Kordelia 24.08.2015 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Kordelio, gdzie kupowałaś abażurki? Mogłabyś mi podać ich wymiary, proszę? Cześć Czaplanka Abażurki są z Jula ale ja je kupiłam na allegro: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordelia 02.09.2015 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Plany wykończenia piętra są coraz bardziej realne Dopracowujemy projekt schodów, a właściwie to klatki chodowej bo to coś więcej niż schody. Przestrzeń pod schodami będzie zabudowana, tworząc zgrabny schowek. Do tego doszliśmy do wniosku, ze praktycznym byłoby zrobić panele na ścianach (w części klatki schodowej). Kolorystyka tradycyjna, ciemne stopnie i ciemna poręcz, reszta biała. Moje inspiracje z Pinterest: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordelia 02.09.2015 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Kolejną kwestią jest moja wymarzona sypialnia. Pokój jest duży, z lukarnowym oknem i skosami. Bardzo chciałabym go urządzić w pastelowych odcieniach, ta kolorystyka wydaje mi się idealna: Za ścianie za zagłówkiem łóżka, na więcej raczej nie będzie minie stać, choć i w tym zakresie wydaje mi się to dość kosztowny pomysł, chciałabym tapetę w stylu Chinoserie. Dla niewtajemniczonych - są to kolorowe tapety przedstawiające wijące się gałązki pełne kwiatów i ptaków. Zobaczcie jak to pięknie wygląda - dość odważnie, są też bardziej stonowane wzory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaplanka 05.09.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Kordelio, bardzo dziękuję za namiary na abażurki. Widzę, że podobnie jak ja (o czym ostatnio pisałam też u siebie:) ) chorujesz na chinoiserie. Oj, gdyby nie ta cena.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordelia 05.09.2015 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Kordelio, bardzo dziękuję za namiary na abażurki. Widzę, że podobnie jak ja (o czym ostatnio pisałam też u siebie:) ) chorujesz na chinoiserie. Oj, gdyby nie ta cena.... Tak, ceny są powalające. Dlatego szukam na ebay i innych aukcjach może gdzieś mi się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.09.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 http://www.aliexpress.com/item/6-Color-Birds-Trees-Flowers-Chinoiserie-Wallpaper-Birds-Tree-Blossom-Statement-3D-Wall-Paper-Roll-For/32233655591.html?spm=2114.01020208.3.12.RYZbkx&ws_ab_test=201407_2,201444_5,201409_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katja. 20.10.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 inspiracje schodowe fenomenalne... rozmarzyłam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.10.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 (edytowane) Mam taką inspiracyjkę na pintereście https://www.pinterest.com/pin/413064597051993946/?utm_campaign=commentpin&e_t=513179df47344bb5a8a09e0fb4e1380e&utm_content=413064597051993946&utm_source=31&e_t_s=body&utm_medium=2013 I dziś wpisał mi się tak ktoś wkomentarzu polecając http://www.yrmural.com/#!chinoiserie-wallpaper/c8j5 Ciekawe, czy cena byłaby przystępna? Edit: Poszłam popatrzeć i.... doszłam do wniosku, że gdybym miała dobrej jakości fotkę takiej tapety, to sama bym machnęła ją na ścianie Edytowane 20 Października 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolita78 02.11.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Witam, podziwiam dom ciężką pracę włożoną w to, aby cudownie wyglądał! Trafiłam tu szukając portali kominkowych drewnianych, zaczęliśmy robić kminek i przeraża mnie wydanie 6-8 tysięcy na portal marmurowy... wiem, że praktyczny, ale drewno to drewno i drewniane bardziej mi się podobają, u Ciebie się przekonałam, że mam rację wyszło super. Życzę powodzenia w wykańczaniu górnej części domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaplanka 09.11.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Mam taką inspiracyjkę na pintereście https://www.pinterest.com/pin/413064597051993946/?utm_campaign=commentpin&e_t=513179df47344bb5a8a09e0fb4e1380e&utm_content=413064597051993946&utm_source=31&e_t_s=body&utm_medium=2013 I dziś wpisał mi się tak ktoś wkomentarzu polecając http://www.yrmural.com/#!chinoiserie-wallpaper/c8j5 Ciekawe, czy cena byłaby przystępna? Edit: Poszłam popatrzeć i.... doszłam do wniosku, że gdybym miała dobrej jakości fotkę takiej tapety, to sama bym machnęła ją na ścianie Pestka, z której części świata Ty jesteś , powiedz, że gdzieś okolice Trójmiasta, a ja już szukam kawałka tapety, żeby Cię tu ściągnąć na malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaklasyka 27.11.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 hej Kordelio co słychować u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelyna 27.11.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 no i nadszedł ten czas! Kupno lamp. Straszne wyzwanie, nie da sie przekopać przez tę ilość! Na niektórych wątkach ten temat był wałkowany przez kilkaset chyba stron. Tam coś znalazłam ciekawego ale jeszcze szukam. Krótko mówiąc POMOCY! Najpierw, czego szukam: 1) kinkietów i żyrandola do łazienki - czarne abażury i chrom lub szare/białe abażury i czerń to znalazłam: [ATTACH=CONFIG]202183[/ATTACH] - dostępny i w sensownej cenie [ATTACH=CONFIG]202184[/ATTACH] - świetna cena i wygląd niestety nie czarny i nie chrom/czerń (stare złoto odpada) 2) żyrandola i kinkietów do kuchni - chrom/nikiel i czerń lub chrom/nikiel i kryształki lub wszystkie opcje znalazłam: [ATTACH=CONFIG]202185[/ATTACH] jest również wersja czarna, chyba bardziej mi sie podoba: [ATTACH=CONFIG]202186[/ATTACH] 3) lampy wiszącej do wiatrołapu, myślałam o latarence - również chrom/nikiel lub czerń np. [ATTACH=CONFIG]202188[/ATTACH] 4) żyrandoli do salonu - chrom/nikiel i kryształki, lub chrom/nikiel i abażury jasno szare lub białe lub ecru Jesli ktoś znalazł coś w tym stylu, to będę wdzieczna za linki. A pamiętasz skąd ten przepiękny kinkieciki zloty? Oszałamiający! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelyna 27.11.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Z tym fachowcem od lakierów to też pomysł, choć wydaje mi się, że weźmie jak za zboże. Na pewno zrobię rozeznanie, bo przyda się niedługo malowanie kuchni, tzn. frontów mebli kuchennych. A jeśli chodzi o lampy to teraz mam na oku 2 opcje lampy nad stół: [ATTACH=CONFIG]324646[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]324647[/ATTACH] Trochę, a nawet sporo nie podobają mi się te sznureczkowe abażury, ale cóż tu chodzi o efekt. Ciekawa jestem która lampę wybralas. I jak to wygląda po zamontowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordelia 07.12.2015 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 O jacie ale mam zaległości! Przepraszam wszystkich forumowiczów ale jakoś brakowało czasu. No to po kolei: 1. Co do tapety Chinoserie to niestety poddałam się. Miałam ambitny plan. Tapetę miał kupić mąż w USA, ale niedopytałam i okazało się, że trzeba ją wcześniej zamówić, bo w sklepie ("na magazynie") jej nie ma. No i przepadło! Ale... wpadłam na inny pomysł, ale o tym później 2. Katja. cieszę się, że Cię inspirują tak jak mnie. 3. pestka56 no świetne te linki! Szczególnie te templaty. Ja też kombinuję jak tu szaplon zdobyć i poprostu namalować na ścianie moje chinoserie Ale to moze kiedy indziej jak będę miała więcej czasu. Myślałam również o monochromatycznym wzorze np. białe gałązki na miętowo-zielonym tle. Hmmm... 4. lolita78 dziękuję ślicznie, powdzenie się przyda, bo jak się mieszka to się już nie chce. Co do kominka, to nasz ma palenisko obłożone kamieniem - granit, a portal jest z MDF'u podobno bardziej się sprawca w obudowach kominka. 5. aniaklasyka zaraz napisze co się dzieje 6. ewelyna niestety nie pamiętam ale jak znajdę to napiszę. Na pewno są takie w polskich sklepach. Co do lamp to obiecuję małe podsumowanie fotograficzne wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordelia 08.12.2015 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Wreszcie mam chwilkę to napiszę co się u nas dzieje Obecnie zagęszczamy ruchy jeśli chodzi o wykończenie piętra. Tak, mieszkamy od 2 lat a piętro nadal nie skończone. To wybór świadomy, mieszkać mamy gdzie, patrz cały parter, a górę chcielibyśmy zrobić za jednym zamachem a to łączy się ze sporymi kosztami (podłogi, drzwi, schody, łazienka, itd.). W tej chwili mąż wziął się za tzw. podstawową wykończeniówkę, czyli szlifowanie ścian, zalepianie dziur itp. Idzie mu to dość szybko i dziś wziął się za gzymsy w holu górnym. Co za tym idzie wypłynął temat sztukaterii w pokojach ze skosami. Jeśli macie jakieś inspiracje to chętnie zobaczę bo jest ich w sieci jak na lekarstwo. A sprawa nie jest prosta, skosów a skosów! Niestety mając piękne gzymsy na parterze nie mogę patrzeć na gładkie ściany na piętrze Wiem jedno pod sfitem będzie gzyms prawdopodobnie taki jak w holu (h = 86 mm). Na ściankach kolankowych mam zamiar zrobić imitacje paneli, choć nie wiem jak to połączyć z np. taką ścianą w sypialni (jedna z opcji ściany za zagłowiem łóżka): Kolejne sprawy to dogadanie projektów schodów z zabudową i drzwi. Ach! I jeszcze jedna sprawa musimy się zdecydować, ktore panele na podłogę bierzemy. Jak na razie stanęło na jasnym nieco bielonym odcieniu. Umieszczę zdjecie próbek jakie mamy jak je zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaplanka 08.12.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Kordelio, prześliczna ta ściana w sypialni - bardzo oryginalna i elegancka. Jeśli na coś takiego się zdecydujecie -będzie pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.12.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Czaplanko, mazowiecka jestem 35 km na płd-wsch od Pałacu Kultury Niepodjąłabymsię malować u kogoś. Po pierwsze to pewnie by trwało bardzzo długo, podrugie, mogłabym coś spartać, bo to kompletny eksperyment byłby. W tej chwili nawet nie wiem jakimi farbami bym to zrobiła Kordelio, ja nie myślałam o szablonie, bo tego się nia da szablonem. Mam stary powiększalnik fotograficzny.Kiedyś używałam go do robienia powiększonych moich rysunków i zdawało egzamin. Gdybym miała slayd z taką chinoseryjką, rzuciłabym go na ścianę i malowała ręcznie. Zresztą tego typu malowidła były (i może są nadal) malowane ręcznie bez szablonów. No, ale to byłby duży eksperyment i najpierw musiałabym zrobić rozeznanie jakich farb użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordelia 08.12.2015 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 No tak powiększalnik, genialna sprawa! To pozostaje tylko rozeznać się co do farb i znaleźć czas. Ale bym chciała tak pomalować ścianę, tak się wyżyć artystycznie A ja własnie próbuję rozrysować ściany w sypialni i przeliczyć listwy. Jak coś będę miała to pokażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordelia 08.12.2015 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Sztukateria naścienna... Udało mi się dziś rozrysować układ listew naściennych w sypialni ze skosami. Poniżej dwie wersje: 1. Dolna część ściany pomalowana na biało razem z listwami, tworzy coś w rodzaju paneli angielskich 2. Cała ściana pomalowana na ten sam kolor, listwy w odcieniu nieco jaśniejszym lub białe 3. Jeszcze nie narysowana wersja z panelami poniżej i powyżej ściana w kolorze (listwy w tm samym kolorze co ściana) Jeśli chodzi o rozkład listew to wydaje mi się, że tak to wygląda najlepiej. Inną wersją jest, wspomniana przeze mnie we wcześniejszym poście, cała ściana w sztukaterii, ale wtedy chyba bym zrezygnowała z paneli poniżej i zastosowała tylko listwę przypodłogową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.12.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Przyjmijmy, że na zdjęciu inspiracyjnym łóżko ma 2 m szerokości. Wtedy kwadraty listew na ścianie miałyby około 65 x 65 cm I to wygląda fajnie.Spróbuj rozrysować ścianę z takim podziałem jak na inspiracji, czyli w kwadraty o boku 70 cm. Bo mnie się wydaje, że na twoich rysunkach jest za ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts