Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja mechaniczna a kominy, kominek

Recommended Posts

Jestem nowy na forum dlatego chciałbym wszystkich serdecznie powitać!

Na początek nadmienię, że nie jestem z tych którzy nie czytają a pytają - nie byłem jednak w stanie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na moje wątpliwości.

Na wiosnę rusza budowa, projekt został przewidziany na:

- WG,

- kocioł gazowy kondensacyjny,

- kominek,

- kuchenkę gazową

- 2 kominy po kilka kanałów

Dopiero niedawno zacząłem się interesować WM i rekuperacją. Moje pytania:

- czy przy WM z reku potrzebuję jakichś kominów jeżeli tak to które mogę usunąć?

- czy wentylować WM garaż i kotłownię

- czy warto zainstalować GWC i jaki jest przeciętny koszt dla domu 150m2

- czy to dobry pomysł by dać w każdym pomieszczeniu tylko nawiewy (nie mówię o łazienkach) a jeden duży wyciąg w kuchni (by nie rozprzestrzeniać zapachów)

Edytowane przez doubleg

Jestem nowy na forum dlatego chciałbym wszystkich serdecznie powitać!

Na początek nadmienię, że nie jestem z tych którzy nie czytają a pytają - nie byłem jednak w stanie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na moje wątpliwości.

nie ściemniaj, nie czytałeś - wszystko o co pytasz jest w tym dziale i to w wątkach na pierwszej stronie.

potrzebujesz tylko kominy spalinowe do pieca i do kominka. żadnych wentylacyjnych.

według przepisów nie możesz wentylować tym samym urządzeniem domu i garażu więc potrzebował byś drugi reku na garaż a to się nie opłaca więc garaż musi mieć tradycyjną wentylację grawitacyjną.

co do kotłowni to jest tak że zależy czym grzejesz. jak masz piec z zamknięto strefą spalania czy np. kondensat to wtedy można zrobić w kotłowni wentylację mechaniczną nawiewno wywiewną i musi być zbilansowana czyli tyle samo nawiewu i wyciągu. ale i tak sugeruje WG zależy jaki rozkład domu.

ja jako instalator i człowiek który trochę już w tym temacie siedzi uważam, że gwc to lipa za duży koszt inwestycyjny i za małe zyski energetyczne. lepiej kupić lepszy reku.

nie dobry pomysł. robisz nawiewy pomieszczeniach czystych czyli salon sypialnia gabinet itd wyciąg w brudnych kuchnia łazienka garderoba. zazwyczaj pomieszczeń jest porównywalna ilość w domu. jak jest więcej pokoi to można jeszcze dać wyciąg w holu.

a w kuchni i tak ja zawsze daję 2 wyciągi i tak między 70 a 150 m3/h w zależności od jej wielkości.

żebyś nie tracił tych +/- 19^C to chyba jak najdroższe - jak sie da to pewnie powinieneś wydać na samo req jakieś 20kpln :) w/g teorii tego wyżej kolegi

...nooo ale wpakowałeś się jak śliwka w kompot w drogie i nieekonomiczne GWC, to pewnie już kasy nie masz to i koledze wyżej nie dasz zarobić

• 9 months później...

No i tak trochę wygląda każdy temat na tym forum... Jedna, dwie, ew kilka fajnych odpowiedzi, a reszta prześmiewcza, nie na temat, albo przepychanka. Ale pisać - "wszystko już było, tylko się szukać nie chce" to łatwo napisać.

Do wiadomości tych, co już wszystko przeczytali. NA forum przychodzą ludzie, którzy chcą się czegoś dowiedzieć, bo właśnie takich informacji w danej chwili potrzebują. Jeśli Wy "wszystko" już przeczytaliście, to albo odpowiedzcie na pytania, albo w ogóle nie zabierajcie głosu, ale nie róbcie śmietnika z tematów potrzebnych później innym do zdobywania informacji... Bo właśnie później napisać, że "wszystko już było" jest łatwo, tylko trzeba się przebijac przez bezsensowną paplaninę...

Ot taka mała prośba żuczka, który tych informacji szuka głownie na forach, co by sie nie dać zrobic instalatorom w bambuko...

• 2 months później...
Przyklejam swoje pytanie do starego wątku by nie mnożyć nowych tematów. Salon z kominkiem (układ zamknięty), wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Czy komin (jeden, jedyny - tylko dla kominka) ma być ocieplony czy nie ? Czy w nim może być tylko szyb spalinowy czy też dwu szybowy: spalinowy i wentylacyjny. Proszę o krótką odpowiedz

Przyklejam swoje pytanie do starego wątku by nie mnożyć nowych tematów. Salon z kominkiem (układ zamknięty), wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Czy komin (jeden, jedyny - tylko dla kominka) ma być ocieplony czy nie ? Czy w nim może być tylko szyb spalinowy czy też dwu szybowy: spalinowy i wentylacyjny. Proszę o krótką odpowiedz

witam

wentylacja mechaniczna - wyklucza wentylację grawitacyjną - no chyba, że salon szczelnie odcięty od innych pomieszczeń z wentylacją mechaniczną

pozdrawiam