Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niech się szerzy czyste spalanie węgla

Juzef

Recommended Posts

Takie jak w piecykach firmy Jotul, fajnie to dopalanie wygląda i jest przedewszystkim bardzo kaloryczne! A to powietrze w rurki będzie zasysane naturalnum ciągiem czy jakiś wentylator? Coś takiego będzie http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_hmg4u142IM#at=111

A tutaj widać jak to pracuje

Edytowane przez rafwla

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak dokładnie o coś takiego chodzi z tym że tam gdzie będzie węgiel będzie bez szamotu.

Napowietrzanie będzie nie zależnie od KPW (kierownicy powietrza wtórnego) które mam w drzwiczkach zasypowych i oczywiście wszystko na naturalnym ciągu.

Jedną rzecz co jeszcze rozmyślam to czy napowietrzanie dać profilem od drzwiczek wymiennika aby te powietrze było rozgrzane.

W głowie niby proste ale przełożyć na praktyczną stronę to już zaczynają się schody.

Ewidentnie widać jak gazy są dopalane zamiast w formie dymu wylatują z kotła.

Edytowane przez ZUG

To powodzenia, daj znac na forum jak to będzie działać. Mnie też czekają zmiany oprócz steatytu muszę zastosować mieszadło w zbiorniku bo drewna mam trochę swojego, łuparkę świdrową mam, rębak co robi drobną zrębke również, to dlaczego mam płacić im 900 zł za sprasowane trociny. Odpady z drewna iglastego można u nas kupić za 80 zł za metr przestrzenny, 3 metry i mam tonę zrębki o wartości energetycznej równej pelletowi, mniejsza tylko tylko gęstość nasypowa. Ale to już rozwiąże zwiększając 4-krotnie obroty podajnika zbiornika. Popatrz na te dane

1 mpl zrębków = ok. 0,35 m3 litego drewna

1 tona zrębków = około 4 m3

1 tona zrębków = zawiera ok. 1,4 m3 litego drewna

1 mp drewna = 2 mpl zrębków

1 m3 drewna litego = 2,8 mpl luźno upakowanych zrębków

1 mpl zrębków waży 210 – 250 kg

1 m3 litego waży około 700kg

1 mpl zrębków = ok. 65 – 75 litrów oleju opałowego

1 mpl zrębków = 2,6 GJ

1 m3 litego drewna = 7,3 GJ

1 tona zrębków = 10,4 GJ

1 kg zrębek = ok. 3,4 kWh

1 kg zrębek = 0,24 – 0,42 kg oleju opałowego = 0,27 – 0,51 m3 gazu ziemnego = 0,45 – 0,81 kg węgla kamiennego

gdzie:

m3 - metr sześcienny; (np. porcja drewna litego zajmująca objętość 1 m3)

mp - metr przestrzenny, porcja drewna ułożonego liczona wraz z wolnymi przestrzeniami pomiędzy kawałkami drewna zajmująca objętość 1 m3

mpl - metr przestrzenny rozdrobnionego drewna (zrębki, pellety, trociny, wióry) luźno usypanych zajmujących objętość 1 m3

Uciekm z tego forum bo dostanę czerwoną kartkę, ja z węglem nie mam już nic wspónego i nie chcę mieć. Jak po 2 miesiącach użytkowania otworzyłem wymiennjik to otrzepałem tylko z prochy zawiorowacze a kiedyś miałem czarny śnieg na dachu. ale jestem całym sercem aby ten węgiel spalać bezdymnie

Wszystko pięknie ładnie ale trzeba wziąć pod uwagę że nie wszyscy mają taką możliwości,miejsca,kasy na zainwestowanie w sprzęt itd, itp.

Ja akurat mam taką możliwość dlatego biorę to pod uwagę ale tak na przyszłość.

Jeśli chodzi o czarny śnieg to przy prawidłowym paleniu nie występuje ,jedynie CO2 co jest dowodem pełnego spalania.;)

Edytowane przez ZUG

• 2 years później...

Jedynie zakaz kopcenia (badanie czystoście spalin) zmusi palaczy do zaprzestania praktyk z niewłaściwym spalaniem.

Gadam, tłumaczę, nic to nie daje.

Codzienne rozpalanie jest zbyt dużym obciążeniem.

Na razie nikt się nie nawrócił.

Najlepszy jest temat, palę dobrym węglem!

Wszędzie piszą o paleniu dobrym jakościowo węglem.

Niestety, to jest nieprawda.

Tym sposobem nie polepszają sprawy.

Ostatnio gadałem z kolegą z pracy.

Był w gminie pytać o dopłaty do kotła z podajnikiem. Odpowiedź była negatywna.

Oburzony. że nie dopłacą mu do kotła, będzie palić w śmieciuchu, bo przy obecnej pogodzie, to wizyta raz na 30 godzin na dorzucenie węgla.

Nie ma kasy na dopłacenie 4k na kocioł z podajnikiem.

Za sam dom w SSO zapłacił około 140k bez projektu, pozwoleń itd.

Edytowane przez klaudiusz_x