arcyk13 10.02.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) Witam Panów, ostatnimy czasy podczas rozpalania w moim piecu http://www.atg.net.pl/index.php/wglowe/5-kocio-dworek-zn 16,5 kW pojawia się bardzo duży dym który nie chce iść do komina tylko wylatuje szczelinami między drzwiczkami, a gdy je otworzę żeby sprawdzić co się dzieje, czy się pali to w sekundę mam zakopconą całą kotłownię. Kolejnym niepokojącym mnie objawem jest smoła na ścianach wewnętrznych kotła, jest jest naprawdę bardzo dużo, dodam że rozpalam dmuchawą, później piec również pracuje na dmuchawie, lecz już nie kopci gdy się rozpali. komin jest czysty także cug powinien być. Możecie mi Panowie doradzić co zrobić, bo już mi się płakać chce na myśl o rozpalaniu. Z góry wielkie dzięki! Edytowane 10 Lutego 2013 przez arcyk13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 10.02.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Wbrew pozorom palenie w kotle zasypowym nie jest takie proste jak to się wielu wydaje. Dałeś link do kotła i wydaje Tobie się że to załatwia sprawę. Nic nie piszesz o zapotrzebowaniu domu na ciepło, czym palisz itd. Jednym zdaniem nikt Tobie lekarstwa na to nie poda. Doradzałbym najpierw poczytać temat "Ekonomiczne spalanie węgla kamiennego" i temat z nim powiązany " Niech się szerzy czyste spalanie węgla" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chinchilla 10.02.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 U mnie te objawy były przy zapranym czopuchu(komin czysty!) .Kominiarz był wzywany i też nie zwrócił uwagi na czopuch,który okazał sie być zarośnięty prawie w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 10.02.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Tak jak kolega radzi wyczyść czopuch i zapewnij dopływ powietrza z zewnątrz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts