gentoonx 08.02.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) No taki dylemat mam szukam kolektorów próżniowych, które dadzą mi w ciągu roku ok. 9 500 kWh. Zakładając maksymalny uzysk z pola w okresie 01.11 - 01.03 na poziomie 700 kWh przy temperaturze 30^C proszę o sugestie co do producenta. Założenia:- kolektory podłączone do zbiornika buforowego 500ltr - odbiór energii zapewniony- temperatury użyteczne w poszczególnych miesiącach;03 - 47^C04 - 49^C05 - 55^C06 - 60^C07 - 64^C08 - 68^C09 - 30^C10 - 35^C- wielkość pola kolektorów dowolna- ekspozycja południowa- kąt nachylenia 26^- kolektory próżniowe, najlepiej direct flow, u-rurka, itp- gwarancja na kolektor nie mniej jak 5 lat- medium - glikol- byle nie Kingspan czy coś podobnego za 40 tyś, powiedzmy kolektory za ok. 20 000 netto może koledzy instalatorzy systemów solarnych mają jakieś typy, bo ja prawdę powiedziawszy doświadczenie w tym temacie mam znikome. Edytowane 16 Lutego 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.02.2013 01:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 No, panowie co jest? Nikt nie ma żadnej propozycji - nawet producent zmieniłem deko parametry po ostatnich obliczeniach nie wstydźcie się, podrzucajcie coś, w końcu zakładam, że macie ten rynek jakoś opanowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 A co będzie odbiorcą tego ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.02.2013 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 ty to wiesz - brud , prawie jak u ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 A widzisz.To mam taki ,ale niestety nie pod twoje wymagania finansowe.Za tani:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.02.2013 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 wiem, widziałem foty jak napisałem w wątku "jaśkowym" - człowiek z natury konserwatystą jest - ja trochę też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.02.2013 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 A widzisz.To mam taki ,ale niestety nie pod twoje wymagania finansowe.Za tani:lol2: Poza tym nie będę robił specjalnie izolacji dachu i papę kładł żeby być twoim nydar fanem i tak mam szacun do ciebie za to co zbudowales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 17.02.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Podane przez ciebie 9500 kWh rocznie zapewni Ci 6 kolektorów 20 rurowych. Czy chciałbyś zastosować zbiornik w zbiorniku np. 500/140? Czy może jakiś większy? Jaką masz powierzchnię domu i ile osób będzie korzystać z ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.02.2013 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Podane przez ciebie 9500 kWh rocznie zapewni Ci 6 kolektorów 20 rurowych. Czy chciałbyś zastosować zbiornik w zbiorniku np. 500/140? Czy może jakiś większy? Jaką masz powierzchnię domu i ile osób będzie korzystać z ciepłej wody? pytałem tylko o kolektory, podałem parametry temperaturowe dla mnie potrzebne niezależnie od wydatku. instalacja nie jest do CWU, nie potrzebuję doboru innych elementów. potrzebuję pole kolektorów, które przy założonych parametrach temperaturowych (nie ważne czy nagrzeje 500ltr czy 5000ltr) wygeneruje mi średniorocznie taką moc. Dziękuję ci za informację, mnie zależy bardziej na podaniu konkretnego producenta-dystrybutora.i typu kolektora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.03.2013 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 No i co, nikt więcej? No dobra, nie będę was męczył, skoro to za trudne dla was. swoją drogą WATT CPC15x6 będzie chyba odpowiednim rozwiązaniem - oczywiście z dopłatą jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 03.03.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Jak chcesz kolektory WATT to lepszy będzie model CPC9+.Moim faworytem są kolektory Paradigma CPC Star azzurro z tym, że medium to czysta woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.03.2013 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Jak chcesz kolektory WATT to lepszy będzie model CPC9+. Możesz przybliżyć dlaczego? Moim faworytem są kolektory Paradigma CPC Star azzurro z tym, że medium to czysta woda. Też uważam że są lepsze, ale muszą być całoroczne - nie ma o czym dyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 04.03.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 A nie są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.03.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Ty to masz wymagania.Napisałeś parametry i myślałeś ,że ci się producenci zwalą na łeb. ..instalacja nie jest do CWU,.......... Przepraszam a do czego jest dana instalacja???Mam solarki próżniowo rurowe i obliczanie się mam gdzieś.Jak na niebie słonko i nie tylko mają zagrzać ZCWU. Wymieniam serwisowo medium i patrzę w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.03.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Możesz przybliżyć dlaczego? Też uważam że są lepsze, ale muszą być całoroczne - nie ma o czym dyskutować Bezdyskusyjnie pracują cały rok... na wodzie. Mało tego, nowsze kolektory (AquaPlasma) mogą pracować już tylko na wodzie. Czemu Watt CPC9+ a nie CPC15? odpowiedź w załączniku. Wykres sprawności wzg pow. czynnej przy 400W/m^2 i danych różnic temperatur między średnią temperaturą kolektora a temperaturą otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.03.2013 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 I po ile taki AquaPlasma 3,35m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 05.03.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Póki co dostępny jest tylko w AquaPakietach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.03.2013 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 No widzisz, i co z tego że ekstra jak nie można zanabyć drogą kupna samego solarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 06.03.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Producent ma taką politykę, że najlepsze rozwiązanie może być sprzedawane tylko z najlepszym osprzętem.http://i.st-firmy.net/9381qdl/kolektory-sloneczne-kolektor-sloneczny-warszawa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.03.2013 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 pewnie że rozumiem, rozumiem też że do kolektorów na wodę zwykły standardowy sterownik różnicowy nie wystarczy, dlatego sie nie przejmuję tymi super efektami.Co do CPC 9+ - ta ich lepszość jest ekonomicznie inwestycyjnie nieuzasadniona - przynajmniej w moim przypadku. Ale i tak, dziękuje za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts