kroni 10.02.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 witam wszystkich.niedługo ruszam z budową mojego domku ale już teraz zbieram informację.podoba mi się mur pruski i chciałbym zrobić jego imitację co przy okazji dobrego wyglądu ułatwi mi też w przyszłości zamocowanie okiennic,ale pytanie które mnie nurtuję to czy mogę użyć jako zewnętrznej warstwy,gliny zamiast zaprawy?ściana będzie poroterm 30,styropian 12mm no i glina.co sadzicie o moim pomyśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stachobb 13.02.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Glina niestety... Sądzę że ją wypłucze deszcz albo wykruszy się. Widziałem kiedyś taką elewację imitującą pruski mur. Była zrobiona następująco: Na ścianę zewnętrzną ułożona wełna mineralna grubości bodajże 5cm albo 8... (to można policzyć łatwo), następnie na tym montowane do ścian kantówki drewniane imitujące szkielet drewniany takowego muru no i uzupełnione to potem było wełną prasowaną grubości kantówek minus 1cm i wykończone tynkiem strukturalnym o małej gramaturze w kolorze białym. Piękny efekt. Ale to drogo kosztowało, przede wszystkim dużo pracy. Szkoda że nie mam foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiula102 08.02.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Kochani mur pruski wypełnia się cegłą lub płytką ceglaną a to o czym piszecie to szachulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts