czuszka 12.03.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 wpadłam z rewizytą zapowiada się fajnie. muszę nadrobić lekturę i będę się inspirować Twoimi pomysłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hester83 07.04.2013 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Cześć dziewczyny Mam nadzieję że nawzajem sobie sporo podpowiemy Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez Hester83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hester83 07.04.2013 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Wracam po przerwie Miałam mały kryzys, inne sprawy i kwestie budowlane poszły na bok. Ale za tydzień na budowę wraca ekipa i będzie przyspieszenie, więc czas się aktywować Ostatno dużo myśle o łazienkach I co wymyśliłam? Łazienki są 3. Jedna na dole, na codzień służąca za toalete, z prysznicem dla gości w razie potrzeby. Druga to łazienka rodziców - czyli moja i męża. Trzecia - dzieci. Łazienka na dole ma miec murowany prysznic - to znaczy ma byc wymurowana ścianka w poprzek łazienki, od jednej ściany na około 1 m2. Scianką stworzy otwarty z jednej strony - bokiem - prysznic, cały wykafelkowany. Bliżej wejścia - przed ścianką - ma być ubikacja i umywalka. Łazienka ta będzie dośc intensywnie użytkowana - będą z niej korzystać dzieci bawiące się na dole, wbiegać do niej z dworu latem, więc będzie łatwobrudliwa. Chciałabym zatem płytki, które są łatwe w czyszczeniu i na których nie widać zanieczyszczeń typu slady nie ściągniętych butów lub zachlapania od wody z kranu. Jednoczesnie jest to łazienka dla gości, więc chciałabym, by była dośc reprezentacyjna, malo buduarowa a bardziej pasujaca do otwartego dołu. Najbardziej odpowiadające mi płytki, jakie znalazłam, to Ornare z firmy Arte: U mnie jednak będą położone inaczej - na dole ciemne: wyżej listwa, tak na wysokości 1,20m (nad umywalką, więc jeszcze musze policzyć dokładnie), wyżej białe kończące się kilkadziesiąt cm pod sufitem: na górze znów listwa. Podloga z czarnych płytek kwadratowych: Nie wiem jeszcze jak obłozyć prysznic - czy tez w ten sposób, czy na przykład cały czarny? Może doradzicie? Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez Hester83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hester83 09.04.2013 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Łazienka rodziców - czyli moja Ma być intymna, przytulna, mało "łazienkowa". chciałabym wannę wolnostojącą, ale gabaryty małe pomieszczenia, więc pewnie będzie zabudowana. Tu chciałabym iść w tradycyjny styl angielski, o taki: Czyli - na scianach mało płytkowe płytki - boazeryjne (tu dziękuję Kordelii za inspirację ), nad nimi kolorowa farba, armatura klasyczna, retro, meble drewniane. Inne inspiracje tego typu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hester83 09.04.2013 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 c.d. Tak więc - na ścianach byłaby płytka boazeryjna - ceramica colli, model kebel, biel lub ecru (nie moge się zdecydować ) - jak na tym zdjęciu, czyli plytki do 1,20m plus listwa: nad nią ściana pomalowana farbą - na szaro? beżowo? może oliwka? to jeszcze przede mną a zależeć będzie od podlogi. Na podłodze planujemy ułożyć płytki w dywanik z vivesów 1900. Podoba mi się połowa wzorów, ale naszymi faworytami są: calvet gris i guell Calvet gris jest bezpieczniejszy - biel będzie dobrze pasować do armatury łazienkowej, ale guell mnie zachwyca... No spójrzcie: Jak z przedwojennej kamienicy w sumie, musze jeszcze zdecydować o podlodze do przedpokoju, więc może te odrzucone w łazience poszłyby tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hester83 09.04.2013 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Witam bardzo serdecznie! Dopisuję się do grona czytających, bo zapowiada się bardzo w moim stylu. No może z wyjątkiem folku, ale jestem bardzo ciekawa jak on się będzie przejawiał w tym domku Może trochę od siebie: mam okna orzech, podłogę dąb bielony średni (ani ciemna, ani jasna), do tego na razie dwie pary drzwi (będzie wiecej:p) sosnowych pomalowanych przez męża bez zastanowienia na biało jedną warstwą. Wyszły dość ciekawie bo gdzieniegdzie w ogóle nie ma farby. Ale dzięki temu, że je pomalowaliśmy wiem, że na pewno zrobię resztę drzwi w domu na biało (już porządnie, na kryjąco), opaski i listwy przypodłogowe też koniecznie białe. Jakoś nie gryzie mi się to z ciemnymi oknami. co do podłogówki, też myśleliśmy o niej w całym domu, ale jest tylko w łazienkach i holu. I jakoś nie brakuje mi jej w reszcie domu. Pozdrawiam i czekam na zdjęcia marzeń chyba oślepłam, bo dopiero zauwazyłam ten post. A lejesz miód na me serce! Jestem PRAWIE pewna że chcę biale drzwi i listwy w domu. Idę szukać zdjęć Twoich - o ile są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hester83 09.04.2013 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Łazienka dzieci - mój największy zgryz Niby proste powinno być, a nie jest. Dzieci są małe, więc nie chce im robić łazienki bardzo dorosłej. Z drugiej strony - nie zerwę kafelków za kilka lat. Szukałam więc czegoś uniwersalnego, co moze dzięki dodatkom zmieniać oblicze tego pomieszczenia wraz ze wzrostem maluchów. I co jednoczesnie będzie łatwe w czyszczeniu, tez tym na codzień - a więc biel i gładkie, błyszczące powierzchnie raczej odpadają, bo ślady łapek i kropli wody wpędzilyby mnie do grobu Moim obecnym pomysłem (nie ukrywam, że najmniej przemyslanym póki co) jest łazienka z mugatów Vivesa w kolorze marine i vanilla - widać je dobrze na tej aranżacji (choć ona sama to kompletnie nie to): Płytki byłyby ułożone w ten sposób: Podłoga raczej gładka - kremowa, w kolorze płytek waniliowych, albo może z ramką w kolorze marine lub grafitową? Nie wiem, analizuję, szukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niessia 09.04.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Witam:), również jestem początkująca na forum:), będę z zaciekawieniem śledzić Twój watek. Bardzo mi się podobają inspiracje "łazienki rodziców", będzie urocza, a jeśli chodzi o kolor płytek to poszłabym w biel:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 09.04.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 witaj bardzo ciekawe pomysły -bardzo "po mojemu" kilka uwag/rad technicznych od juz uzytkującej 1. łazienka dolna - czarne gładkie płytki wbrew pozorom nie są lepsze od jasnych w kwestii niewidoczności brudu - mam w jednej z moich ciemnoszare i bardziej widac ślady, paprochy niz na białych oktagonach :/ 2. łazienka dzieci - zamiast mugatów polecam matową wersję- Zola. mam w drugiej łazience- świetnie sobie radzi z kropkami wody etc - znaczy nie widac zacieków minus jest taki, że nie ma do nich granatowych płytek. Ale możesz podłogę zrobić z zupełnie innej firmy. a dodatki marine- jesli o takich myslałas nadadzą klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hester83 09.04.2013 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 witaj bardzo ciekawe pomysły -bardzo "po mojemu" kilka uwag/rad technicznych od juz uzytkującej 1. łazienka dolna - czarne gładkie płytki wbrew pozorom nie są lepsze od jasnych w kwestii niewidoczności brudu - mam w jednej z moich ciemnoszare i bardziej widac ślady, paprochy niz na białych oktagonach :/ 2. łazienka dzieci - zamiast mugatów polecam matową wersję- Zola. mam w drugiej łazience- świetnie sobie radzi z kropkami wody etc - znaczy nie widac zacieków minus jest taki, że nie ma do nich granatowych płytek. Ale możesz podłogę zrobić z zupełnie innej firmy. a dodatki marine- jesli o takich myslałas nadadzą klimat. Dziekuję za rady A powiedz proszę co masz na myśli pisząc "gladkie" płytki? One mają fakturę i wzór, nie sa jednokolorowe... Planuje zrobic im test wody butelkowanej w sklepie jeszcze ale wydawalo mi się że rokują dobrze pod tym względem... A Zolę widzialam - niestety, dla mnie mat jest już zbyt nowoczesny, no i nie przepadam za bielą i czernią w ich wersji bardzo skrajnej, zimnej. Złamana - ok, dlatego do łazienki na dole wzięłabym płytki w złamanej bieli i czerni z nutką brązu, tylko na podlogę czarny czarny. I dlatego chciałam mugaty ani białe, ani czarne, tylko waniliowe i marine. Juz raczej zrezygnuję z tego typu plytki, niż pójdę w biel i czerń chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaaa 10.04.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 witam z chuścianego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hester83 10.04.2013 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 witam z chuścianego forum Ale fajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 10.04.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Dziekuję za rady A powiedz proszę co masz na myśli pisząc "gladkie" płytki? One mają fakturę i wzór, nie sa jednokolorowe... Planuje zrobic im test wody butelkowanej w sklepie jeszcze ale wydawalo mi się że rokują dobrze pod tym względem... A Zolę widzialam - niestety, dla mnie mat jest już zbyt nowoczesny, no i nie przepadam za bielą i czernią w ich wersji bardzo skrajnej, zimnej. Złamana - ok, dlatego do łazienki na dole wzięłabym płytki w złamanej bieli i czerni z nutką brązu, tylko na podlogę czarny czarny. I dlatego chciałam mugaty ani białe, ani czarne, tylko waniliowe i marine. Juz raczej zrezygnuję z tego typu plytki, niż pójdę w biel i czerń chyba dojrzałam własnie, ze płytki podłogowe tez mają kwiatowy wzór ja te ścienne ja mam gładkie, matowe- tzn bez wzorków, faktur etc - ale nie połysk. Są za to lekko porowate i może dlatego bardziej widac zabrudzenia, bo lepiej w taka porowatość wnikaja... trudniej się tez je myje niz hektagony białe w pozostałych pomieszczeniach. Mnie dla odmiany Zola bardziej się podoba niż błuszczący mugat nie kojarzy mi się z nowoczesnością. Natomiast zestawienie biało-czarne rzeczywiście jest surowsze i moze do łazienki dzieciaków nie do końca dobrze grac. Ja nie mam w ogóle czarnych dodatków- tylko same białe Zola do wys 1,30 w strefie umywalka/wanna/WC zakończone listwą szeroką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 10.04.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 w wątku cegiełkowym ktoś oferuje 8m mugatów białych - do odsrzedania, może cię to zainteresuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hester83 10.04.2013 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 dojrzałam własnie, ze płytki podłogowe tez mają kwiatowy wzór ja te ścienne ja mam gładkie, matowe- tzn bez wzorków, faktur etc - ale nie połysk. Są za to lekko porowate i może dlatego bardziej widac zabrudzenia, bo lepiej w taka porowatość wnikaja... trudniej się tez je myje niz hektagony białe w pozostałych pomieszczeniach. Mnie dla odmiany Zola bardziej się podoba niż błuszczący mugat nie kojarzy mi się z nowoczesnością. Natomiast zestawienie biało-czarne rzeczywiście jest surowsze i moze do łazienki dzieciaków nie do końca dobrze grac. Ja nie mam w ogóle czarnych dodatków- tylko same białe Zola do wys 1,30 w strefie umywalka/wanna/WC zakończone listwą szeroką . A możesz zalinkować? Ja mam teraz płytki pasujące do opisu - wyglądają trochę jak piaskowiec? Sa matowe, bezowe, o nierównej fakturze i pod względem użytkowym sa super, bo kompletnie nie widac na nich zachlapań... Może piszemy o czymś innym? Mi się Zola podoba na wystawie. Albo u kogoś, jak oglądam cudze wątki. Ale juz wiem że nie dla mnie, nie tworzyłaby z reszta domu całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hester83 10.04.2013 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 w wątku cegiełkowym ktoś oferuje 8m mugatów białych - do odsrzedania, może cię to zainteresuje A dziękuję, zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 11.04.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Hester ja kupowałam te płytki podłogowe w markecie- chyba w Obi - zwyklaki takie, na pewno to coś innego niż Twoje Nawet nie pamietam nazwy, hehe jesli do Zoli nie jestes przekonana i nie Gra Tobie to wiadomo, nic na siłę, bo by Cie wnerwiała potem cały czas . Mnie akurat bardzo jej matowość pasuje - połysk mugatów z kolei był dla mnie zbyt mocny. Wczoraj byłam w Castoramie i zerknełam przypadkiem na ich cegiełki. Mam juz białe w prysznicu dolnej łazienki, ale szare i bezowe są sliczne- do tego cena - 16 zł/m2 ! bajka. bo białe sa po 46. Aż pozałowałam, że nie wybrałam ich do kuchni zamiast kwadratów 10x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 11.04.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 dolna łązienka zapowiada sie bardzo fajnie. płytki jak są gładkie to nie powinny się bardzo brudzić, ale uważaj z ciemnymi na podłodze, bo widać strasznie kurz. ciemna fuga tez bardzo łatwo się brudzi. wiem co mówię bo mam teraz takową. w każdym razie układ łazienek mam identyczny u siebie (3 w sumie, dolna z muroanym prysznicem . Do pozostałych dwóch idziesz, widzę, w retro.. To już mniej moje klimaty, lubię eklektyzm, ale z retro bałabym się ze przesadzę więc lepiej się nie będę za duzo mądrzyć u mnie łazienka dzieci będzie biała, z szarą podlogą, biel ocieplona dodatkami drewna (blaty szafek, półka nad wanną). bardzo podobały mi się tez kolorowe płytki Agathy Ruiz de la Prada...ona ma też troche niebieskości, jak zrezygnujesz z retro to możesz rzucić okiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanka9 11.04.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 To i ja się przywitam Widzę że też myślisz o położeniu vivesów . No ja już nie myślę bo u mnie już leżą położone i to te same co u ciebie Co do czarnych płytek odradzam. To będzie masakra jeśli tylko będziesz miała nie taką wodę . Ja mam uzdatniacz wody na cały dom ale gdybym nie mogła ustawić twardości wody nigdy nie zdecydowała bym się na ciemne rzeczy i szkło blisko wody. Tak miałam wcześniej w mieszkaniu i myślałam że umrę , można zaczyścić się na śmierć . Lepiej szara podłoga albo nawet biała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hester83 12.04.2013 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Hester ja kupowałam te płytki podłogowe w markecie- chyba w Obi - zwyklaki takie, na pewno to coś innego niż Twoje Nawet nie pamietam nazwy, hehe jesli do Zoli nie jestes przekonana i nie Gra Tobie to wiadomo, nic na siłę, bo by Cie wnerwiała potem cały czas . Mnie akurat bardzo jej matowość pasuje - połysk mugatów z kolei był dla mnie zbyt mocny. Wczoraj byłam w Castoramie i zerknełam przypadkiem na ich cegiełki. Mam juz białe w prysznicu dolnej łazienki, ale szare i bezowe są sliczne- do tego cena - 16 zł/m2 ! bajka. bo białe sa po 46. Aż pozałowałam, że nie wybrałam ich do kuchni zamiast kwadratów 10x10 Tez rozważam te castoramowe - do pralni i kotlowni, ale w sumie teraz myslę tez czy do łazienki dzieci by się nie nadawały własnie... Bo mugaty drogie i sama już nie wiem czy ten kolor marine mi pasuje tak na 100%, a w sumie poza czernią i bielą nic innego w tych mugatach nie ma... Chyba że waniliowe i czrane, tylko czy to nie zbyt "dorosłe" połączenie dla dzieciaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts