Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalatorzy pomp ciepła - uwagi

Redakcja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 818
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Gosc***
miki a jakim cudem zrobiłeś 62 kotłownie w zeszłym roku skoro każdy twierdzi, że z jedną schodzi Ci się kilka miesięcy i nawet po takim czasie nie są skończone?

wszystko zależy od metodologii liczenia :p

a według moje metodologi liczenia to ja z odsetkami mam od klientów otrzymać - prawomocnymi nakazami zapłaty mam 290000 .

Czyli znów przeliczając, tych niezadowolonych jest około 20, ba zadowoleni (bez roszczeń) płacą na czas.

Gość Gosc***
no to sam oceń.

jakoś z tych każdych jest ich może 3 tak twierdzą

a np z forum tank102, piter 719, rewo66 i jeszcze kilku innych mówiło że to trwało 2-3 dni

no ciekawe - z tych co są na forum to masz "skuteczność" 50% - tzn 50% zadowolonych i 50% niezadowolonych

choć jak pisałem, wszystko zależy od metodologii, bo jakby uwzględnić tych co są "przy nadzieji" :p i na razie się nie ujawnili, to proporcje mogą okazać się zupełnie inne :p

wiesz dam ci prosty przykład jednej niezadowolonej klientki która pisała że instalacja nie jest wykonana i niestety nie sprostowała tego.

bo po wizycie na budowie okazało się że instalacja "jest" wykonana a pozostał etap montażu 30cm tłumików i kratek wentylacyjnych kiedy będą przygotowane karton gipsy zrobione na gotowo.

więc pytanko proste nie ma instalacji wykonanej - orurowania za co zapłacił klient czy nie ma zamontowanego rekuperatora i anemostatów które ma klient w ostatnim etapie za którego jeszcze nie zapłacił a do wykończenia prac budowlanych jeszcze trochę czasu zostało.

Konkrety otrzymała (otrzyma ?) właścicielka firmy, bo to ona jest i stroną i benicyfientem "wpadek" ST24.

dodatkowo dziwnie jakoś jest że do właścicielki ST24 nikt nie dzwoni i nikt nie przysyła pism.

a kilka osób z którymi rozwiązaliśmy wykonanie instalacji dostało korekty i za tym też idą pieniążki

a jeżeli klient albo my się wycofuje z jakiegoś etapu otrzymuje korektę faktury a potem zwrot pieniążków :)

Tyle, że firma została zlikwidowana.

A dalszy mechanizm jest taki.

Prywatna firma została zlikwidowana, ale pozostały zobowiązania, ale ma za to zapłacić Spółka, której współwłaścicielem (większościowym) jest, była właścicielka zlikwidowanej firmy.

Prywatna firma się nachapała, ale to spółka ma ponosić straty, związane z działalnością zlikwidowanej firmy.

Właścicielka firmy znalazła sposób na uniknięcie płacenia z własnej kieszeni.

ciekawe to spostrzeżenie niestety kolego to nie spółka płaci.

ale cóż ty wiesz lepiej przecież jesteś "upadłym" aniołem.

ale z punktu widzenia klienta ważne jest że dostaje zwrot a z jakiego konta to już nie ....

dodatkowo warto też napisać że spółka dalej zakańcza instalację rozpoczęte przez ST24 bo taki był cel stworzenie spółki że to ona przejmuje zakończenia prac - instalacji tylko trzeba mieć umowę spółki a to jakoś przeoczyłeś :)

pozdrawiam

Edytowane przez miki121

a kilka osób z którymi rozwiązaliśmy wykonanie instalacji dostało korekty i za tym też idą pieniążki

Też ciekawy mechanizm.

Przed zwrotem zaliczki, delikwent musi podpisać aneks do umowy i wystawić korektę F-ry. Jak nie podpisze nie dostanie zwrotu zaliczki.

Niby jasne i klarowne ?

I w czym problem ?

Ano w tym, że podpisanie aneksu pozbawia go możliwości dochodzenia kar umownych zgodnie z podpisana umową, ale za to umożliwia nowemu podmiotowi (spółce) do naliczenia takowych za zerwanie umowy - też w zgodzie z podpisanym aneksem.