Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stropodach jednospadzisty z płyty żerańskiej

lechu131

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Starałem się znaleźć podobny problem na innych forach niestety bez pozytywnego rezultatu.

Posiadam budynek parterowy, który ma stary dach jednospadowy wykonany z drewna. Nie chce go remontować, chciałbym wykonać go od nowa. Wiem, że potrzebuję projekt ale przed pójściem do projektanta chciałbym się dowiedzieć czy to dobry pomysł. Nowy stropodach chciałbym wykonać z płyt żerańskich (strop kanałowy) układany pod skosem 5 stopnie na długości 5,07 metrów oraz 2,22m z dodatkową izolacją ze styropianu i papy termozgrzewalnej. Czy może mi ktoś pomóc i napisać czy będę potrzebował jakiegoś ekstra zakotwienia na ścianie bo to aby strop się nie "ześliznął"? Oczywiście będzie wykonany wieniec a płyty będą układane równolegle do spadku. Ściany są wykonane z cegły pełnej o grubości 41 cm. Budownictwo PRL. Za wszelki informację dziękuję przekrój.jpg

piszesz ze pojdziesz do projektanta a na forum pytasz o sposob wykonania , wydaje mi sie ze sama nazwa wskazuje ze ten czlowiek CI zaprojektuje wykonanie tego stropodachu . dlatego na zadnych forach nie znalazles "podobnego problemu". dla mnie osobiscie byloby problemem czy mnie na to stać albo nie.........

A czemu nie krokwie, deskowanie lub płyta OSB, styropian i papa? Jak nie zmieniasz kąta nachylenia i gabarytów dachu taki remont na zgłoszenie. Oczywiście wyliczenia i dobór materiałów przez konstruktora konieczne. Pozdrawiam.