Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Teriva, filigran, czy może płyty żerańskie?

Recommended Posts

@gregory222

Stropy typu Granord lub podobne np. Rector to myśl francuska. Tam takie stropy są tak popularne jak w Polsce teriva.

We Francji takie stropy produkuje przynajmniej kilkanaście zakładów - Rector ma chyba 12 zakładów, a SEAC chyba 14, nie pamiętam dokładnie, a jest jeszcze kilku producentów. Z tego co wiem to Francuzi ważą tyle samo co u nas, więc skoro te systemy sprzedawane są tam od kilkuDZIESIĘCIU lat to chyba znają się na tym.

Jakość wykonania. Belki są całkiem ładne - gładkie, ale powiem Ci, że im brzydsze będą pod względem chropowatości powierzchni tym lepiej dla stropu - lepsza współpraca z betonem. Druga sprawa to czas od produkcji do ułożenia powinien być jak najkrótszy.

W tym systemie nie ma możliwości wykonania żeber, więc daje się siatkę zgrzewaną w nadbetonie - to ma zapobiec klawiszowaniu stropu, osobiście nie widziałem jeszcze nawet na zdjęciach takiego zjawiska na tych stropach (co nie oznacza że wszystko widziałem).

Z pustakami jest inne podejście. Z uwagi na ... pustaki są tylko betonowe, ponieważ mają wytrzymać ponad 250 kg obciążenia punktowego, więc powinno się dać chodzić po stropie bez desek.

Oczywiście na zawrę w jednym poście wszystkich informacji, bo chyba nie o to chodzi jeszcze na tym etapie.

Na koniec plusy (nie wnikam w ceny):

- duża nośność belek

- zerowa lub ujemna strzałka ugięcia,

- mniej podpór

- większa nośność przy tej samej wysokości jak teriva (nie porównuję z monolitem)

Minusy:

- większa masa belek,

- konieczne zbrojenie przypodporowe

- na pewno coś się jeszcze znajdzie.

Tymczasem

Witam,

Ja mam rozterkę bo architekt poleca mi belki dwuteowe z Kronopola z plyta OSB. Ze względu na to, że jest to projekt indywidualny nie mam jeszcze policzonych obciążeń od konstruktura. Jestem troche w kropce bo nie wiem co wybrac, a doradca w Kronopolu twierdzi tylko że sam materiał w porównaniu do stropu monolitycznego wyjdzie około 10% więcej.

Domek parterowy o wielkości 124m, poddasze nie użytkowe, pewnie będzie jakieś pomieszczenie zaizolowane na poddaszu na graty. Ze względu na większe przegrody działówek niż 7m, nie zakladam terrivy.

Czy ktoś z Was wybierał belki dwuteowe?

Myślałem też o stropie drewnianym, wychodzi najtaniej, ale jak to później się zachowuje?

Jak mogę policzyć ile wyjdzie materiałowo za strop monolityczny nie mając obliczeń konstrukcyjnych?

Ktoś może pomóc?

Myślałem też o stropie drewnianym, wychodzi najtaniej, ale jak to później się zachowuje?
Musisz konstruktora

przyszpilić na surowsze wymagania ... jak nie pływać jak łódką na tym stropie ... choć jak będzie cały drewniany to

wystarczy że na głowę Ci się nie zawali... plus graty... i nie będą ugięcia ważne..

I jest najtańszy ... to fakt ... nie musisz tego potem tynkować czy coś pomyśl tak ..

Przymierzamy sie dopiero do projektu indywidualnego i mam takie plany żeby do architekta zgłosić się z mniej więcej rozrysowanym planem domu (bo akurat sprawia mi to ogromną przyjemność). Dlatego mam pytanie (do wydaje się fachowców z tego wątku). W jakim stopniu decydując o wymiarach pomieszczeń muszę się zastanawiać nad materiałem na stropy? Czy też szaleć jak mi się podoba, a dobór stropu zostawić archiektowi?

• 2 years później...

Witam,

Mam do wykonania strop, którego rozpiętość sięga ca 10m. Projekt zakłada płyty sprężone. Jestem na etapie zbierania ofert od wykonawców i część z nich sugeruje strop monolityczny (tańszy, wytrzymalszy itp. ) ale czy 10 metrów rozpiętości jest dla stropu monolitycznego to trochę nie za dużo. Uprzejmie proszę o Wasze doświadczenia, opinie.