NorDez 10.02.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) Witam !Sporo poczytałem na temat montowania płyt gk na stelażu,mam nawet taki krótki poradnik z http://budujesz-remontujesz.blogspot.com/Temat zaczyna być dla mnie zrozumiały jednak mam niedostatek wiedzy na temat stosowanych profili i ich oznaczeń CD,UD.UW,CW itp.Chcę położyć płyty gk na samym suficie w 2 pokojach i w poradniku jest napisane że najbardziej popularna jest konstrukcja dwupoziomowa i jest tam napisane że konstrukcja jednopoziomowa nie obniża pomieszczenia tak dużo jak dwupoziomowa.Drugie pytanie dotyczy profili CD czyli głównych oraz Ud mocowanych do ściany.Czy te profile UD są konieczne przy układaniu samego sufitu ?Bardzo proszę o trochę bardziej dokładne uświadomienie mnie w tych tematach za co będę wdzięczny. Edytowane 10 Lutego 2013 przez NorDez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 10.02.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 1.Możesz zrobić okładzinę na ES2.Profil UD zapewnia ognioochronność i utrzymuje profile nośne, w niektórych przypadkach nie jest koniecznySprecyzuj co to za pomieszczenie, co jest na górze, wymiary, wysokość obniżenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NorDez 10.02.2013 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 1.Możesz zrobić okładzinę na ES 2.Profil UD zapewnia ognioochronność i utrzymuje profile nośne, w niektórych przypadkach nie jest konieczny Sprecyzuj co to za pomieszczenie, co jest na górze, wymiary, wysokość obniżenia.. Czyli profil UD utrzymuje profil CD,u mnie to 2 pokoje.Jeden ma sufit o wymiarach w przybliżeniu 5mx5.m,drugi to 3xm. Na tych sufitach jest normalny źle położony tynk - widać wszystkie nierówności i pomalowany 5 lat temu.Te sufity nie są idealnie równe także poziomowanie sufitu będzie chyba konieczne.Na górze jest tylko strych gdyż jest to domek jednorodzinny z tym że spory,w drugiej połowie mieszka teść. Budowany i modernizowany w latach 55 - 65 XX wieku , także dosyć stary ale strych nie przecieka i dach też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 11.02.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Wykonaj okładzinę na ES.Profile z blachy 0,6 co max 50cm, płytowanie poprzeczne..UD poprzeczne do profili mogą okazać się pomocneRozstaw uchwytów ES 65-85cmSkrajne profile możliwie blisko ścian (przykręcenie profilu do Es poprzez jego wywinięcie lub za pomocą wkrętarki kątowej).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NorDez 13.02.2013 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Wykonaj okładzinę na ES. Profile z blachy 0,6 co max 50cm, płytowanie poprzeczne.. UD poprzeczne do profili mogą okazać się pomocne Rozstaw uchwytów ES 65-85cm Skrajne profile możliwie blisko ścian (przykręcenie profilu do Es poprzez jego wywinięcie lub za pomocą wkrętarki kątowej).. Dzięki,temat sufitu jest dla mnie zrozumiały ale teraz nijak nie mogę wyobrazić sobie jak zamocować stelaż do ściany pod płyty gk no bo w tym wypadku również potrzebne są profile przyścienne mocowane do sufitu - tylko jak skoro sufit załóżmy że mam zrobiony i jak przymocować taki profil do sufitu to znaczy jak taka cała konstrukcja ma wyglądać ? Te mocowane do ścian to profile UW i CW jak się dowiedziałem.Szukałem i nie mogę nigdzie znaleźć pokazowego filmu jak to ma wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 13.02.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ściana mocowana do stropu jest lepszym rozwiązaniem..Pytanie czy chcesz wykonać przedściankę, czy ścianę działową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NorDez 14.02.2013 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Ściana mocowana do stropu jest lepszym rozwiązaniem.. Pytanie czy chcesz wykonać przedściankę, czy ścianę działową? To nie będzie ścianka działowa tylko w kuchni chcę wyłożyć sufit i ściany płytami GK no i nie bardzo wiem od czego zacząć ? Czy najpierw robić stelaż pod sufit i przykręcić płyty ? Czy najpierw zacząć od ścian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 14.02.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Rozumiem, że chcesz wykonać okładzinę ścienną na profilach..1.Konstrukcja na profilach CW (ograniczenia w dopuszczalnej wysokości)2.CD60 + ES (profil pionowo co 60cm mocowany na ES co max 120cm)Stelaż ściany, płytowanie ściany, stelaż sufit.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts