Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alarm w domku - prośba o poradę w doborze podzespołów

Recommended Posts

Witam,

kompletuje zestaw alarmowy do mojego domku – i mam prośbę o poradę:

Oto rzuty domku:

a) parter

Alarm - parter.JPG

K – kontraktron

Cz - czujka

b) poddasze

Alarm - poddasze.JPG

kratka to oczywiście okno połaciowe

c) strych

Alarm - strych.JPG

AN – aparat nawiewny systemu DGP z by-pass'em

w – wejście na strych – schody strychowe

Cz – czujka

Cz D – czujka dymu

Podzespoły:

1)centrala alarmowa Satel Integra 32

2)manipulator INT-KLCD-GR – 2 szt.

3)czujki ruchu – 7 szt.; 5x – Bosch BPR2-W12; 2x – BPR2-WP12

(czujka dualna – do salonu na parterze, i na strych)

4)czujka czadu – Satel DG-1 CO

5)sygnalizator zewnętrzny – Satel SP-4006

6)sygnalizator wewnętrzny – Satel SPW 210

7)moduł ethernetowy ETHM-1 (do sterowania systemem przez internet lub komórkę)

8)generator komunikatów głosowych Satel VMG-16 (otrzymywanie komunikatów głosowych o operacjach lub dowolnych zdarzeniach w systemie) – czy to w ogóle potrzebne?

9)moduł komunikacyjny GSM-4S (powiadamianie SMSem o alarmie lub innym zdarzeniu)

10)moduł głosowy INT-VG (powiadamianie komunikatem głosowym o alarmie lub innym zdarzeniu)

11)drugi moduł komunikacyjny GSM-4S (zwiększenie pewności powiadamiania)

12)trzeci moduł komunikacyjny GSM-4S (do sterowania alarmem przez telefon)

13)obudowa z transformatorem Satel OMI-3

14)akumulator 17 Ah

I tu pytania:

1.czy mniej więcej dobrze to wymyśliłem? Sensownie zebrane komponenty?

2.szczególnie gubię się w tych modułach komunikacyjnych – sugerowałem się konfiguratorem ze strony Satela; nie do końca rozumiem dlaczego jest potrzebny jednocześnie moduł ethernetowy ETHM-1 i komunikacyjny GSM-4S – czy po to, żeby było jak przesłać te informacje?

3.mam wątpliwości czy to mi wszystko wejdzie do obudowy? (330x405x110 mm)

Pozdrawiam i proszę o wszelkie wnioski :)

Na parterze proponuje 2 czujki w tym chyba salonie?

Po co ci czujka czadu na strychu?

Nie wiem po co ci aż tyle modułów GMS i innych.

I myślę że Integra 32 to za bogata centrala jak na taki system.

Wystarczy CA10 + moduł GMS (powiadamianiem SMS, proste sterowanie). Chyba że chcesz koniecznie przez internet sterować?

...

1.czy mniej więcej dobrze to wymyśliłem? Sensownie zebrane komponenty?

2.szczególnie gubię się w tych modułach komunikacyjnych – sugerowałem się konfiguratorem ze strony Satela; nie do końca rozumiem dlaczego jest potrzebny jednocześnie moduł ethernetowy ETHM-1 i komunikacyjny GSM-4S – czy po to, żeby było jak przesłać te informacje?

3.mam wątpliwości czy to mi wszystko wejdzie do obudowy? (330x405x110 mm)

Pozdrawiam i proszę o wszelkie wnioski http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif

Jeżeli nie wiesz czy dobrze wymyśliłeś zatrudnij fachowca.

Tu poczytaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211371-alarm-do-stanu-surowego-zamknitego-potrzebna-opinia

Edytowane przez fenix2

Na parterze mają być 3 czujki: w salonie, łazience, pokoju obok.

Czujka czadu na strychu - strych obity płytami HDF + wyrzut by-pass'a do DGP..

Ilość modułów GSM i pozostałych - gdy używa się konfiguratora ze strony Satela - zadaje on szereg pytań (umieściłem je w nawiasie) - sam mam wątpliwość czy aż tyle modułów GSM jest potrzebnych - stąd właśnie moje pytanie.

Integra - ponieważ (zapomniałem wspomnieć tym) - będzie sterować częścią elektroniki domowej, póki co m.in. rekuperatorem.

Zatrudnienie fachowca - właśnie chce tego uniknąć, po każdym niby nawet dobrym muszę coś poprawiać.

1. Nie, no przecież rekuperatora się całkowicie nie wyłącza - t.zn. można to zrobić, ale raczej nie ma to sensu

- sterowanie - chodzi mi bardziej o procent wymiany powietrza.

Część instalacji robię na zaś - pod przyszła rozbudowę.

2. Czy ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?

1. Nie, no przecież rekuperatora się całkowicie nie wyłącza - t.zn. można to zrobić, ale raczej nie ma to sensu

- sterowanie - chodzi mi bardziej o procent wymiany powietrza.

Część instalacji robię na zaś - pod przyszła rozbudowę.

2. Czy ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?

Chodzi o to czy to ma być regulacjia płynna 0-100% czy na zasadzie ON/OFF.

Co chcę wiedzieć - otóż:

1. dlaczego GSM LT-2, a nie GSM-4S?

2. konfigurator podaje, że aby mieć dostęp przez komórkę muszę mieć drugi GSM-4S - czy istotnie tak musi być?

3. dlaczego konfigurator dubluje dwa urządzenia:

a) generator komunikatów głosowych Satel VMG-16 (otrzymywanie komunikatów głosowych o operacjach lub dowolnych zdarzeniach w systemie) – czy to w ogóle potrzebne?

oraz

b) moduł głosowy INT-VG (powiadamianie komunikatem głosowym o alarmie lub innym zdarzeniu)

4. pytanie, którego wcześniej nie zadawałem = czy do automatyki wystarczy Integra 32 czy potrzeba 128 WRL?

Pozdrawiam i dzięki za wszelka pomóc

Co chcę wiedzieć - otóż:

1. dlaczego GSM LT-2, a nie GSM-4S?

2. konfigurator podaje, że aby mieć dostęp przez komórkę muszę mieć drugi GSM-4S - czy istotnie tak musi być?

3. dlaczego konfigurator dubluje dwa urządzenia:

a) generator komunikatów głosowych Satel VMG-16 (otrzymywanie komunikatów głosowych o operacjach lub dowolnych zdarzeniach w systemie) – czy to w ogóle potrzebne?

oraz

b) moduł głosowy INT-VG (powiadamianie komunikatem głosowym o alarmie lub innym zdarzeniu)

4. pytanie, którego wcześniej nie zadawałem = czy do automatyki wystarczy Integra 32 czy potrzeba 128 WRL?

Pozdrawiam i dzięki za wszelka pomóc

1. GSM-4 Jest to moduł zapasowego toru łączności dla linii telefonicznej.

2. Co to znaczy mieć dostęp przez komórkę?

3. Nie wiem dlaczego dubluje nie używam konfiguratora. Penie żeby więcej wcisnąć klientowi sprzętu.

A czy to Ci potrzebne to sobie sam odpowiedz.

4. Wystarczy, ale do jakiej "automatyki"?

Ad. 2. Chodzi, o to, że konfigurator podaje moduł GSM 4S jako niezbędny do obsługi systemu przez telefon/smartfon.

Ad. 4. Nie mam gotowej koncepcji - raczej zbiór myśli - zakładam połączenie Integry z systemem typu Fibaro/Domiq (jeżeli sama nie da rady) - chcę móc sterować (z 1 punktu dostępu wewnątrz domu, a także zdalnie będąc poza) rekuperatorem, roletami, kamerami cctv - tym na początek.

Później może by doszło jeszcze oświetlenie i co da radę.

Ze względu na opór mojej małżonki przed zbyt inteligentnym domem wchodzą w rachubę tylko instalacje bezprzewodowe; do rolet przekaźnik musiałby być umieszczony w rozdzielnicy.

Moduł GSM4S nie jest elementem niesbędnym do obsługi przez tel. Tak naprawde jak masz moduł ETHM to on załatwia sprawę. Masz d tego aplikacje na smartfona i spokojnie sterujesz a nawet programujesz system.

a co do sterowania i automatyki domowej to zapomnij o systemie fibaro. Weż pod uwagę system LCN to jest naprawde dobry systemik. NAjważniejszą jego zaletą jest to że wykonujesz instalację elektryczną jak typową tylko że dajesz jedną żyłę wiecej np do oświetlenia zamiast 3x1,5mm to 4 x1,5mm ta dodatkowa żyła robi za magistralę. Następną zaletą jest to że system ten możesz zakładać z czasem lub jak będziesz miał na to pieniążki. System ten ma budowę modułową i każdy modół może działać autonomicznie a umieszczasz go w puszkach tak jak w przypadku fibaro. Firma Domiq zaś wyprodukowała specjalny moduł do sterowania przez sieć specjlanie dla firmy LCN.

Wykonaliśmy już kilka domów i częściowo automatykę na satelu jednak na tym najiwększym 128, a i tak wejść i wyjść jest bardzo mało. Jestm w stanie stwierdzić że satel nie jest zbyd dobrym systemem do sterowania automatyką. Jeden z mankamentów który przeszkadza jednamy z moich klientów to 3,5 s interwału czasowego pomiędzy np zapaleniem a zgaszeniem światła a jeśłi nie odczekasz tego czasu to ulego on wydłużeniu o kolejne 3,5s ;).

Jeśli będziesz potrzebował porad na temat satela jak i systemów automatyki to zapraszam

Pozdr,

Mariusz

wtf - jaśniej? o co Ci chodzi fenix2? Pisz pełnymi zdaniami, wszystkim będzie bardziej zrozumiale, no chyba, że nabijasz posty.

instalacja elektryczna położona, i kable do alarmu również - to miałem na myśli.

Pełnym zdaniem to będzie: What The Fuck?!

Postów nie nabijam wiesz gdzie mam liczbę postów?

Piszesz że kable położone od alarmu a wcześniej że będzie alarm bezprzewodowy. Masz rozdwojenie jaźni?