Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eklektyzm rustykalno-angielsko-szwedzko-folkowy w stylu retro :)

Recommended Posts

Z

Czyli drzwi białe/kremowe, z ościeżnicami w kolorze okien, wtedy listwy podlogowe pod kolor... czego? Drzwi czy oscieżnic? Co sądzicie?

Hester zajrzałam do Ciebie :)

to zdjęcie drzwi to świetna propozycja. Co do Twojego pytania, jeśli opaski/ościeżnice w kolorze okien to listwy też w tym kolorze, bo one stanowią tak jakby przedłużenie opasek. Wtedy skrzydła w białym kolorze i będzie cudnie! :D

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Haster witam się :welcome: Piękne wnętrza się szykują, będę zaglądać i kibicować :D

Nie myślałaś o grzejnikach kanałowych? Fajny pomysł z białymi drzwiami i orzechowymi ościeżnicami....

Przeczytałam gdzieś, że planujesz drewniany portal do kominka, ale czy nie ma obawy że od takiej temperatury popęka???? Też przez chwilę o tym myślałam i mój mąż od razu wybił mi to z głowy :bash:

Nie bardzo... jakoś mnie te kratki w podlodze nie przekonały, a za koszt ich wykonania miałabym w sumie grzejniki żeberkowe, jakie mi się naprawde podobają. Bo takowe istnieją, tylko zamontowanie ich w całym domu to bardzo duży koszt. Więc albo prostsze grzejniki, albo podlogówka. Mnie podłogówka coraz bardziej przekonuje, mąz jest scpetyczny, ale zobaczymy co sie okaże w salonie z podłogami :)

nie pisałam chyba nic o drewnianym portalu kominka :roll: Ale nie bałabym się go - mozna go pokryć odpowiednimi środkami, nic nie powinno pękać - moi rodzice mają taki od wielu lat, nic się z nim nie dzieje. To już bardziej bałabym się slabo zabezpieczonej jakiejś płyty czy mieszanki - ta im się w drugim kominku zapaliła :sick:

Hester zajrzałam do Ciebie :)

to zdjęcie drzwi to świetna propozycja. Co do Twojego pytania, jeśli opaski/ościeżnice w kolorze okien to listwy też w tym kolorze, bo one stanowią tak jakby przedłużenie opasek. Wtedy skrzydła w białym kolorze i będzie cudnie! :D

Witam zatem :)

A sądzisz że lepiej dopasowywać listwy do ościeznic czy może jeszcze do podlogi? Mam wrażenie że w Polsce dopasowuje się głownie do podlogi, nie zwracałam na to wczesniej uwagi ale teraz, gdy zwracam, widzę same takie rozwiązania, a dopasowania do drzwi.ościeżnic nie... A ciekawam jak to w żywym domu wygląda w sumie.

Pomysl z bialymi drzwiami jest świeży, teraz kombinuję jak go przeprowadzić - mamy upatrzone drzwi z litego drewna, surowe, do samodzielnego (znaczy, ja pędzlem machać nie będę, tylko jakiś miły pan Józek ;) ) pomalowania. Wszystko nam odpowiada - jakość, kształt, cena. Dotychczas mialy być malowane na orzech, więc nie jest to zaden problem. Ale malowanie na bialo to chyba co innego - nie wiem czy farba nie będzie przeświecać na drewno? Może znajdzie sie ktoś kto sam malował drzwi na biało i cos poradzi?

Edytowane przez Hester83

ja malowałam drzwi na biało- widać, że pod spodem jest drewno, tzn słoje nie prześwituja kolorem, ale fakturą. Może przy malowaniu natryskowym - jak w zakładach będzie inny efekt. W końcu drewniane meble kuchenne lakieruja na biało i słojów nie widac - chyba

Hester,

pytałaś o moje okna - nie mam koloru orzech, tylko tiama - podobny, ale ciemniejszy, zimny brąz.

Drzwi wewnętrzne planuję białe, podobnie jak listwy przypodłogowe.

Widzę, że wywiązała się dyskusja dot. ogrzewania i desek - u nas na całym parterze jest ogrzewanie podłogowe (110 m), będziemy kłaść, pod konsultacjach z wykonawcami, w tym polecanymi tu na forum, deskę warstwową olejowaną o grubości 15 mm.

Nieprawda, że nie można jej cyklinować - jeśli górna warstwa drewna to 5-6 mm, oczywiście, że się da, dwa razy, i to zupełnie wystarczy - zwykle podłogi cyklinuje się przecież najwcześniej po 10-15 latach.

Dla mnie deska warstwowa nie różni się wizualnie niczym od litej; jest naturalna i piękna, a po prostu przystosowana do podłogówki.

Grzejniki kanałowe - są bardzo drogie, miałam wycenę na jedną sztukę do salonu (długość grzejnika - 3.5 m) -cena: 5 tysięcy!

Piękne grzejniki nie są złe :) My mamy zwykłe i szlag mnie trafia, ilekroć mam urządzić pokój z takim grzejnikiem :sick:

Natomiast do kratek zawsze podchodziłam sceptycznie, bo ten kurz, który się tam gromadzi?

no więc własnie - czyszczenie takich grzejników - moja wyobraźnia tego nie ogarnia :roll: Dodatkowo w naszej okolicy jest dużo drzew iglastych, więc i igieł, które będą na tarasie, a dzieci roznosza zabawki po domu - więc do kratek wpadałoby naprawdę dużo róznych rzeczy. Za cenę takich grzejników oczekiwałabym już jednak pelnego komfortu.

ja malowałam drzwi na biało- widać, że pod spodem jest drewno, tzn słoje nie prześwituja kolorem, ale fakturą. Może przy malowaniu natryskowym - jak w zakładach będzie inny efekt. W końcu drewniane meble kuchenne lakieruja na biało i słojów nie widac - chyba

Kamilciu, a jest szansa gdzies Twoje drzwi zobaczyć? Mogłabyś podesłać zdjęcie? Baaaardzo proszę :hug: Mi się sloje podobają, lubię zresztą przecierane meble - ale musze sobie to dobrze zwizualizować na ścianach w całym domu w towarzystwie tych ciemnych ościeżnić, przez które już słoje pewnie tak nie przebiją...

Hester,

pytałaś o moje okna - nie mam koloru orzech, tylko tiama - podobny, ale ciemniejszy, zimny brąz.

Drzwi wewnętrzne planuję białe, podobnie jak listwy przypodłogowe.

Widzę, że wywiązała się dyskusja dot. ogrzewania i desek - u nas na całym parterze jest ogrzewanie podłogowe (110 m), będziemy kłaść, pod konsultacjach z wykonawcami, w tym polecanymi tu na forum, deskę warstwową olejowaną o grubości 15 mm.

Nieprawda, że nie można jej cyklinować - jeśli górna warstwa drewna to 5-6 mm, oczywiście, że się da, dwa razy, i to zupełnie wystarczy - zwykle podłogi cyklinuje się przecież najwcześniej po 10-15 latach.

Dla mnie deska warstwowa nie różni się wizualnie niczym od litej; jest naturalna i piękna, a po prostu przystosowana do podłogówki.

Grzejniki kanałowe - są bardzo drogie, miałam wycenę na jedną sztukę do salonu (długość grzejnika - 3.5 m) -cena: 5 tysięcy!

O, spadasz mi z tą informacją z nieba :) I ościeżnice tez białe? A masz jakies inspiracje z takim połączeniem? Jesli tak, to podpowiesz w którym mniej więcej miejscu w wątku (dotarlam do jego połowy :cool:).

Pamiętam, że podlogę tez masz ładną - to ta szara? Faktycznie na zdjęciu wyglądała ślicznie :yes: Możesz podesłać jakiś namiar na producenta? Coraz bardziej mnie ta podłogówka przekonuje, pora zacząć robić wstępne wyliczenia dla porównania obu systemów ;)

Edytowane przez Hester83

Natomiast do kratek zawsze podchodziłam sceptycznie, bo ten kurz, który się tam gromadzi?

no więc własnie - czyszczenie takich grzejników - moja wyobraźnia tego nie ogarnia :roll: Dodatkowo w naszej okolicy jest dużo drzew iglastych, więc i igieł, które będą na tarasie, a dzieci roznosza zabawki po domu - więc do kratek wpadałoby naprawdę dużo róznych rzeczy. Za cenę takich grzejników oczekiwałabym już jednak pelnego komfortu.

Jako posiadaczka grzejników kanałowych pozwolę sobie zabrać głos.

Ta kratka się normalnie podnosi, nie jest przyklejona na stałe.

Poza tym mój odkurzacz daje radę i bez zdejmowania.

Raz na jakiś czas podnoszę, żeby dotrzeć do zakamarków i przetrzeć na mokro.

No i się przywitam :)

Kolejny domek w tym pięknym stylu.

Hester

prosze- wrzucam ci na chwilę - ja malowałam je sama, dwukrotnie farba akrylową +raz lakierem, jeszcze nie ma listew maskujących więc wygladają tak sobie, jak ta pianka wyłazi :/ na zbliżeniu widac strukture drewna - mam nadzieję, bo cięzko zrobić zdjęcie całkiem białej rzeczy...

wywalone ;)

Edytowane przez Kamilcia

Och, jaki intrygujący tytuł wątku - bardzo jestem ciekawa jakie efekty przyniesie.

Ja uwielbiam białe listwy i drzwi, więc za najładniejszy wariant uważam ten z białymi listwami, drzwiami i ościeżnicami. Moim zdaniem opaski drzwiowe wcale nie muszą być w kolorze okien, a nawet ciekawiej wyjdzie jeśli nie będą :)

Jeśli chciałabyś jednak wprowadzić orzech do drzwi, to listwy wtedy zrobiłabym w kolorze ościeżnic :yes:

nie pisałam chyba nic o drewnianym portalu kominka Ale nie bałabym się go - mozna go pokryć odpowiednimi środkami, nic nie powinno pękać - moi rodzice mają taki od wielu lat, nic się z nim nie dzieje. To już bardziej bałabym się slabo zabezpieczonej jakiejś płyty czy mieszanki - ta im się w drugim kominku zapaliła

Faktycznie to nie Ty o tym pisałaś tylko Kordelia pomyleło mi się :D

Hester

prosze- wrzucam ci na chwilę - ja malowałam je sama, dwukrotnie farba akrylową +raz lakierem, jeszcze nie ma listew maskujących więc wygladają tak sobie, jak ta pianka wyłazi :/ na zbliżeniu widac strukture drewna - mam nadzieję, bo cięzko zrobić zdjęcie całkiem białej rzeczy...

Wygladają pięknie :yes: Bardzo dziękuję, uspokoiłaś mnie ;) Bałam się że kolor będzie nierówny, tam gdzie sloje może jakoś mniej wsiąkać czy cos, ale tu jest powierzchnia gładka i biała :D A sama oznacza że całkiem sama, czy na zamówienie?

Edytowane przez Hester83

Białe: drzwi wewnętrzne, ościeżnice, oraz listwy przypodłogowe.

Szare płytki ze zdjęcia to Nord Ceram Graffio Grau Lappato.

A Ty deski nie miałas też szarej? Bo tak kojarzę że chyba dechy szarawe, co to się nimi sporo osób zachwycało... Zajrzę do Ciebie jeszcze raz :cool:

Edytowane przez Hester83

Jako posiadaczka grzejników kanałowych pozwolę sobie zabrać głos.

Ta kratka się normalnie podnosi, nie jest przyklejona na stałe.

Poza tym mój odkurzacz daje radę i bez zdejmowania.

Raz na jakiś czas podnoszę, żeby dotrzeć do zakamarków i przetrzeć na mokro.

No i się przywitam :)

Kolejny domek w tym pięknym stylu.

Witaj, zaglądaj często :lol2:

Och, jaki intrygujący tytuł wątku - bardzo jestem ciekawa jakie efekty przyniesie.

Ja uwielbiam białe listwy i drzwi, więc za najładniejszy wariant uważam ten z białymi listwami, drzwiami i ościeżnicami. Moim zdaniem opaski drzwiowe wcale nie muszą być w kolorze okien, a nawet ciekawiej wyjdzie jeśli nie będą :)

Jeśli chciałabyś jednak wprowadzić orzech do drzwi, to listwy wtedy zrobiłabym w kolorze ościeżnic :yes:

Cześć :bye:

Ja lubię nawiązania miedzy elementami domu na tym samym "poziomie" - boję się zupełnie białych drzwi na tle ścian od nich ciemniejszych, podłogi w innym odcieniu i okien w innym. Jakoś - przynajmniej w teorii - to ze sobą nie gra... A ościeznice w kolorze okien są jakby łącznikiem, kolejną "ramą" w pomieszczniu, i faktycznie orzechowe listwy na dole ścian też powinny ładnie do tego nawiązywać :) Poszperam jeszcze za inspiracjami w tej kolorystyce :yes:

Faktycznie to nie Ty o tym pisałaś tylko Kordelia pomyleło mi się :D

nie szkodzi :) Ja też rozważam drewniany ;)

Witam sie i ja w Twoim watku Hester :)

Macie bardzo ciekawe plany na Wasz dom :yes:

Bede tu z pewnoscia zagladac :wiggle:

Zaglądaj - za jakiś czas będę tez wrzucać elementy folkowe, a tu to jest chyba rzadkie :)

Wygladają pięknie :yes: Bardzo dziękuję, uspokoiłaś mnie ;) Bałam się że kolor będzie nierówny, tam gdzie sloje może jakoś mniej wsiąkać czy cos, ale tu jest powierzchnia gładka i biała :D A sama oznacza że całkiem sama, czy na zamówienie?

sama oznacza całkiem sama ;) i czeka mnie jeszcze 6 szt takich ;) plus opaski, plus tralki i słupy schodów pouzupełniac - biała farba mi się sni po nocach już ;) Dla odmiany regal ze starej szafy na turkus pomalowałam ;)

A masz jakąś fotkę z mojego wątku?

Bo mam sporo inspiracji i nie kojarzę która to?

Przejrze jeszcze raz i wkleję, o co mi chodzi :) A z oknami to mnie zaskoczyłaś - byłam pewna po planach, że wybrałas białe, a tu jeszcze ciemniejsze :D Ale rozumiem, bo sama mam slabośc do ciemnych ram :)

sama oznacza całkiem sama ;) i czeka mnie jeszcze 6 szt takich ;) plus opaski, plus tralki i słupy schodów pouzupełniac - biała farba mi się sni po nocach już ;) Dla odmiany regal ze starej szafy na turkus pomalowałam ;)

No to chylę czoła, są świetnie pomalowane! Tez bym chciała taki efekt uzyskać :yes: Turkus bardzo mi odpowiada, jeszcze bym taką szafę jakimś decoupagem pewnie obkleiła :D

• 2 weeks później...

Wracam po krótkiej przerwie chorobowej :sick: Do tematu kolorystyki oczywiście.

Kolejne przemyslenia doprowadziły mnie do małego rozdwojenia :rolleyes: nie moge się zdecydować, czy iść w styl bardziej angielski, klasyczny, elegancki, czy jednak bardziej rustykalny, swojski. Bo że oba się będą przenikać, to pewne, tylko który ma dominować? Mam dwa pomysły na zestawienie okna+drzwi wew.+ościeznice+listwy+podłoga, i nie wiem który wybrać :(

Z pewników - okna sa w kolorze orzecha. I nie chcę żeby było ciemno w domu, więc duża ilośc ciemnego koloru odpada. Podobają mi się białe drzwi coraz bardziej - mam jeszcze trochę obaw co do utrzymywania ich w czystości, ale że kolory ścian będą rózne - nie tylko białe, ale też szare i beżowe, to wolałabym kolor drzwi jak najbardziej uniwersalny i nie dodający jeszcze ciemnego koloru w domu. Więc w tej chwili jestem bardziej po stronie bialych :rolleyes:

Z tego wychodzą 2 propozycje.

Pierwsza, bardziej angielska, klasyczna i elegancka:

Okna orzech+drzwi białe+ościeżnice białe+listwy białe+podłoga orzech - ale tu boję się zbyt ciemnej podłogi, i zastanawiam się czy pasowaoby do tego dac podłogę dąb rustykalny lub bielony? :confused: Zupełnie białej na parterze nie chcę... Boję się też czy to będzie dobrze wyglądać, jesli w dużych elementach domu nie będzie nawiązania do koloru okien - czy nie bedzie wyglądać to mało spójnie? Czy wystarczy na przykład dac część mebli w kolorze orzecha, by nadac wnętrzu spójności? Jak sądzicie?

Druga, bardziej rustykalna opcja:

Okna orzech+drzwi białe+ościeżnice orzech+listwy orzech+podłoga dąb rustykalny/bielony - niestety, nie widziałam na żywo takiego rozwiązania, tylko na kilku zdjęciach i wydaje mi się ono dość ryzykowne. Z drugiej strony, lubię spójne wnętrza a ta opcja zdecydowanie tworzyłaby z wnętrza calośc, byłyby nawiązania do okien... Zaryzykować?

Będę wdzięczna za wszystkie opinie, nawet wyrażone samą cyfrą - co lepiej ;)

Edytowane przez Hester83

Witam bardzo serdecznie!

Dopisuję się do grona czytających, bo zapowiada się bardzo w moim stylu. No może z wyjątkiem folku, ale jestem bardzo ciekawa jak on się będzie przejawiał w tym domku :)

Może trochę od siebie: mam okna orzech, podłogę dąb bielony średni (ani ciemna, ani jasna), do tego na razie dwie pary drzwi (będzie wiecej:p) sosnowych pomalowanych przez męża bez zastanowienia na biało jedną warstwą. Wyszły dość ciekawie bo gdzieniegdzie w ogóle nie ma farby. Ale dzięki temu, że je pomalowaliśmy wiem, że na pewno zrobię resztę drzwi w domu na biało (już porządnie, na kryjąco), opaski i listwy przypodłogowe też koniecznie białe. Jakoś nie gryzie mi się to z ciemnymi oknami.

co do podłogówki, też myśleliśmy o niej w całym domu, ale jest tylko w łazienkach i holu. I jakoś nie brakuje mi jej w reszcie domu.

Pozdrawiam i czekam na zdjęcia marzeń :)