Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukuję kolektorów na parametry

gentoonx

Recommended Posts

No taki dylemat mam

szukam kolektorów próżniowych, które dadzą mi w ciągu roku ok. 9 500 kWh. Zakładając maksymalny uzysk z pola w okresie 01.11 - 01.03 na poziomie 700 kWh przy temperaturze 30^C proszę o sugestie co do producenta.

Założenia:

- kolektory podłączone do zbiornika buforowego 500ltr - odbiór energii zapewniony

- temperatury użyteczne w poszczególnych miesiącach;

03 - 47^C

04 - 49^C

05 - 55^C

06 - 60^C

07 - 64^C

08 - 68^C

09 - 30^C

10 - 35^C

- wielkość pola kolektorów dowolna

- ekspozycja południowa

- kąt nachylenia 26^

- kolektory próżniowe, najlepiej direct flow, u-rurka, itp

- gwarancja na kolektor nie mniej jak 5 lat

- medium - glikol

- byle nie Kingspan czy coś podobnego za 40 tyś, powiedzmy kolektory za ok. 20 000 netto

może koledzy instalatorzy systemów solarnych mają jakieś typy, bo ja prawdę powiedziawszy doświadczenie w tym temacie mam znikome.

Edytowane przez gentoonx

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podane przez ciebie 9500 kWh rocznie zapewni Ci 6 kolektorów 20 rurowych. Czy chciałbyś zastosować zbiornik w zbiorniku np. 500/140? Czy może jakiś większy? Jaką masz powierzchnię domu i ile osób będzie korzystać z ciepłej wody?

pytałem tylko o kolektory, podałem parametry temperaturowe dla mnie potrzebne niezależnie od wydatku.

instalacja nie jest do CWU, nie potrzebuję doboru innych elementów.

potrzebuję pole kolektorów, które przy założonych parametrach temperaturowych (nie ważne czy nagrzeje 500ltr czy 5000ltr) wygeneruje mi średniorocznie taką moc.

Dziękuję ci za informację, mnie zależy bardziej na podaniu konkretnego producenta-dystrybutora.i typu kolektora

• 2 weeks później...

Ty to masz wymagania.Napisałeś parametry i myślałeś ,że ci się producenci zwalą na łeb.:bash:

..instalacja nie jest do CWU,..........

Przepraszam a do czego jest dana instalacja???Mam solarki próżniowo rurowe i obliczanie się mam gdzieś.Jak na niebie słonko i nie tylko mają zagrzać ZCWU. Wymieniam serwisowo medium i patrzę w górę.

Możesz przybliżyć dlaczego?

Też uważam że są lepsze, ale muszą być całoroczne - nie ma o czym dyskutować

Bezdyskusyjnie pracują cały rok... na wodzie. Mało tego, nowsze kolektory (AquaPlasma) mogą pracować już tylko na wodzie.

Czemu Watt CPC9+ a nie CPC15? odpowiedź w załączniku.

Wykres sprawności wzg pow. czynnej przy 400W/m^2 i danych różnic temperatur między średnią temperaturą kolektora a temperaturą otoczenia.

wgSK.jpg

pewnie że rozumiem, rozumiem też że do kolektorów na wodę zwykły standardowy sterownik różnicowy nie wystarczy, dlatego sie nie przejmuję tymi super efektami.

Co do CPC 9+ - ta ich lepszość jest ekonomicznie inwestycyjnie nieuzasadniona - przynajmniej w moim przypadku.

Ale i tak, dziękuje za zainteresowanie