Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

minimalne rozmiary dzialki budowlanej

mabo

Recommended Posts

Minimalna powierzchnia działki musi byc taka, aby zostały zaachowane przepisowe odległości ścian zewnętrznych od granicy działki czyli 4 metry w przypadku ścian z otworami okiennym i oczywiście 3 metry w przypadku ścian bez otworów. (wcześnie napisałem błędnie, że 3.5 metra :oops: )

Do tego gmina ustala nieprzekraczalna linie zabudowy czyli minimalną odległość od frontu działki w jakiej budynek musi być postawiony.

Może to być 4 metry ale równie dobrze 6, 8 czy 10.

Zeby troche naswietlic, powiem tak: prawdopodobnie wybudujesz sie nawet na 600 metrach. Widuje w górach mini-parcele (450 mkw), na których w week-endy ludzie masowo grilują i siedzą w tych swoich kampingach, niektorzy nawet przeksztalcili je w caloroczne.

Przy 1000 metrach możesz pogrymasić w projekcie i budynkiem pomanewrować - w lewo, w prawo. Przy 1500 metrach masz komfort swobodnej rozmowy na tarasie, sąsiad ci w garnek nie zagląda, dziecko i pies ma gdzie pobiegać. Ja oglądałem projekty i w wielu z nich byly podane minimalne wymiary dzialki - np 22x27. Ale to wszystko o wiele za malo. Zbyt duże dzialki, moim zdaniem, zaczynają sie od 2.500 mkw, bo to trudno obrobic, skosić, odśnieżyć. Wszystko inne - jak najbardziej.

Ja dodam jeszcze, że gminy ida w kierunku zwiększania minimalnej powierzchni pod zabudowę aby teren nie stał się lasem domków stojących okno w okno, w gminie Halinów np 4 lata temu minimalna działka pod budowę domu jednorodzinnego wynosiła 600m a teraz 800 albo juz i 1200 ...przed zakupem działki nalezy sprawdzić w urzędzie gminy przepisy aktualne oraz zasięgnąć języka jakie sa najbliższe plany ....a plany lubia się zmieniać nie tylko na przełomie roku

Ja dodam jeszcze, że gminy ida w kierunku zwiększania minimalnej powierzchni pod zabudowę aby teren nie stał się lasem domków stojących okno w okno, w gminie Halinów np 4 lata temu minimalna działka pod budowę domu jednorodzinnego wynosiła 600m a teraz 800 albo juz i 1200 ...przed zakupem działki nalezy sprawdzić w urzędzie gminy przepisy aktualne oraz zasięgnąć języka jakie sa najbliższe plany ....a plany lubia się zmieniać nie tylko na przełomie roku

Całkowicie się zgadzam. Np. w planie zagospodarowania przestrzennego miasta "Marki VI" , dla obrębu 1-05 minimalna wielkość działki dla zabudowy jednorodzinnej wynosi 500 m kw., dla bliżniaczej 450 a szeregowej 350 m kw.

Niemniej uważam, że jeśli miałbym budować dom na takiej działce to wolę mieszkać w budynku wielorodzinnym. Dla mnie minimalna powierzchnia działki dla domu jednorodzinnego to 1000 m kw.

Np. w planie zagospodarowania przestrzennego miasta "Marki VI" , dla obrębu 1-05 minimalna wielkość działki dla zabudowy jednorodzinnej wynosi 500 m kw., dla bliżniaczej 450 a szeregowej 350 m kw.

no nie do końca tak, bo ja mam plac 450m2 i mimo że wielkość działki powinna wynosić 500m2 to spokojnie mogę się budować w Markach. Popieram jednak, że dobrze mieć te min 1000m2, bo ja mam spore problemy z umieszczeniem tam czegokolwiek. U mnie sprawa wyglądała tak miałem pewną sume pieniędzy, i wybierałem tak: wieksza działka i dłuższy dojazd do pracy lub mniejsza działka i bliżej do pracy. Dlatego wybrałem Marki, a nie np. Radzymin czy dalej. Całą sprawe rekompensuje mi teść, który mieszka na wsi i tam mam te "5000 m2", które mi brakuje na wygody :wink:

Np. w planie zagospodarowania przestrzennego miasta "Marki VI" , dla obrębu 1-05 minimalna wielkość działki dla zabudowy jednorodzinnej wynosi 500 m kw., dla bliżniaczej 450 a szeregowej 350 m kw.

no nie do końca tak, bo ja mam plac 450m2 i mimo że wielkość działki powinna wynosić 500m2 to spokojnie mogę się budować w Markach. Popieram jednak, że dobrze mieć te min 1000m2, bo ja mam spore problemy z umieszczeniem tam czegokolwiek. U mnie sprawa wyglądała tak miałem pewną sume pieniędzy, i wybierałem tak: wieksza działka i dłuższy dojazd do pracy lub mniejsza działka i bliżej do pracy. Dlatego wybrałem Marki, a nie np. Radzymin czy dalej. Całą sprawe rekompensuje mi teść, który mieszka na wsi i tam mam te "5000 m2", które mi brakuje na wygody :wink:

Ja tylko przytoczyłem zapis zamieszczony w planie. Może dla innego obrębu jest inaczej a może plany nie są rygorystycznie przestrzegane. Tego nie wiem. Pozdrawiam sąsiada z Marek.

Ja tylko przytoczyłem zapis zamieszczony w planie. Może dla innego obrębu jest inaczej a może plany nie są rygorystycznie przestrzegane. Tego nie wiem. Pozdrawiam sąsiada z Marek.

Plany raczej sa przestrzegane, ale zazwyczaj w planie jest, ze wielkosc dzialki moze byc zmniejszona o 10%.