwiek. Dziękuje i pozdrawiam Edytowane 7 Lutego 2013 przez denis911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.02.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 To po co masz kierbuda? tak to jest jak się bezmyślnie dom z biedy buduje. Najpierw sprawdź co masz w WZ lub MPZP, w MPZP lubią strasznie doszczegółowywać detale. potem spytaj kierbuda, potem udaj się do nadzoru budowlanego i zapytaj czy projekt zamienny wystarczy. Na moje oko zależy od nadzoru, przepisy w Polsce to jedno a interpretacja drugie. Ale ponieważ PnB na projekt który złożyłeś to nie tylko rzuty ale i elewacje itd to śmiem podejrzewać że tak łatwo nie będzie. Chociaż kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denis911 07.02.2013 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Kolego ja nie potrzebuje domysłów, potrzebuje informacji z 1 ręki. Akurat nic nowego nie wniosłeś do mojego pytania. Zapytać kierbuda zawsze mogę ale skąd mam wiedzieć, że nie nawciska mi czegokolwiek żeby tylko wybić mi to z głowy. Oni chcą najchętniej dostać tylko kasę i więcej się nie pokazywać. Dlatego potrzebuję informacji co mówi prawo w przypadku mojej sytuacji i jak sprawa wygląda w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.02.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 W trakcie budowy zdarzają się pewne zmiany w projekcie, są to tak zwane "odstępstwa" .Mamy odstępstwa istotne i nieistotne. Jeże są odstępstwa istotne , trzeba uzyskać nową decyzję.Które odstępstwa są istotne mówi Prawo Budowlane art.36s ust. 5"Art. 36a.1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warun-ków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32–35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.4. (uchylony).5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych wa-runków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwo-lenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, po-wierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,3) (uchylony),4) (uchylony),5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenuoraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.'Należy udać się do projektanta który robił adaptację projektu i plan zagospodarowania działki . Zgodnie z punktem 6 on decyduje.W mojej ocenie zmiana kształtu dachu w Twoim przypadku nie jest odstępstwem istotnym , ale trzeba znać warunki zabudowy które są określone w WZ lub MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.02.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Dzięki Zbigniew100..I mów takiemu że WZ czy MPZP najważniejsze to nie wierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denis911 08.02.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Kolego gentoonx radze nauczyc sie czytac ze zrozumieniem, WZ to byl pierwszy dokument do ktorego zajrzalem ale niestety nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie "Zmiana w projekcie jest oczywista ale czy konieczne będzie nowe PnB? " wiec prosze cie jesli nie masz nic madrego do powiedzenia to nie zabieraj wiecej glosu.Pytam tu ludzi ktorzy maja wiedze i przechodzili przez cos takiego a nie teoretykow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.02.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 prosisz, i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.02.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Kolego gentoonx radze nauczyc sie czytac ze zrozumieniem, WZ to byl pierwszy dokument do ktorego zajrzalem ale niestety nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie "Zmiana w projekcie jest oczywista ale czy konieczne będzie nowe PnB? " wiec prosze cie jesli nie masz nic madrego do powiedzenia to nie zabieraj wiecej glosu. Pytam tu ludzi ktorzy maja wiedze i przechodzili przez cos takiego a nie teoretykow. Panie kolego , prowadziłem budowę domu w Krakowie , zmiana kształtu dachu bez konieczności zmiany pozwolenia . I co , czy to panu w czymś pomoże ? Nie . Od tego jest Projektant , który sprawdzi warunki miejscowe i podejmie decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 08.02.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 racja,wystarczy że będzie zapis w MPZP o długości kalenicy i już może być problem ze szczegółami dach kopertowego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 08.02.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Tak, decyzje podejmuje tylko i wyłącznie projektant. Wg mnie jest to zmiana istotna ze względu na zmianę kubatury budynku. A więc i nowe PnB: [h=5] Art. 36a. [/h]1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32–35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.4. (uchylony).5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji, (uchylony), (uchylony), zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części, ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi. 6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts