Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 654
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Plany wykończenia piętra są coraz bardziej realne :) Dopracowujemy projekt schodów, a właściwie to klatki chodowej bo to coś więcej niż schody. Przestrzeń pod schodami będzie zabudowana, tworząc zgrabny schowek. Do tego doszliśmy do wniosku, ze praktycznym byłoby zrobić panele na ścianach (w części klatki schodowej). Kolorystyka tradycyjna, ciemne stopnie i ciemna poręcz, reszta biała.

Moje inspiracje z Pinterest:

laczenie zabudowy i sciany schodow i zakonczenie poreczy.jpg porecz.jpg tralki i kolory stopni i poreczy.jpg

Kolejną kwestią jest moja wymarzona sypialnia. Pokój jest duży, z lukarnowym oknem i skosami. Bardzo chciałabym go urządzić w pastelowych odcieniach, ta kolorystyka wydaje mi się idealna:

d554d6b8efa0036cedc04f3eea7bb0d3.jpg

Za ścianie za zagłówkiem łóżka, na więcej raczej nie będzie minie stać, choć i w tym zakresie wydaje mi się to dość kosztowny pomysł, chciałabym tapetę w stylu Chinoserie. Dla niewtajemniczonych - są to kolorowe tapety przedstawiające wijące się gałązki pełne kwiatów i ptaków. Zobaczcie jak to pięknie wygląda :)

pink-wallpaper.jpg - dość odważnie, są też bardziej stonowane wzory.

• 1 month później...

Mam taką inspiracyjkę na pintereście https://www.pinterest.com/pin/413064597051993946/?utm_campaign=commentpin&e_t=513179df47344bb5a8a09e0fb4e1380e&utm_content=413064597051993946&utm_source=31&e_t_s=body&utm_medium=2013

I dziś wpisał mi się tak ktoś wkomentarzu polecając http://www.yrmural.com/#!chinoiserie-wallpaper/c8j5

Ciekawe, czy cena byłaby przystępna?

Edit:

Poszłam popatrzeć i.... doszłam do wniosku, że gdybym miała dobrej jakości fotkę takiej tapety, to sama bym machnęła ją na ścianie :)

Edytowane przez pestka56

• 2 weeks później...

Witam, podziwiam dom :) ciężką pracę włożoną w to, aby cudownie wyglądał! Trafiłam tu szukając portali kominkowych drewnianych, zaczęliśmy robić kminek i przeraża mnie wydanie 6-8 tysięcy na portal marmurowy... wiem, że praktyczny, ale drewno to drewno i drewniane bardziej mi się podobają, u Ciebie się przekonałam, że mam rację :) wyszło super.

Życzę powodzenia w wykańczaniu górnej części domu!

Mam taką inspiracyjkę na pintereście https://www.pinterest.com/pin/413064597051993946/?utm_campaign=commentpin&e_t=513179df47344bb5a8a09e0fb4e1380e&utm_content=413064597051993946&utm_source=31&e_t_s=body&utm_medium=2013

I dziś wpisał mi się tak ktoś wkomentarzu polecając http://www.yrmural.com/#!chinoiserie-wallpaper/c8j5

Ciekawe, czy cena byłaby przystępna?

Edit:

Poszłam popatrzeć i.... doszłam do wniosku, że gdybym miała dobrej jakości fotkę takiej tapety, to sama bym machnęła ją na ścianie :)

Pestka, z której części świata Ty jesteś :), powiedz, że gdzieś okolice Trójmiasta, a ja już szukam kawałka tapety, żeby Cię tu ściągnąć na malowanie :)

• 3 weeks później...
no i nadszedł ten czas! Kupno lamp. Straszne wyzwanie, nie da sie przekopać przez tę ilość! Na niektórych wątkach ten temat był wałkowany przez kilkaset chyba stron. Tam coś znalazłam ciekawego ale jeszcze szukam. Krótko mówiąc POMOCY!

Najpierw, czego szukam:

1) kinkietów i żyrandola do łazienki - czarne abażury i chrom lub szare/białe abażury i czerń

to znalazłam:

[ATTACH=CONFIG]202183[/ATTACH] - dostępny i w sensownej cenie

[ATTACH=CONFIG]202184[/ATTACH] - świetna cena i wygląd niestety nie czarny i nie chrom/czerń (stare złoto odpada)

2) żyrandola i kinkietów do kuchni - chrom/nikiel i czerń lub chrom/nikiel i kryształki lub wszystkie opcje

znalazłam:

[ATTACH=CONFIG]202185[/ATTACH]

jest również wersja czarna, chyba bardziej mi sie podoba:

[ATTACH=CONFIG]202186[/ATTACH]

3) lampy wiszącej do wiatrołapu, myślałam o latarence - również chrom/nikiel lub czerń

np. [ATTACH=CONFIG]202188[/ATTACH]

4) żyrandoli do salonu - chrom/nikiel i kryształki, lub chrom/nikiel i abażury jasno szare lub białe lub ecru

Jesli ktoś znalazł coś w tym stylu, to będę wdzieczna za linki.

A pamiętasz skąd ten przepiękny kinkieciki zloty? Oszałamiający!

Z tym fachowcem od lakierów to też pomysł, choć wydaje mi się, że weźmie jak za zboże. Na pewno zrobię rozeznanie, bo przyda się niedługo malowanie kuchni, tzn. frontów mebli kuchennych.

A jeśli chodzi o lampy to teraz mam na oku 2 opcje lampy nad stół:

[ATTACH=CONFIG]324646[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]324647[/ATTACH]

Trochę, a nawet sporo nie podobają mi się te sznureczkowe abażury, ale cóż tu chodzi o efekt.

Ciekawa jestem która lampę wybralas. I jak to wygląda po zamontowaniu

• 2 weeks później...

O jacie ale mam zaległości! Przepraszam wszystkich forumowiczów ale jakoś brakowało czasu.

No to po kolei:

1. Co do tapety Chinoserie to niestety poddałam się. Miałam ambitny plan. Tapetę miał kupić mąż w USA, ale niedopytałam i okazało się, że trzeba ją wcześniej zamówić, bo w sklepie ("na magazynie") jej nie ma. No i przepadło! Ale... wpadłam na inny pomysł, ale o tym później :D

2. Katja. cieszę się, że Cię inspirują tak jak mnie.

3. pestka56 no świetne te linki! Szczególnie te templaty. Ja też kombinuję jak tu szaplon zdobyć i poprostu namalować na ścianie moje chinoserie :D Ale to moze kiedy indziej jak będę miała więcej czasu. Myślałam również o monochromatycznym wzorze np. białe gałązki na miętowo-zielonym tle. Hmmm...

4. lolita78 dziękuję ślicznie, powdzenie się przyda, bo jak się mieszka to się już nie chce. Co do kominka, to nasz ma palenisko obłożone kamieniem - granit, a portal jest z MDF'u podobno bardziej się sprawca w obudowach kominka.

5. aniaklasyka zaraz napisze co się dzieje :)

6. ewelyna niestety nie pamiętam :( ale jak znajdę to napiszę. Na pewno są takie w polskich sklepach. Co do lamp to obiecuję małe podsumowanie fotograficzne wkrótce :)

Wreszcie mam chwilkę to napiszę co się u nas dzieje :)

Obecnie zagęszczamy ruchy jeśli chodzi o wykończenie piętra. Tak, mieszkamy od 2 lat a piętro nadal nie skończone. To wybór świadomy, mieszkać mamy gdzie, patrz cały parter, a górę chcielibyśmy zrobić za jednym zamachem a to łączy się ze sporymi kosztami (podłogi, drzwi, schody, łazienka, itd.).

W tej chwili mąż wziął się za tzw. podstawową wykończeniówkę, czyli szlifowanie ścian, zalepianie dziur itp. Idzie mu to dość szybko i dziś wziął się za gzymsy w holu górnym. Co za tym idzie wypłynął temat sztukaterii w pokojach ze skosami. Jeśli macie jakieś inspiracje to chętnie zobaczę bo jest ich w sieci jak na lekarstwo. A sprawa nie jest prosta, skosów a skosów! Niestety mając piękne gzymsy na parterze nie mogę patrzeć na gładkie ściany na piętrze :(

Wiem jedno pod sfitem będzie gzyms prawdopodobnie taki jak w holu (h = 86 mm). Na ściankach kolankowych mam zamiar zrobić imitacje paneli, choć nie wiem jak to połączyć z np. taką ścianą w sypialni (jedna z opcji ściany za zagłowiem łóżka):

8bf9bb01cfe5f2f64d4d0b6459c150a1_przyklad lozka.jpg

Kolejne sprawy to dogadanie projektów schodów z zabudową i drzwi.

Ach! I jeszcze jedna sprawa musimy się zdecydować, ktore panele na podłogę bierzemy. Jak na razie stanęło na jasnym nieco bielonym odcieniu. Umieszczę zdjecie próbek jakie mamy jak je zrobię ;)

Czaplanko, mazowiecka jestem 35 km na płd-wsch od Pałacu Kultury :)

Niepodjąłabymsię malować u kogoś. Po pierwsze to pewnie by trwało bardzzo długo, podrugie, mogłabym coś spartać, bo to kompletny eksperyment byłby. W tej chwili nawet nie wiem jakimi farbami bym to zrobiła :(

Kordelio, ja nie myślałam o szablonie, bo tego się nia da szablonem. Mam stary powiększalnik fotograficzny.Kiedyś używałam go do robienia powiększonych moich rysunków i zdawało egzamin. Gdybym miała slayd z taką chinoseryjką, rzuciłabym go na ścianę i malowała ręcznie. Zresztą tego typu malowidła były (i może są nadal) malowane ręcznie bez szablonów. No, ale to byłby duży eksperyment i najpierw musiałabym zrobić rozeznanie jakich farb użyć.

Sztukateria naścienna...

Udało mi się dziś rozrysować układ listew naściennych w sypialni ze skosami. Poniżej dwie wersje:

1. Dolna część ściany pomalowana na biało razem z listwami, tworzy coś w rodzaju paneli angielskich

sypialnia_sztukateria_1.jpg

2. Cała ściana pomalowana na ten sam kolor, listwy w odcieniu nieco jaśniejszym lub białe

sypialnia_sztukateria_2.jpg

3. Jeszcze nie narysowana wersja z panelami poniżej i powyżej ściana w kolorze (listwy w tm samym kolorze co ściana)

Jeśli chodzi o rozkład listew to wydaje mi się, że tak to wygląda najlepiej. Inną wersją jest, wspomniana przeze mnie we wcześniejszym poście, cała ściana w sztukaterii, ale wtedy chyba bym zrezygnowała z paneli poniżej i zastosowała tylko listwę przypodłogową.

Przyjmijmy, że na zdjęciu inspiracyjnym łóżko ma 2 m szerokości. Wtedy kwadraty listew na ścianie miałyby około 65 x 65 cm I to wygląda fajnie.

Spróbuj rozrysować ścianę z takim podziałem jak na inspiracji, czyli w kwadraty o boku 70 cm. Bo mnie się wydaje, że na twoich rysunkach jest za ciężko.