Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złącze przy głowicy zaworu - czy to normalne?

The_Cat

Recommended Posts

Cześć,

Mam pytanie - wprawdzie nie w domku ale w mieszkaniu - mam problem ze złączem. Mianowicie w ciągu miesiąca miałam dwa razy sytuację gdy się to (oznaczone czerwoną strzałką na zdjęciu) rozszczelniło, i raz efektem było zalanie ściany w mieszkaniu pode mną a drugi raz woda na podłodze u mnie, bo szybko to zauważyłam i akurat byłam w domu.

zawor.JPG

Deweloper stwierdził, że to wina wykonawcy instalacji, ponieważ to żle przykręcił - była potrzeba modyfikacji, tak więc nie było to jak oryginalnie zostawił nam deweloper w stanie surowym (montowany był trójnik), a mój wykonawca twierdzi, że takich materiałów nie stosuje się w mieszkaniach, a jedynie na zewnątrz. Nie wiem po czyjej stronie leży racja, ale wykonawca zasugerował wymianę tego złącza na inne (dostępne tylko w leroy merlin, tak dowiedział się od hydraulików robiących instalację na tej budowie, bo byli tu jeszcze jak moje mieszkanie było wykańczane). To co mam działa podobno na zasadzie o - ringu. Nie wiem co mam o tym myśleć :bash: Jaka jest wasza opinia na ten temat? Czyżby deweloper robił mnie w konia (tu bym się nie zdziwiła) a jeśli tak to jakim sposobem mogę dojść swoich praw na drodze reklamacji, skoro oni stwierdzili że skoro była modyfikacja (odkręcenie i przykręcenie ponowne) to ja tracę gwarancję?

Dziękuję, za wszelkie wskazówki :yes: