doubleg 09.02.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) Jestem nowy na forum dlatego chciałbym wszystkich serdecznie powitać! Na początek nadmienię, że nie jestem z tych którzy nie czytają a pytają - nie byłem jednak w stanie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na moje wątpliwości. Na wiosnę rusza budowa, projekt został przewidziany na:- WG, - kocioł gazowy kondensacyjny,- kominek, - kuchenkę gazową- 2 kominy po kilka kanałów Dopiero niedawno zacząłem się interesować WM i rekuperacją. Moje pytania:- czy przy WM z reku potrzebuję jakichś kominów jeżeli tak to które mogę usunąć?- czy wentylować WM garaż i kotłownię- czy warto zainstalować GWC i jaki jest przeciętny koszt dla domu 150m2- czy to dobry pomysł by dać w każdym pomieszczeniu tylko nawiewy (nie mówię o łazienkach) a jeden duży wyciąg w kuchni (by nie rozprzestrzeniać zapachów) Edytowane 9 Lutego 2013 przez doubleg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.02.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Jestem nowy na forum dlatego chciałbym wszystkich serdecznie powitać! Na początek nadmienię, że nie jestem z tych którzy nie czytają a pytają - nie byłem jednak w stanie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na moje wątpliwości. nie ściemniaj, nie czytałeś - wszystko o co pytasz jest w tym dziale i to w wątkach na pierwszej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 10.02.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 potrzebujesz tylko kominy spalinowe do pieca i do kominka. żadnych wentylacyjnych. według przepisów nie możesz wentylować tym samym urządzeniem domu i garażu więc potrzebował byś drugi reku na garaż a to się nie opłaca więc garaż musi mieć tradycyjną wentylację grawitacyjną.co do kotłowni to jest tak że zależy czym grzejesz. jak masz piec z zamknięto strefą spalania czy np. kondensat to wtedy można zrobić w kotłowni wentylację mechaniczną nawiewno wywiewną i musi być zbilansowana czyli tyle samo nawiewu i wyciągu. ale i tak sugeruje WG zależy jaki rozkład domu. ja jako instalator i człowiek który trochę już w tym temacie siedzi uważam, że gwc to lipa za duży koszt inwestycyjny i za małe zyski energetyczne. lepiej kupić lepszy reku. nie dobry pomysł. robisz nawiewy pomieszczeniach czystych czyli salon sypialnia gabinet itd wyciąg w brudnych kuchnia łazienka garderoba. zazwyczaj pomieszczeń jest porównywalna ilość w domu. jak jest więcej pokoi to można jeszcze dać wyciąg w holu.a w kuchni i tak ja zawsze daję 2 wyciągi i tak między 70 a 150 m3/h w zależności od jej wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 ,,.....uważam,że gwc to lipa". Widzę,że kolega obeznany w temacie.Wpakowałem się w GWC .Wlatuje mi do domu świeże powietrze o temp.+/- 190C bez względu na temperaturę zewnętrzną.Doradź jakie reku mam zainstalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 10.02.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 nydar ty masz reku na strychu więc nie świruj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 żebyś nie tracił tych +/- 19^C to chyba jak najdroższe - jak sie da to pewnie powinieneś wydać na samo req jakieś 20kpln w/g teorii tego wyżej kolegi ...nooo ale wpakowałeś się jak śliwka w kompot w drogie i nieekonomiczne GWC, to pewnie już kasy nie masz to i koledze wyżej nie dasz zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 nydar ty masz reku na strychu więc nie świruj błąd - nydar ma req ZAMIAST strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 kangaxx.Na strychu to ja tracę co najwyżej 4-5oC Więc to reku to tylko ok 20% odzysku .Reszta i tak do nieba.(na razie:D)gentoonx.Nie dobijaj mnie chłopie.Przecież wiem.Do tego kazali mi oglądać,,nad rozlewiskiem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Błąd.Mam strych zamiast reku.Strych jest 1/5 reku.A reszta do nieba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Do tego kazali mi oglądać,,nad rozlewiskiem". no wiesz - jakaś kara za to musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 04.12.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 No i tak trochę wygląda każdy temat na tym forum... Jedna, dwie, ew kilka fajnych odpowiedzi, a reszta prześmiewcza, nie na temat, albo przepychanka. Ale pisać - "wszystko już było, tylko się szukać nie chce" to łatwo napisać. Do wiadomości tych, co już wszystko przeczytali. NA forum przychodzą ludzie, którzy chcą się czegoś dowiedzieć, bo właśnie takich informacji w danej chwili potrzebują. Jeśli Wy "wszystko" już przeczytaliście, to albo odpowiedzcie na pytania, albo w ogóle nie zabierajcie głosu, ale nie róbcie śmietnika z tematów potrzebnych później innym do zdobywania informacji... Bo właśnie później napisać, że "wszystko już było" jest łatwo, tylko trzeba się przebijac przez bezsensowną paplaninę... Ot taka mała prośba żuczka, który tych informacji szuka głownie na forach, co by sie nie dać zrobic instalatorom w bambuko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.12.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 mafia instalatorska, tfu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draqi 05.02.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Przyklejam swoje pytanie do starego wątku by nie mnożyć nowych tematów. Salon z kominkiem (układ zamknięty), wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Czy komin (jeden, jedyny - tylko dla kominka) ma być ocieplony czy nie ? Czy w nim może być tylko szyb spalinowy czy też dwu szybowy: spalinowy i wentylacyjny. Proszę o krótką odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 05.02.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Przyklejam swoje pytanie do starego wątku by nie mnożyć nowych tematów. Salon z kominkiem (układ zamknięty), wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Czy komin (jeden, jedyny - tylko dla kominka) ma być ocieplony czy nie ? Czy w nim może być tylko szyb spalinowy czy też dwu szybowy: spalinowy i wentylacyjny. Proszę o krótką odpowiedz witam wentylacja mechaniczna - wyklucza wentylację grawitacyjną - no chyba, że salon szczelnie odcięty od innych pomieszczeń z wentylacją mechaniczną pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts