Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 654
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak na razie niewiele się dzieje na budowie choć bardziej już przypomina ona dom. :)

Pomalutku maluję kolejne pomieszczenia, ale niestety nie są one jeszcze skończone ze względu na to, że na niektórych ścianach będą tapety. Muszę znaleźć kogoś do ich położenia!

Jak na teraz doszła pomalowana łazienka. Kolor srebrny odcień szarości dobrany do koloru tapety:

20130525_141523_male.jpg

Z kolorami jest niezła zabawa. Najlepiej byłoby mieć możliwość kupić wszystkie materiały wykończeniowe jednocześnie i do nich dobierać odpowiednio kolory. Poza tym zupełnie inaczej wygląda kolor na wzorniku a inaczej na ścianie tej oświetlonej i tej w cieniu. Masakra! Nie wiem co z tego wyjdzie.

To moje próbki kolorów:

20130525_134505_male.jpg

Okazało się, że kolor, który kupiłam, dobierając z wycinkiem tapety w markecie, jest zupełnie nietrafiony. Natomiast kolor, który kupiłam do salonu jest idealny. Na szczęście nic się nie zmarnuje, jeszcze sporo pokoi do malowania. Ale nie kupię już ani ml farby w kolorze niebieskim lub turkusowym!

P.S. Kolor szary ze zdjęcia jest tym samym kolorem co w łazience, a na próbce wygląda na ciemniejszy!

Odnośnie dobierania farb mnie w Dekorianie doradzili żeby nigdy nie przykładać kilku kolorów obok siebie do porównania i żeby właśnie karetczkę ze wzornika przykładać w różnych miejscach pomieszczenia i o różnych porach dnia i w różnym oświetleniu. Miałam łatwiej bo mogłam korzystać z całej walizki z kolorami. Ale jak masz możliwość dotarcia do Dekorianu to możesz sobie tam nabyć albo dostać gratis większe próbki kolorów i poprzykładać w domu. Później te próbki jeśli nie chcesz kupować farby z Pary możesz zanieść sobie np do Castoramy i tam Ci dorobią identyczny kolor na tańszej farbie np na Duluxie :)

Odnośnie dobierania farb mnie w Dekorianie doradzili żeby nigdy nie przykładać kilku kolorów obok siebie do porównania i żeby właśnie karetczkę ze wzornika przykładać w różnych miejscach pomieszczenia i o różnych porach dnia i w różnym oświetleniu. Miałam łatwiej bo mogłam korzystać z całej walizki z kolorami. Ale jak masz możliwość dotarcia do Dekorianu to możesz sobie tam nabyć albo dostać gratis większe próbki kolorów i poprzykładać w domu. Później te próbki jeśli nie chcesz kupować farby z Pary możesz zanieść sobie np do Castoramy i tam Ci dorobią identyczny kolor na tańszej farbie np na Duluxie :)

Tak, znam zasadę, którą mi podałaś. Robiłam tak w mieszkaniu (miałam do dyspozycji cały wzornik kolorów Decorala). Tym razem zdecydowałam się na farby Tikkurila, są świetne ale wzornika "nie dorwałam". Jak na razie wydaje mi się, że trafiłam z kolorami, ale było nerwowo! Z resztą zobaczymy jaki wyjdzie efekt końcowy. :eek:

piękna łazienka! u mnie decyzja co do płytek w łazience jeszcze nie podjęta ostatecznie, zastanawiam się nad mugatami i właśnie płytkami jakie Ty masz i na razie wygrywają Twoje płytki :) nie tak dawno sprawdzałam w necie dostępność tych płytek i nigdzie nie było :( zanim zacznę robić łazienkę upłynie trochę czasu więc może się gdzieś pojawią :)

Jak na razie niewiele się dzieje na budowie choć bardziej już przypomina ona dom. :)

Pomalutku maluję kolejne pomieszczenia, ale niestety nie są one jeszcze skończone ze względu na to, że na niektórych ścianach będą tapety. Muszę znaleźć kogoś do ich położenia!

Jak na teraz doszła pomalowana łazienka. Kolor srebrny odcień szarości dobrany do koloru tapety:

[ATTACH=CONFIG]194373[/ATTACH]

Z kolorami jest niezła zabawa. Najlepiej byłoby mieć możliwość kupić wszystkie materiały wykończeniowe jednocześnie i do nich dobierać odpowiednio kolory. Poza tym zupełnie inaczej wygląda kolor na wzorniku a inaczej na ścianie tej oświetlonej i tej w cieniu. Masakra! Nie wiem co z tego wyjdzie.

To moje próbki kolorów:

[ATTACH=CONFIG]194374[/ATTACH]

Okazało się, że kolor, który kupiłam, dobierając z wycinkiem tapety w markecie, jest zupełnie nietrafiony. Natomiast kolor, który kupiłam do salonu jest idealny. Na szczęście nic się nie zmarnuje, jeszcze sporo pokoi do malowania. Ale nie kupię już ani ml farby w kolorze niebieskim lub turkusowym!

P.S. Kolor szary ze zdjęcia jest tym samym kolorem co w łazience, a na próbce wygląda na ciemniejszy!

Kordelio,

mam takie same płytki w łazience :) i szukam odcienia takiej pięknej szarości, poradź, Twoja wyglada perfekcyjnie!

a tapetę znalazłaś tę w szare kwiatki? gdzie kupiłaś tę w niebieskie kwiatki?

Kordelio,

mam takie same płytki w łazience :) i szukam odcienia takiej pięknej szarości, poradź, Twoja wyglada perfekcyjnie!

a tapetę znalazłaś tę w szare kwiatki? gdzie kupiłaś tę w niebieskie kwiatki?

Szarość dobierałam do tapety firmy RASCH - kolekcja Vanity Fair 2013 [link], wybrałam z palety farb Tikkurila. Jeśli Ci zależy na dokładnym numerku, to sprawdzę.

Tapetę w kwiaty kupiłam w sklepie stacjonarnym (na Bartyckiej), ale w internecie też jest. To tapeta z kolekcji Chambray (Decor Maison) - link.

Szarość dobierałam do tapety firmy RASCH - kolekcja Vanity Fair 2013 [link], wybrałam z palety farb Tikkurila. Jeśli Ci zależy na dokładnym numerku, to sprawdzę.

Tapetę w kwiaty kupiłam w sklepie stacjonarnym (na Bartyckiej), ale w internecie też jest. To tapeta z kolekcji Chambray (Decor Maison) - link.

Kordelio, bardzo Ci dziękuję :)

jakbyś mogła podać mi dokładnie numer tej farby byłabym bardzo zobowiązana :)

Cześć Hester83, podłogi to deska parkietowa z firmy: link. Mają naprawdę szeroką paletę barw i wszystkie przepiękne, mi osobiście podobało się co najmniej 3 kolory, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Cenowo też nie wychodziły te deski źle. Kupiliśmy parkiet nie bezpośrednio od producenta lecz u dystrybutora, mieli oczywiście usługę układania, z której skorzystaliśmy. Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic to mogę podać na nich namiary.

Też kupiłem deski od tej firmy. Stronę www chyba już dawno nie aktualizowali ale za to dostępne kolory można zobaczyć na ich profilu na fejsie:

https://www.facebook.com/walczakparkiety

ja wybrałem poniższe i wyglądają zacnie :)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=613001098728473&set=pb.146841885344399.-2207520000.1371123353.&type=3&theater

Znów coś się dzieje. Dziś zaczęli montować obudowy przejść pomiędzy pomieszczeniami. Jak na razie jest zamontowana tylko jedna i to nie do końca, bo czeka ją jeszcze montaż szybek . Mam nadzieję, że w sobotę da się zamontować wszystko. Dla ciekawych zabudowa wstępnie wygląda tak. Na bałagan oczywiście nie zwracamy uwagi!

20130620_180837_small.jpg

Pomalowałam, ale niestety nie do końca kolejne pomieszczenie - gabinet. Kolor mnie zachwycił. To taka szarawa mięta. Jak dotąd chyba najlepszy wybór!

20130620_180837_small.jpg