piegoosek 10.02.2013 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Witam,Mam nastepujacy problem.Mam w domu nastepujaca topologie ogrzewanie podlogowego:- 6 obwodow odchodzacych z pojedynczego rozdzielacza na parterze- 3 obwody odchodzace z pojedynczego rozdzielacza na pietrzeOba rozdzielacze sa zasilane jednego mieszacza i jednej pompy w kotlowniOba rozdzielacze maja dla kazdego obwodu rotametr, ktory powinien pokazywac przeplyw w odpowiedniej petli. Rotametry w rozdzielaczu u gory pokazuja przeplywy poprawnie - jak zamykam obwod przeplyw maleje, wiekszy przeplyw= podloga cieplejsza etc.Niestety rotametry w rozdzielaczu na dole nie pokazuja zadnego przeplywu bez wzgledu czy obwod jest otwarty czy zamniety - cos jest nie takPetle na dole grzeja, ale gorzej niz u gory, z duzo wieksza inercja. Martwi mnie, ze na dole jest za maly przeplyw. Nie chce mi sie wierzyc, ze wszystkie rotametry sa popsute. Rozebralem 2 pierwsze i wygladaja ok. W ramach eksperymentow skrecilem wszystkie obwody, odcialem calkowicie rozdzielacz u gory i otworzylem tylko jeden obieg na dole. Niestery dalej rotametry nie pokazywaly przyplywu..... Prosze o porady co dalej robic?Jak sprawdzic, czy przeplyw jest ok?Mam podejrzenie, ze moze rozdzielacz jest zle dobrany do przeplywow etcMoze pompa jest za mala? Mialem problemy z odpowietrzeniem i uruchomieniem petli na dole i hydraulicy zmienili pompe z 60W na 80W, petle zaczely grzac ale nie poprawilo to wskazan rotametrow. PozdrawiamPawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts