mabo 18.04.2004 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 CzescCzy sa jakis wytyczne co do minimalnych rozmiarow dzialek budowlanych? Slyszalem ze 600m2 ale nie wiem czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 18.04.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Minimalna powierzchnia działki musi byc taka, aby zostały zaachowane przepisowe odległości ścian zewnętrznych od granicy działki czyli 4 metry w przypadku ścian z otworami okiennym i oczywiście 3 metry w przypadku ścian bez otworów. (wcześnie napisałem błędnie, że 3.5 metra ) Do tego gmina ustala nieprzekraczalna linie zabudowy czyli minimalną odległość od frontu działki w jakiej budynek musi być postawiony. Może to być 4 metry ale równie dobrze 6, 8 czy 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 19.04.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Zeby troche naswietlic, powiem tak: prawdopodobnie wybudujesz sie nawet na 600 metrach. Widuje w górach mini-parcele (450 mkw), na których w week-endy ludzie masowo grilują i siedzą w tych swoich kampingach, niektorzy nawet przeksztalcili je w caloroczne. Przy 1000 metrach możesz pogrymasić w projekcie i budynkiem pomanewrować - w lewo, w prawo. Przy 1500 metrach masz komfort swobodnej rozmowy na tarasie, sąsiad ci w garnek nie zagląda, dziecko i pies ma gdzie pobiegać. Ja oglądałem projekty i w wielu z nich byly podane minimalne wymiary dzialki - np 22x27. Ale to wszystko o wiele za malo. Zbyt duże dzialki, moim zdaniem, zaczynają sie od 2.500 mkw, bo to trudno obrobic, skosić, odśnieżyć. Wszystko inne - jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolf 20.04.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 minimalna powierzchnia działki ustalana jest przez gminę w planie zagospodarowania. W niektórych gminach może to być 300m2, w innych 2500 m2.Inna sprawa to techniczne możliwości budowy na działce, ale o tym wypowiedzieli się już poprzednicy Pozdrowienia Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mwanamke 20.04.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Ja dodam jeszcze, że gminy ida w kierunku zwiększania minimalnej powierzchni pod zabudowę aby teren nie stał się lasem domków stojących okno w okno, w gminie Halinów np 4 lata temu minimalna działka pod budowę domu jednorodzinnego wynosiła 600m a teraz 800 albo juz i 1200 ...przed zakupem działki nalezy sprawdzić w urzędzie gminy przepisy aktualne oraz zasięgnąć języka jakie sa najbliższe plany ....a plany lubia się zmieniać nie tylko na przełomie roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 22.04.2004 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 ....i 3.5 w przypoadku ścian bez otworów. raczej 3 !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 26.04.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Ja dodam jeszcze, że gminy ida w kierunku zwiększania minimalnej powierzchni pod zabudowę aby teren nie stał się lasem domków stojących okno w okno, w gminie Halinów np 4 lata temu minimalna działka pod budowę domu jednorodzinnego wynosiła 600m a teraz 800 albo juz i 1200 ...przed zakupem działki nalezy sprawdzić w urzędzie gminy przepisy aktualne oraz zasięgnąć języka jakie sa najbliższe plany ....a plany lubia się zmieniać nie tylko na przełomie roku Całkowicie się zgadzam. Np. w planie zagospodarowania przestrzennego miasta "Marki VI" , dla obrębu 1-05 minimalna wielkość działki dla zabudowy jednorodzinnej wynosi 500 m kw., dla bliżniaczej 450 a szeregowej 350 m kw. Niemniej uważam, że jeśli miałbym budować dom na takiej działce to wolę mieszkać w budynku wielorodzinnym. Dla mnie minimalna powierzchnia działki dla domu jednorodzinnego to 1000 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 26.04.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Np. w planie zagospodarowania przestrzennego miasta "Marki VI" , dla obrębu 1-05 minimalna wielkość działki dla zabudowy jednorodzinnej wynosi 500 m kw., dla bliżniaczej 450 a szeregowej 350 m kw. no nie do końca tak, bo ja mam plac 450m2 i mimo że wielkość działki powinna wynosić 500m2 to spokojnie mogę się budować w Markach. Popieram jednak, że dobrze mieć te min 1000m2, bo ja mam spore problemy z umieszczeniem tam czegokolwiek. U mnie sprawa wyglądała tak miałem pewną sume pieniędzy, i wybierałem tak: wieksza działka i dłuższy dojazd do pracy lub mniejsza działka i bliżej do pracy. Dlatego wybrałem Marki, a nie np. Radzymin czy dalej. Całą sprawe rekompensuje mi teść, który mieszka na wsi i tam mam te "5000 m2", które mi brakuje na wygody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 26.04.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Np. w planie zagospodarowania przestrzennego miasta "Marki VI" , dla obrębu 1-05 minimalna wielkość działki dla zabudowy jednorodzinnej wynosi 500 m kw., dla bliżniaczej 450 a szeregowej 350 m kw. no nie do końca tak, bo ja mam plac 450m2 i mimo że wielkość działki powinna wynosić 500m2 to spokojnie mogę się budować w Markach. Popieram jednak, że dobrze mieć te min 1000m2, bo ja mam spore problemy z umieszczeniem tam czegokolwiek. U mnie sprawa wyglądała tak miałem pewną sume pieniędzy, i wybierałem tak: wieksza działka i dłuższy dojazd do pracy lub mniejsza działka i bliżej do pracy. Dlatego wybrałem Marki, a nie np. Radzymin czy dalej. Całą sprawe rekompensuje mi teść, który mieszka na wsi i tam mam te "5000 m2", które mi brakuje na wygody Ja tylko przytoczyłem zapis zamieszczony w planie. Może dla innego obrębu jest inaczej a może plany nie są rygorystycznie przestrzegane. Tego nie wiem. Pozdrawiam sąsiada z Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 27.04.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Ja tylko przytoczyłem zapis zamieszczony w planie. Może dla innego obrębu jest inaczej a może plany nie są rygorystycznie przestrzegane. Tego nie wiem. Pozdrawiam sąsiada z Marek. Plany raczej sa przestrzegane, ale zazwyczaj w planie jest, ze wielkosc dzialki moze byc zmniejszona o 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts